Business Construct

Preluare: Planul de exit

28.08.2008, 11:31 22

Polonezii vor sa formeze cel mai mare producator de BCA (beton celular autoclavizat) de pe piata locala, pe care sa-l vanda ulterior catre un jucator strategic sau sa deruleze o oferta publica la Bursa. Exitul din cadrul companiei ar putea avea loc in 2011, cand va fi finalizat proiectul de investitii.
"Achizitia Simcor a fost mult mai scumpa decat cea derulata acum doi ani, cand am preluat Macon, insa piata de materiale de constructii se afla in continua crestere", a declarat Cristian Nacu, partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investors, la momentul anuntarii tranzactiei.
Enterprise Investors prognozeaza ca afacerile celor doua companii vor creste, in lei, cu 60% in perioada 2007-2011, la 202 milioane de lei pentru Macon si cu 56% in cazul Simcor, la 144 de milioane de lei, in anul 2011 fata de 2007.
In ceea ce priveste profitul operational, pentru Macon se estimeaza un nivel de 54 milioane de lei in 2011, comparativ cu 38 milioane de lei in 2007, iar pentru Simcor o crestere de trei ori a castigului operational in 2011, la 37 milioane de lei, fata de 12 milioane lei in 2007, echivalentul unor marje operationale de 20-25%.


Afaceri totale de 70 mil. euro
Astfel, vanzarile consolidate ale producatorilor de materiale de constructii Macon Deva si Simcor Group vor depasi in acest an 70 mil. euro, potrivit estimarilor Enterprise Investors. "Ca urmare a integrarii celor doua companii, Macon si Simcor, vom construi un lider regional si local. Ne propunem sa ajungem la o capacitate cumulata de productie de 800.000-850.000 de metri cubi de BCA si la 60.000 de metri cubi de prefabricate beton", a declarat Marius Marin, directorul general al Macon, care va fi seful echipei de conducere a celor doua firme.
In prezent, capacitatea cumulata de productie de BCA a celor doua companii este de peste 700.000 de metri cubi anual, dintre care Macon detine circa 400.000 mc. Piata de BCA este estimata la circa 2,5 mil. mc la nivelul anului 2007 si va inregistra anul acesta o crestere de 15% comparativ cu anul trecut. Majorarea productiei a fost realizata in ultimii ani mai ales prin repunerea in functiune a fabricilor construite in perioada comunista, care au devenit aproape nefunctionale in anii ?90.
Principalii competitori ai Macon Deva pe aceasta piata sunt Celco, Soceram, Ecoblock, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest, Prefab si Somaco.
Anul trecut, Simcor Group a avut o cifra de afaceri de 25 milioane de euro, estimarile pentru 2008 indicand un nivel de 30 milioane de euro. Macon a avut in 2007 afaceri de 40 milioane de euro si anticipeaza pentru anul in curs, potrivit unui anunt anterior, 50 milioane de euro.
Simcor Group este unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania. Cele sapte firme din grup achizitionate de Macon Deva sunt specializate in productia, vanzarea si transportul de BCA, var, mortaruri, elemente prefabricate din beton si caramizi de teracota. Cele doua mari categorii de produse, BCA-ul si varul, constituie impreuna 85% din vanzarile totale ale Simcor.
"Potrivit strategiei noastre, vom restrange portofo-liul de produse al Simcor, asa cum am procedat si la Macon, unde de la 11 produse in 2006 am ajuns la 7 produse anul acesta", spune Marius Marin. Macon a anuntat pentru acest an un buget de investitii de aproximativ 7 milioane de euro, in vederea modernizarii proceselor de fabricatie si cresterii calitatii produselor BCA, vata minerala bazaltica si prefabricate din beton.
Enterprise Investors a achizitionat in 2006 compania Macon, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro, iar in acest an a majorat capitalul social al producatorului de materiale de constructii cu 26 de milioane de euro pentru a finanta achizitia Simcor. Simcor Group a fost preluat pentru 53 mil. euro, tranzactia fiind finantata prin majorarea de capital, un imprumut de la ING si fonduri proprii ale Macon.
Anterior, grupul a fost controlat de oamenii de afaceri Lutz Stache si Mihail Voiculescu. "Am obtinut mai mult decat dublul banilor investiti in dezvoltarea Simcor Oradea in cei 11 ani de activitate. Nu am decis inca in ce voi investi banii obtinuti din vanzarea participatiei", spune Mihail Voiculescu, fostul presedinte al CA al Simcor. In schimb, omul de afaceri Stache Lutz, fostul actionar majoritar al Simcor, ar putea prelua fabrica de var a grupului Arcelor Mittal de la Galati, unul dintre principalii producatori captivi de var de pe piata, alaturi de COS Targoviste, UPSOM Ocna Mures sau Carbid Fox Tarnaveni, potrivit lui Voiculescu.


Fonduri pentru noi achizitii
Enterprise Investors vrea sa atraga 100 de milioane de euro pentru un nou fond de investitii, care va viza achizitia de firme in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. "Va fi un fond de venture capital, care va avea inchiderea finala in septembrie, tinta de capitalizare fiind de 100 de milioane de euro. Prima inchidere a avut loc deja, fiind stranse fonduri de 50 de milioane de euro", a declarat Nacu. El a aratat ca fondul va viza realizarea de tranzactii de mici dimensiuni, de sub 20 milioane de euro pentru un proiect, in conditiile in care celelalte vehicule administrate de companie investesc peste 20 milioane de euro pentru preluarea unei companii.
Compania a lansat in 2006 ultimul fond, Polish Enterprise Fund VI, pentru care sumele atrase s-au ridicat la 658 milioane de euro. "Am investit jumatate din fondurile atrase in cel de-al saselea fond al Enterprise Investors, astfel ca mai avem peste 300 de milioane de euro pentru investitii in regiune", a spus Nacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO