Business Construct

Volumul lucrărilor de construcţii noi a scăzut cu 8% la 10 luni; reparaţiile şi întreţinerile cresc

Volumul lucrărilor de construcţii noi a scăzut cu 8%...

Autor: Alina Botezatu

14.12.2018, 09:13 111

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,1%, între 1 ianuarie şi 31 octombrie 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), printr-un comunicat de presă.

Această scădere este reflectată la lucrările de construcţii noi (-8%), deşi creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (5,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (4,5%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 28%, iar creşteri au fost la construcţiile inginereşti (7,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (0,1%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,5%, la zece luni. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi cu 5,7%. În schimb, creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 5,3% fiecare.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, la zece luni, la clădirile rezidenţiale cu 26,8%, iar creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,3%, respectiv cu 1,8%.

În octombrie 2018, comparativ cu octombrie 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total cu 3,6%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 5,9% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3,8%. În schimb, creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 11,6%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în octombrie 2018, comparativ cu octombrie 2017, la clădirile rezidenţiale cu 28,5%, iar creşteri s-au înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 5,3% şi la construcţiile inginereşti cu 5,2%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în octombrie 2018, faţă de octombrie 2017, cu 4%, o scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 8,3%, iar creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (11,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (4,8%).

În schimb, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 29,5%, iar creşteri au fost la lucrările de construcţii inginereşti cu 4,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 4,5%.

În octombrie, comparativ cu septembrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 7%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 8,2%, la lucrările de construcţii noi cu 8,1% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3,3%.

În aceeaşi perioadă, pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 14,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 2,5%, iar scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 4,3%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, octombrie faţă de septembrie, cu 1,6%, scădere reflectată la lucrările de reparaţii capitale (11,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu (3,3%), iar creştere a fost la lucrările de construcţii noi (1,4%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 12,7%, creştere a fost la clădirile nerezidenţiale cu 2,1%, iar construcţiile inginereşti s-au situat la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO