Mai aproape de metrou în Drumul Taberei

Ziarul Financiar 27.04.2011

Ministerul Transporturilor a semnat în ultimele săptămâni două contracte pentru extinderea reţelei de metrou din Capitală, şi anume pentru un tronson de 1 kilometru ce va cuprinde staţia şi depoul Valea Ialomiţei, din cartierul Drumul Taberei, respectiv o porţiune de 6,22 kilometri între staţiile Râul Doamnei-Eroilor.

Primul tronson are un cost de 55 mil. euro, în timp ce investiţia în Râul Doamnei-Eroilor este estimată la 215 milioane de euro, adică circa 35 milioane de euro pe kilometru.

Cum se explică însă diferenţa de preţ între cele două proiecte? Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex, spune că "suma este mai mare în cazul staţiei Valea Ialomiţei având în vedere că acolo există şi un depou subteran care va asigura adăpostirea trenurilor, revizii, reparaţii, va fi şi o staţie de spălare a vagoanelor, deci sunt multe dotări; în plus, va exista şi o galerie de legătură cu metroul care se construieşte în zonă, care vine dinspre Romancierilor spre Râul Doamnei, este vorba deci şi de o intersecţie de linii". Depoul va avea o capacitate de parcare şi întreţinere pentru nouă trenuri de metrou. Ambele proiecte, atât staţia Valea Ialomiţei, cât şi tronsonul Râul Doamnei-Eorilor, au ca termen estimat de finalizare anii 2014-2015.

Un kilometru de metrou, dotat complet pentru exploatare şi pentru a circula cu călători, ajunge însă să coste în medie 50-60 de milioane de euro, a mai adăugat Udrişte.

În altă ordine de idei, Metrorex se pregăteşte în iulie să pună în funcţiune tronsonul de metrou 1 Mai - Parc Bazilescu, cu o lungime de 2,62 de kilometri, proiect început dinainte de anul 1990.

Metrorex pregăteşte şi alte licitaţii în 2011. "Sunt în pregătire licitaţiile pentru tronsoanele Eroilor - Piaţa Iancului şi Universitate - Pantelimon", a declarat Anca Boagiu, ministrul transporturilor.

Reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime de circa 70 km şi 49 de staţii. Anul trecut, metroul a consemnat un trafic de peste 177 de milioane de pasageri.