Business Construct

Saint-Gobain pluseaza cu 75 de milioane de euro

Saint-Gobain pluseaza cu 75 de milioane de euro
22.02.2007, 14:54 33

Producatorul francez de materiale de constructii Saint-Gobain va investi pana in 2009 peste 75 de milioane de euro in productia de parbrize pentru industria auto si intr-o unitate de tratare termica a geamurilor utilizate in constructii. Cele doua capacitati de productie se vor afla in imediata apropiere a fabricii de sticla plata pentru constructii de la Calarasi, in care grupul francez a investit peste 100 de milioane de euro.
"Vom majora valoarea investitiilor derulate in Romania prin dezvoltarea unei unitati de productie de parbrize pentru industria auto, precum si intr-o linie de tratare termica a geamurilor" , a declarat Pierre-Andre de Chalendar, directorul general al grupului Saint-Gobain. Principalul client al liniei de productie a parbrizelor ar putea fi grupul francez Renault. Francezii vor investi 25 de milioane de euro in unitatea de tratare a geamurilor pentru constructii, iar pentru fabrica de parbrize vor fi alocate 50-70 de milioane de euro.
Compania nu a stabilit, inca, ce capacitate vor avea cele doua linii de productie si nici suprafata cladirilor in care vor functiona unitatile. Linia de tratare termica
a geamurilor va fi finalizata in martie 2008, iar atelierul de parbrize pana la finele anului viitor.
Saint-Gobain detine la Calarasi un teren cu o suprafata de 80 de hectare, dintre care fabrica de sticla plata, ocupa 30 de hectare.
Fabrica are o capacitate de productie de 600 de tone pe zi si dispune de un depozit cu suprafata de 20.000 metri patrati, cu o capacitate de stocare de 15.000 de tone. Lucrarile de constructie au inceput in toamna anului 2004.
"In urma investitiei de la Calarasi, Romania va deveni dintr-un importator de sticla pentru constructii, un exportator important pentru aceasta regiune. Fabrica de la Calarasi va exporta in Turcia, Albania, Bulgaria sau Polonia", afirma Chalendar. Aproximativ 50% din productie va fi vanduta pe piata romaneasca, iar diferenta la export. Grupul francez este prezent in Romania prin intermediul a opt firme, cea mai importanta fiind Saint-Gobain Glass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO