Business Construct

Transilvania de 5 stele

Transilvania de 5 stele

Autor: Laurentiu Cotu

27.04.2011, 23:24 289

Primele oraşe transilvănene unde au apărut în recesiune hoteluride lux sunt Cluj-Napoca, Sibiu, Sighişoara, Bistriţa şiTârgu-Mureş. Astfel, pe segmentul hotelier de lux au mizat înspecial oameni de afaceri locali, care mizează în primul rând pedezvoltarea economică a zonei care să contribuie la creştereaturismului de afaceri, în timp ce Sighişoara are capacitatea de aatrage turişti străini, dar numărul acestora a fost mai scăzut peparcursul anului trecut.

Românii nu sunt singurii care văd potenţial în ceea cepriveşte piaţa hotelieră. Astfel, în acest an la Cluj este anunţatăfinalizarea unui nou hotel de cinci stele. Compania Grand Hotel,controlată de omul de afaceri italian Antonio Batani, proprietarula 11 hoteluri de lux pe Coasta Adriatică, va deschide în iunieGrand Hotel Italia, în urma unei investiţii totale de circa 22 mil.euro.
Grand Hotel Italia devine astfel cea de-a treia unitatehotelieră din Cluj-Napoca cotată la cinci stele, după Opera Plaza(hotel aflat în proprietatea fraţilor Octavian şi Călin Buzoianu)şi City Plaza (controlat de omul de afaceri clujean SorinDan).
Grand Hotel va fi însă cel mai mare hotel de cinci stele dinCluj, în condiţiile în care se va întinde pe o suprafaţă de peste30.000 mp şi va dispune de 180 de camere. "Credem că Grand HotelItalia va realiza în primele luni de funcţionare un grad de ocuparede 40-60% şi estimăm pentru primul an o cifră de afaceri cuprinsăîntre 8 şi 9 milioane de euro", a declarat omul de afaceri SimionPrunean, care deţine 5% din acţiunile companiei Grand Hotel,dezvoltatorul Grand Hotel Italia. Hotelul italienilor vine la doarun an după ce omul de afaceri Sorin Dan a finalizat o investiţie decirca 6 mil. euro în construcţia unui nou corp în incinta hoteluluiCity Plaza din Cluj, clădire cotată la cinci stele. Suprafaţaconstruită este de 5.600 mp, iar unitatea include 44 de camere, 3restaurante, un centru de relaxare SPA şi un centru de conferinţemultifuncţional cu 250 de locuri.
Compania Transilvania Development (controlată de Sorin Dan),care administrează hotelurile City Plaza şi City Central dinCluj-Napoca, estima pentru anul trecut o cifră de afaceri totală de2,5 mil. euro pentru cele două hoteluri.
Hoteluri de cinci stele nu au fost construite doar la Cluj.Astfel, omul de afaceri Gheorghe Călburean, proprietarul firmei deforaj petrolier Dafora Mediaş, a inaugurat în 2009 hotelul BinderBubi din Sighişoara, care numără 52 de camere, 3 săli deconferinţă, două restaurante şi un centru SPA. Potrivit lui FlorinIacob însă, managerul care administrează unitatea din Sighişoara,hotelul din Sighişoara a avut anul trecut cu 30-40% mai puţiniturişti. O cameră standard costă 290 de lei pe noapte, astfel cămajoritatea clienţilor care se cazează la hotel sunt străini.
O altă investiţie pe piaţa hotelurilor de lux din Transilvaniaa fost realizată de omul de afaceri Nicolae Minea din Sibiu. Mineaa investit 25 mil. euro în realizarea hotelului Palace Resort &Spa pe care l-a afiliat lanţului hotelier internaţionalHilton.
În hotelul sibian de cinci stele se cazează atât oameni deafaceri, din care 15% sunt străini, cât şi tu­rişti, unitatea având115 camere. Cazarea contribuie cu 44% la cifra de afaceri totală ahotelului, în timp ce segmentul de food&beverage aduce 56%,potrivit reprezentanţilor unităţii hoteliere din Sibiu. Anul trecutera estimată o cifră de afaceri de 5 mil. euro pentru Hilton Sibiu,dar reprezentanţii hotelului nu au precizat care au fostrezultatele finale.
O investiţie mai recentă într-un hotel de cinci stele a fostfinalizată în luna martie a acestui an, când familia Vlas a deschisprima unitate de cazare de cinci stele din Târgu-Mureş, în urmaunei investiţii de 7 mil. euro. Hotelul Plaza V din Târgu-Mureş are80 de camere clasificate la 4 şi 5 stele.
Compania Voiajor, deţinută de familia Vlas, a achiziţionat lafinele anului 2009 hotelul Transilvania de la Josef Goschy,proprietarul lanţului Unita Turism, pentru circa 1,7 mil. euro. Înurma renovării, hotelul are două corpuri, unul cu 50 de camereclasificate la 4 stele, iar celălalt cu 30 de camere de 5stele.
"Fondurile necesare investiţiei au provenit din vânzarea cucâţiva ani în urmă a unui teren de 6 hectare, situat la ieşirea dinTârgu-Mureş spre Bucureşti cu 14 milioane de euro", au declaratrecent reprezentanţii hotelului.
Tot în primul trimestru al acestui an a fost inaugurat şihotelul Metropolis din Bistriţa, realizat în urma unei investiţiide 12 mil. euro de oamenii de afaceri Radu Chifa şi Petru Rus, cuactivitate în special în domeniul jocurilor de noroc. HotelulMetropolis a fost ridicat pe o suprafaţă de 11.500 mp, are 57 decamere, un restaurant cu o capacitate de 200 de locuri şi două sălide conferinţe, care însumează 250 de locuri. Pentru primul an defuncţionare, hotelul Metropolis mizează pe un grad mediu de ocuparede 40-50% şi o cifră de afaceri de 600.000 de euro.
"Turismul românesc resimte din plin perioada de recesiune prinscăderea valorii principalilor indicatori de rentabilitate, aspectcare se datorează în primul rând diminuării continue aconsumatorilor de servicii hoteliere. Pe de altă parte, lupta întreoperatorii din piaţă are ca rezultat reducerile substanţiale aletarifelor de cazare. Sperăm ca trendul pieţei hoteliere în 2012 săfie unul ascendent", a declarat Andrada Bălan, sales&marketingmanager hotel Metropolis.
În perioada de soft opening tarifele practicate în cadrulhotelului Metropolis încep de la 46 euro pentru o cameră single şiajung până la 150 de euro pentru un apartament.
Pe piaţa românească sunt aproape 3.600 de camere în hotelurilede cinci stele, adică în jur de 3% din numărul de camere existenteîn toate unităţile de cazare din ţară, cele mai multe camere cunumărul maxim de stele fiind în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO