Business Construct

ZF Live. Mihai Matei, preşedintele ANIS: Facilităţile fiscale din IT au calitatea de a poziţiona România ca jucător regional şi atrage şi investiţii. Fără facilităţile fiscale România devine necompetitivă în regiune

Autor: Alexandra Cepăreanu

01.08.2023, 10:00 638

„Industria de IT&C din România este preponderent bazată pe outsourcing, dar eu cred că suntem într-o fază iniţială a tranziţiei către o economie bazată pe inovare, pe produs. În momentul în care aplici o măsură din asta cu prag, ce faci este că penalizezi exact oamenii foarte calificaţi, deci o să facem outsourcing“.

Eliminarea facilităţilor fis­cale pentru angajaţii din industria de IT&C, măsură dis­cutată în guvern, ar transfor­ma România într-o ţară necompetitivă în regiune şi ar avea un impact economic negativ, consideră Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei Patro­nale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). În prezent, persoa­nele care pres­tează activităţi în domeniul tehnologiei informaţiei nu plătesc impozitul pe venit de 10%, dar plătesc CAS (contri­buţia la pen­sie) şi CASS (contribuţia de asi­gu­rare so­cia­lă de sănătate) pe suma întrea­gă din salariu. Măsura scutirii de impozit pe veni­tul din salarii a fost introdusă prima dată în România în 2001.

„Fără aceste facilităţi fiscale România devine necompetitivă în regiune. Spre e­xem­plu, Polonia are un set de facilităţi extrem de favorabile companiilor de IT şi sunt lideri în regiune. Fără aceste facilităţi noi renunţăm la această poziţie de lider emer­gent, să spun. Avem ca şi competitori Polonia, Ucraina, Cehia, iar noi devenim necompetitivi în regiune. Industria de IT&C din România este preponderent ba­zată pe outsourcing, dar eu cred că suntem într-o fază iniţială a tranziţiei către o eco­nomie bazată pe inovare, pe produs. În mo­mentul în care aplici o măsură din asta cu prag, ce faci este că penalizezi exact oa­menii foarte calificaţi, deci o să facem outsourcing“, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Mihai Matei.

El a mai explicat că impactul fiscal al acestor beneficii este minor. „Spre exem­plu, dacă s-ar colecta toate sumele respecti­ve, ar fi în jur de un miliard de lei în plus com­pa­ra­tiv cu impactul pe care îl aducem în econo­mie - suntem printre cei mai buni plătitori de salarii, cei mai buni plătitori de TVA, expor­tator net; 8,2 contribuţie la PIB în 2022 şi avem capacitatea de a ajunge la 10 - 12% în următorii ani. Deci, practic, in­dustria aceasta are valoare adăugată mare, are profitabili­tate mare. Deci de ce se vor­beşte despre eli­minarea acestor facilităţi? Pentru că suntem într-o situaţie de deficit bugetar, iar banii trebuie să fie colectaţi de undeva.“

Întrebat de ce ar trebui să primească în continuare IT-ştii această facilitate fiscală când ei se află printre angajaţii care au cele mai mari salarii în România, Mihai Matei a răspuns că oamenii din industria de IT&C sunt cei care deşi plătesc integral contribu­ţiile CASS nu se folosesc de serviciile aces­tei instituţii, preferând să meargă în siste­mul privat de sănătate dacă au probleme.

„Cred că răspunsul corect este că fie­care industrie are un nivel de salarizare, noi în continuare suntem sub presiune pentru că industria asta este globală, forţa de muncă migrează foarte uşor pentru că nu eşti nevoit să lucrezi dintr-un birou - poţi să munceşti din România pentru o companie din SUA. Deci, dacă nu reuşim să ţinem oamenii ăştia în România, să producă în România valoare adăugată, o să avem o pro­blemă. E o chestiune de viziune stra­tegică. Trebuie să ştim ce vrem: vrem să fim o ţară preponderent agricolă?“

El a adăugat că salariul nu mai este unul dintre criteriile care stau la baza deciziei de migrare a specialiştilor din IT, iar printre motivele care îi „împing“ pe aceştia să plece să muncească în alte ţări sunt sistemul de sănătate şi cel de educaţie.

„Spre exemplu oamenii din industria asta nu mai migrează neapărat din cauza sa­lariul ci migrează pentru alte motive. Princi­palele două motive sunt sistemul de sănăta­te şi sistemul de educaţie. Eu sper în conti­nua­re ca această viziune strategică în care România devine un hub regional de tehno­lo­gie să primeze. Repet, impactul fiscal este minor comparativ cu mesajul public pe care îl transmite“, a spus Mihai Matei.

„Această facilitate are calitatea de a poziţiona România ca jucător regional şi din cauza asta vedem multe investiţii. Această facilitate nu contează doar din punct de vedere fiscal, mai are şi această dimensiune a mesajului internaţional, pentru că în momentul în care vezi că în ţară se încurajează munca în industria de IT şi se încurajează tehnologia atunci ai investiţii. Deci, pe noi ne îngrijorează în egală măsură faptul că pentru un beneficiu fiscal minor transmiţi un mesaj care va descuraja investiţiile externe şi pe companiile care au în plan să îşi deschidă aici birouri“, a completat el.

De asemenea, eliminarea facilităţii fiscale pentru IT-şti va duce la probleme mari de implementare a proiectelor de digitalizare prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).

„Am discutat cu guvernul. Restul de măsuri înţeleg să sunt clarificate şi încă se discută măsurile fiscale. Premierul Marcel Ciolacu şi alte persoane au anunţat clar că nu vor interveni în zona de IT şi considerăm că este o măsură corectă să lăsăm industria de IT în pace pentru că are mare potenţial de creştere. Noi vrem ca această facilitate să rămână pentru că a produs rezultate şi o să mai producă rezultate. Tehnologia nu mai este o industrie în sine, este o componentă cheie a oricărei industrii - avem inteligenţă artificială (AI) în şcoli, în spitale, în diverse domenii“, a conchis preşedintele ANIS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO