Business Construct

Productia, absorbita integral de cerere

29.03.2007, 19:28 11

Cine isi imagina la sfarsitul anilor '90 ca producatorii de materiale de constructii vor ajunge sa nu mai faca fata cererii? Iata ca acest moment s-a produs anul trecut,
cand dupa o crestere reala a pietei de constructii de 20%, producatorii de materiale de zidarie au ajuns sa vanda toata productia realizata.
Totusi, cresterea consumului nu i-a prins nepregatiti
pe jucatorii de profil, acestia avand in derulare investitii
de zeci de milioane de euro in extinderea productiei si
in modernizarea produselor.
Un factor determinant in majorarea consumului a fost
ritmul de dezvoltare al pietei imobiliare, care a absorbit cea mai mare cantitate de materiale de zidarie. Piata locala de real estate a depasit granitele Europei si atrage tot mai multi investitori din locatii exotice. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori rezidentiali din nordul Bucurestiului este South Pacific Group, companie controlata de trei oameni de afaceri australieni, care are in diferite stadii de derulare patru proiecte rezidentiale in localitatea Tunari, proiecte care poarta nume ale oraselor din Australia.
Infrastructura incearca sa recupereze terenul pierdut in fata sectorului privat, insa ritmul de dezvoltare este anevoios. Consultantii specializati in lucrari de infrastructura estimeaza ca deficitul de pe piata romaneasca va fi recuperat in peste 10 ani.
Lupta pentru proiectele de infrastructura se da in prezent intre 20-30 de companii, dintre care doar sase, maximum zece, sunt cu capital romanesc si conteaza serios pe piata.
Multe dintre proiectele incepute de autoritati se impotmolesc, in lipsa unui plan bine puse la punct. Unul dintre aceste cazuri este Centrul istoric al Capitalei, care asteapta o strategie din partea primariei, prin care sa se impuna ca lucrarile la imobilele din zona sa respecte anumite reguli de utilizare si de estetica pentru a nu afecta peisajul urban zonal si specificul istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO