Business Construct

Juridic: Cum evita investitorii taxele din constructii

28.08.2008, 11:53 2909

Actul normativ traseaza liniile directoare pentru constituirea si functionarea Casei Sociale a Constructorilor, organizatie nonprofit care are ca obiect de activitate asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii, in perioada intreruperii activitatii. Legea 215/1997 a fost redactata pentru a conferi un grad sporit de protectie sociala salariatilor cu contract individual de munca din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii. Conform legii, acesti salariati au dreptul de a beneficia pe perioada intreruperii activitatii de o indemnizatie reprezentand o suma impozabila, al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele trei luni a salariului de baza brut. Pentru constituirea fondului necesar Casei Sociale a Constructorilor pentru plata acestei indemnizatii catre salariati, legea prevede expres in art. 16(1) lit. c), obligatia prelevarii unei cote in cuantum de 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii, denumita "Cota de 0,5%".
Cu toate ca Legea 215/1997 nu contine prevederi exprese prin care sa reglementeze neechivoc obligatia si modalitatea de plata a cotei de 0,5%, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a emis Precizarea nr. 512NN/1384/178, conform careia cota aferenta Casei Sociale a Constructorilor, in cuantum de 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii, se constituie si se suporta de catre investitori sau de proprietari, indiferent de sursa de finantare si de forma de proprietate.
Ca urmare a acestor prevederi si conform reglementarilor interne ale Casei Sociale a Constructorilor, cota de 0,5% urmeaza a fi platita de orice beneficiari (investitori, proprietari) ai lucrarilor de constructie, indiferent daca acestia sunt sau nu membri ai Casei Sociale a Constructorilor.
Conform raportului pentru anul 2007 publicat pe pagina de internet a Casei Sociale
a Constructorilor, investitori importanti pe piata din Romania figureaza cu contributii catre Case Sociala a Constructorilor reprezentand cota de 0,5%, cum ar fi Metro Cash & Carry, Cora, Real, Kaufland, ING Bank, Banca Transilvania sau Continental Hotels.


Cum se plateste Cota de 0,5%
Conditia ce trebuie indeplinita pentru plata Cotei de 0,5% este aceea de a se realiza o investitie - lucrari de constructie sau similare, definite conform nomenclatorului CAEN, situatie in care beneficiarul investitiei (investitor sau proprietar), indiferent de sursa de finantare si de forma de proprietate, este obligat sa inscrie Cota de 0,5% in devizul general de constructii (in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii).
In plus, beneficiarul investitiei trebuie sa vireze Cota de 0,5% pe masura realizarii lucrarilor sau, dupa caz, la terminarea lor, direct in contul Casei Sociale a Constructorilor.
In cazul in care Cota de 0,5% este virata catre Casa Sociala a Constructorilor pe masura realizarii lucrarilor, conform art. 37 alin. 3 si alin. 4 din Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, inainte de receptia obiectivului, beneficiarii vor fi obligati sa regularizeze atat taxa pentru autorizatia de constructie, cat si celelalte cote prevazute de lege, inclusiv Cota de 0,5%.
Cu toate ca Legea 215/1997 nu contine nicio prevedere expresa prin care sa reglementeze modalitatea de plata sau natura juridica a Cotei de 0,5%, conform Precizarilor nr. 512NN/1384/178 emise de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, virarea cotei de 0,5% se face de catre investitori sau proprietari, persoane fizice sau juridice, direct in contul Casei Sociale a Constructorilor, urmand ca aceasta sa le distribuie beneficiarilor indreptatiti conform legii. Deoarece Cota de 0,5% trebuie platita direct in contul Casei de Asigurari a Constructorilor, inclinam a afirma ca obligatia de plata a Cotei de 0,5% nu poate fi inscrisa in sfera obligatiilor fiscale.
Un fapt des intalnit in legislatia romana pe care il regasim si in privinta reglementarilor care guverneaza Cota de 0,5% il reprezinta inexistenta unor sanctiuni prevazute expres de lege pentru cazul in care investitorii/proprietarii nu respecta obligatia de plata a Cotei de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorilor. Cu toate acestea, sunt lasati contabilii si finantistii sa stabileasca in detaliu natura juridica a acestei cote specifice. Din punct de vedere practic, neplata Cotei de 0,5% poate da nastere la dificultati si intarzieri atat pentru eliberarea autorizatiilor necesare initierii proiectelor (cum ar fi autorizatia de constructie), cat si pentru receptionarea lucrarilor de constructie. In acest sens, conform informatiilor furnizate de reprezentantii Casei Sociale a Constructorilor, in prezent discutiile sunt aproape finalizate pentru promovarea unei initiative legislative conform careia dovada platii Cotei de 0,5% va constitui o conditie esentiala pentru eliberarea autorizatiei de construire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO