Business Construct

Producătorii internaţionali îşi mută producţia din Asia în Europa din cauza pandemiei. Ţările Europei Centrale şi de Est sunt bine poziţionate pentru a deveni o alternativă la China în contextul pandemiei

Producătorii internaţionali îşi mută producţia din...

Autor: Catalina Apostoiu

29.07.2020, 00:05 5306

Producătorii internaţional încep să-şi relocheze producţia din Asia în Europa în contextul pandemiei, fapt relevat de ultimele tendinţe de pe piaţa spaţiilor industriale, scrie Polskie Radio.

Dezvoltatorii din Polonia văd semne de creştere a cererii pentru spaţiu de depozitare din partea companiilor din sectorul manufacturier.

Un număr în creştere de producători par să decidă relocarea producţiei din Asia în Europa, o proporţie din ce în ce mai mare de companii din sector numărându-se printre noii chiriaşi din sectorul depozitelor din Polonia.

Robert Dobrzycki, CEO al dezvoltatorului de spaţii industriale Panattoni Europe, arată că „acestea sunt primele simptome ale unei tendinţe în care companiile din sectorul producţiei încearcă să treacă dincolo de dependenţa de Asia şi să aducă producţia mai aproape de consumator“.

În pofida crizei coronavirusului, cererea de spaţiu de depozitare oferit de Panatttoni Europe în Polonia a crescut în primul trimestru al acestui an şi s-a menţinut solidă în următoarele trei luni.

La începutul anului, preşedintele şi premierul Poloniei au îndemnat la accelerarea investiţiilor din Europa pentru stimularea economiilor şi recuperarea acestora de pe urma pandemiei.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a argumentat că Europa ar trebui să devină din nou un mare „aterlier de producţie“ şi să renunţe la politica de mutare a producţiei în Asia şi alte părţi ale lumii cu costuri mai reduse pentru că acest lucru duce la deficite de produse în vremuri critice.

Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a arătat că Europa trebuie să se „reinventeze“ după criza coronavirusului şi să-şi „aducă înapoi toate industriile, toate sectoarele de business, care au fost externalizate din diverse motive“.

Un studiu recent al Institutului Economic Polonez (PIE) indica faptul că Polonia ar putea profita de pe urma unei modificări a rutelor comerciale în urma pandemiei, experţii institutului estimând că ţara ar putea câştiga peste 8 miliarde de dolari anual în urma relocării producţiei din China.

Un alt studiu, realizat de Coface, arată că ţările Europei centrale şi de est sunt bine poziţionate pentru a deveni o alternativă la China pentru companiile care încearcă să-şi diversifice furnizorii de la criza sanitară.

În loc de a-şi reloca în întregime producţia, o ipoteză „puţin probabilă“ potrivit Coface, companiile vor încerca o diversificare. În această perspectivă, „estimăm că Europa centrală are o mulţime de atuuri pentru a beneficia de aceste noi strategii de diversificare“, potrivit lui Julien Marcilly, economist-şef Coface.

 

Julien Marcilly, economist-şef Coface:

„Estimăm că Europa centrală are o mulţime de atuuri pentru a beneficia de aceste noi strategii de diversificare.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO