Previziuni: Somaco: Urmeaza o iarna extrem de grea

Ziarul Financiar 23.09.2009

Fondul de investitii suedez Oresa Ventures, care detine producatorul de materiale de constructii Somaco Grup Prefabricate, afirma ca va urma o perioada de iarna extrem de dificila pentru companiile de constructii si ca portita de salvare este in mana autoritatilor.

"Guvernul poate sa ajute printr-o lege urgenta prin care sa permita folosirea pe termen lung a unor facilitati ce permit reducerea costurilor cu angajatii pentru a putea sa-i mentina pana la revenirea noului sezon de constructii in 2010", spune Cornel Marian, directorul executiv al Oresa Ventures.

Printre masurile pe care le-ar putea lua guvernul sunt prelungirea somajului tehnic, pentru ca angajatorul sa nu suporte toate costurile cu impozitele si asigurarile sociale.

Somaco a decis sa aleaga clientii astfel incat sa vanda doar la cine poate sa plateasca, dupa ce in primul semestru vanzarile de BCA si prefabricate din beton au scazut cu 30-40%, respectiv 50-60%.

Oresa Ventures a schimbat in luna mai managementul Somaco Grup Prefabricate, care detine trei fabrici in Adjud, Buzau si Roman, preluate in septembrie 2008 pentru 32,5 mil. euro si a schimbat strategia companiei, investind in cresterea productivitatii. "Desi abia am intrat in teren cu noua echipa completa in mai, cu noul brand si cu noul BCA Somaco volumele vandute in primul semestru sunt sub buget si sub anul trecut, dar satisfacatoare in conditiile severe de piata - noi estimam ca am castigat si castigam cota de piata. (...) In ciuda caderii pietei si a vanzarilor compania a realizat un profit operational (Ebitda) pozitiv chiar si in primul semestru", spune Marian.

Somaco Grup Prefabricate si-a bugetat pentru acest an vanzari de circa 18-20 mil. euro, in scadere usoara fata de 20 mil. euro cat au fost in 2008 si a bugetat o crestere de trei ori a cifrei de afaceri, la 60 mil. euro, pana in 2013-2014.

Marian estimeaza ca in semestrul doi s-ar putea debloca proiectele amanate in prima parte a anului, mai ales in sectorul de retail.