Business Construct

Previziuni: Somaco: Urmeaza o iarna extrem de grea

Previziuni: Somaco: Urmeaza o iarna extrem de grea
23.09.2009, 15:04 79

Fondul de investitii suedez Oresa Ventures, care detineproducatorul de materiale de constructii Somaco Grup Prefabricate,afirma ca va urma o perioada de iarna extrem de dificila pentrucompaniile de constructii si ca portita de salvare este in manaautoritatilor.

"Guvernul poate sa ajute printr-o lege urgenta prin care sapermita folosirea pe termen lung a unor facilitati ce permitreducerea costurilor cu angajatii pentru a putea sa-i mentina panala revenirea noului sezon de constructii in 2010", spune CornelMarian, directorul executiv al Oresa Ventures.

Printre masurile pe care le-ar putea lua guvernul suntprelungirea somajului tehnic, pentru ca angajatorul sa nu suportetoate costurile cu impozitele si asigurarile sociale.

Somaco a decis sa aleaga clientii astfel incat sa vanda doar lacine poate sa plateasca, dupa ce in primul semestru vanzarile deBCA si prefabricate din beton au scazut cu 30-40%, respectiv50-60%.

Oresa Ventures a schimbat in luna mai managementul Somaco GrupPrefabricate, care detine trei fabrici in Adjud, Buzau si Roman,preluate in septembrie 2008 pentru 32,5 mil. euro si a schimbatstrategia companiei, investind in cresterea productivitatii. "Desiabia am intrat in teren cu noua echipa completa in mai, cu noulbrand si cu noul BCA Somaco volumele vandute in primul semestrusunt sub buget si sub anul trecut, dar satisfacatoare in conditiilesevere de piata - noi estimam ca am castigat si castigam cota depiata. (...) In ciuda caderii pietei si a vanzarilor compania arealizat un profit operational (Ebitda) pozitiv chiar si in primulsemestru", spune Marian.

Somaco Grup Prefabricate si-a bugetat pentru acest an vanzari decirca 18-20 mil. euro, in scadere usoara fata de 20 mil. euro catau fost in 2008 si a bugetat o crestere de trei ori a cifrei deafaceri, la 60 mil. euro, pana in 2013-2014.

Marian estimeaza ca in semestrul doi s-ar putea deblocaproiectele amanate in prima parte a anului, mai ales in sectorul deretail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO