Business Construct

Mai aproape de metrou în Drumul Taberei

Mai aproape de metrou în Drumul Taberei

Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex

27.04.2011, 23:17 134

Ministerul Transporturilor a semnat în ultimele săptămâni douăcontracte pentru extinderea reţelei de metrou din Capitală, şianume pentru un tronson de 1 kilometru ce va cuprinde staţia şidepoul Valea Ialomiţei, din cartierul Drumul Taberei, respectiv oporţiune de 6,22 kilometri între staţiile Râul Doamnei-Eroilor.

Primul tronson are un cost de 55 mil. euro, în timp ceinvestiţia în Râul Doamnei-Eroilor este estimată la 215 milioane deeuro, adică circa 35 milioane de euro pe kilometru.

Cum se explică însă diferenţa de preţ între cele două proiecte?Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex, spune că "sumaeste mai mare în cazul staţiei Valea Ialomiţei având în vedere căacolo există şi un depou subteran care va asigura adăpostireatrenurilor, revizii, reparaţii, va fi şi o staţie de spălare avagoanelor, deci sunt multe dotări; în plus, va exista şi o galeriede legătură cu metroul care se construieşte în zonă, care vinedinspre Romancierilor spre Râul Doamnei, este vorba deci şi de ointersecţie de linii". Depoul va avea o capacitate de parcare şiîntreţinere pentru nouă trenuri de metrou. Ambele proiecte, atâtstaţia Valea Ialomiţei, cât şi tronsonul Râul Doamnei-Eorilor, auca termen estimat de finalizare anii 2014-2015.

Un kilometru de metrou, dotat complet pentru exploatare şipentru a circula cu călători, ajunge însă să coste în medie 50-60de milioane de euro, a mai adăugat Udrişte.

În altă ordine de idei, Metrorex se pregăteşte în iulie să punăîn funcţiune tronsonul de metrou 1 Mai - Parc Bazilescu, cu olungime de 2,62 de kilometri, proiect început dinainte de anul1990.

Metrorex pregăteşte şi alte licitaţii în 2011. "Sunt înpregătire licitaţiile pentru tronsoanele Eroilor - Piaţa Ianculuişi Universitate - Pantelimon", a declarat Anca Boagiu, ministrultransporturilor.

Reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime de circa 70 km şi49 de staţii. Anul trecut, metroul a consemnat un trafic de peste177 de milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO