Business Construct

Investiţii şi tranzacţii

Orhideea Towers este primul proiect imobiliar dezvoltat de la zero de CA Immo în România şi absoarbe o in­ves­tiţie de 75 de milioane de euro.

Orhideea Towers este primul proiect imobiliar dezvoltat de la zero de CA Immo în România şi absoarbe o in­ves­tiţie de 75 de milioane de euro.

Autor: Bogdan Alecu, Alina-Elena Vasiliu

02.11.2016, 00:04 770

Zece proiecte de birouri de peste 15.000 de metri pătraţi se află în plin proces de construcţie anul acesta în Capitală, însumând aproxi­mativ 372.000 de metri pătraţi. Apetitul investitorilor pentru spaţii cu destinaţie office este un semnal care arată încă o dată că Bucureştiul poate dezvolta noi poli de business şi că numărul cor­poratiştilor este în continuă creştere.

CA Immo are în construcţie un imo­bil de birouri în zona de centru-vest a Bucureştiului, în apropierea staţiei de metrou Grozăveşti. Cu o suprafaţă închiriabilă totală de 37.000 de metri pătraţi, Orhideea Towers este primul proiect imobiliar dezvoltat de la zero de CA Immo în România şi absoarbe o in­ves­tiţie de 75 de milioane de euro. Construcţia a demarat în luna octombrie 2015 şi se va încheia la 1 decembrie 2017, având ca antreprenor general compania austriacă PORR Construct.

Până acum, cel mai mare chiriaş este Mysis (companie internaţională spe­cia­lizată în dezvoltarea de software financiar, cu peste 2.000 de clienţi în 130 de ţări - n. red.), care a închiriat 8.000 de metri pătraţi, cu posibilitate de extindere. Dezvoltatorul se află în discuţii şi cu alţi trei-patru potenţiali chiriaşi, nu doar din IT, ci şi din sectorul bancar, după cum spunea Marian Roman, managing direc­tor CA Immo, într-un interviu pentru ZF.

Vastint România avansează cu lucrările de construcţii şi la proiectul imobiliar Timpuri Noi Square, unul dintre cele mai mari din zona centrală a Bucureştiului. Ansamblul va avea în total 100.000 de metri pătraţi închiriabili şi va cuprinde atât spaţii pentru birouri, cât şi o zonă de retail şi una rezidenţială. în prezent, au fost începute lucrările de construcţie pentru o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi, adică primele două din cele trei clădiri care vor alcătui întregul proiect în final.

Investiţia pentru această etapă de dezvoltare este de circa 50 mil. euro, sumă în care intră şi costurile cu terenul, potrivit estimărilor ZF. Fiecare dintre cele două clădiri va avea câte zece etaje, spaţiul fiind potrivit pentru peste 3.000 de angajaţi.

Tot din complexul Timpuri Noi Square, amplasat de-a lungul Splaiului Unirii, la intersecţia cu strada Nerva Traian, vor face parte şi 50.000 de metri pătraţi de spaţii rezidenţiale.

Austriecii care deţin compania de dezvoltare imobiliară S Immo au demarat în iulie lucrările la proiectul de birouri The Mark, de pe strada Buzeşti, în apropiere de Piaţa Victoriei.

Construcţia va cuprinde două imobile care vor avea o suprafaţă cumulată de 24.000 de metri pătraţi închiriabili, ar trebui să fie finalizată în trimestrul al doilea din 2018. Investiţia anunţată iniţial de dezvoltator este de 66 de milioane de euro. S Immo deţine de aproape zece ani terenul pe care se ridică The Mark.

The Mark include două clădiri de birouri, un turn cu 14 etaje şi o clădire-po­dium cu şase etaje, reprezentând o suprafaţă totală construită de 43.000 de metri pătraţi şi o suprafaţă închiriabilă totală de aproximativ 24.000 de metri pătraţi. Proiectul prevede o parcare generoasă cu 345 de locuri (300 în subteran şi 45 la nivelul solului), precum şi spaţii dedicate pentru biciclete şi staţii de încărcare a maşinilor electrice.

„În anul 2015, oraşele regionale au înregistrat livrări de aproximativ 85.000 de metri pătraţi de birouri. În anul 2016 se vor livra aproximativ 70.000 de metri pătraţi de birouri în provincie, iar pentru 2017 estimăm că se vor livra circa 90.000 de metri pătraţi de birouri în oraşele regionale“, spune Eduard Turcoman, senior broker office agency în cadrul DTZ Echinox.

Proiectele cu data de livrare anun­ţată pentru acest an sunt Hermes Bu­siness Campus (a treia clădire), Me­troffice (prima fază de dezvoltare a proiec­tului mixt Iride City), Aviatorilor 8, Ştefan cel Mare Building, Oregon Park (primele două clădiri), Novis Plaza (în Cluj-Napoca), Iulius Business Center (faza a doua, în Timişoara) şi The Office (faza a treia, în Cluj-Napoca).

„În prezent, la nivelul întregii ţări sunt în construcţie peste 20 de clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de peste 625.000 de metri pătraţi. Din acest volum, 16 clădiri, cu o suprafaţă totală de aproximativ 400.000 de metri pătraţi, sunt în Bucureşti, Capitala rămânând astfel cel mai dinamic pol de dezvoltare pentru spaţiile de birouri“, spune Ra­mona Marusac, associate director în ca­drul departamentului de birouri al firmei de consultanţă Colliers Inter­national.

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a semnat în martie contractul de închiriere pentru clădirea United Business Center (UBC) 5 din cadrul proiectului de birouri Palas Iaşi, controlat de Iulian Dascălu. Clădirea are o suprafaţă închiriabilă de peste 13.000 de metri pătraţi, spaţiu suficient pentru cel puţin 1.300 de angajaţi, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie cu un spaţiu de birouri semnată în afara Bucureştiului, dar şi cel mai mare contract nou semnat la nivel naţional din ultimii doi ani. Clădirea UBC 5 din Palas Iaşi închiriată de Amazon are o suprafaţă construită de aproximativ 15.000 de metri pătraţi, distribuită pe parter şi şase etaje, iar alte două niveluri vor fi folosite ca parcare subterană.

Afacerile companiei americane din centrul de dezvoltare de la Iaşi, înfiinţat acum zece ani, au crescut cu apro­xi­ma­tiv 75% în primele şase luni ale anului tre­cut, comparativ cu 2014 la 31 de mi­lioane de lei, atingând aproape cifra totală de afaceri a anului 2014, care era de 38 mi­lioane de lei, potrivit datelor publice. În prima jumătate a anului trecut, centrul de la Iaşi şi-a mărit echipa cu 66 de noi angajaţi şi a ajuns la 335 de oameni. în 2014, Amazon avea 269 de angajaţi la Iaşi, iar în 2013 erau 172 de oameni.

Dezvoltatorul parcului de afaceri Coresi Business Park Braşov de pe fosta platformă industrială Tractorul a finalizat în septembrie prima clădire din etapa a doua a proiectului, urmând ca o a doua clădire de birouri să fie livrată în al doilea trimestru al anului viitor.

Coresi Business Park totalizează în prezent peste 30.000 mp de birouri de clasă A şi ţinteşte să ajungă la 100.000 mp în următorii ani.

Cea de-a doua fază a proiectului cuprinde trei clădiri de birouri clasa A, cu regim mic de înălţime (P plus 3E/4E), totalizând 25.000 mp construiţi. Clădirea L1, cu o suprafaţă construită de 8.300 mp, este închiriată integral.

Oradea, Galaţi, Ploieşti, Piteşti sunt câteva dintre oraşele care s-ar putea dezvolta în viitor pe segmentul de birouri. „Factorii care generează dez­vol­tarea acestor oraşe sunt centrele universitare existente şi lipsa forţei de muncă din oraşele regionale din eşa­lonul unu, cum ar fi Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi“, spune Eduard Tur­coman, senior broker office agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Braşovul, spre exemplu, se situează la mijloc între oraşele secundare şi cele principale, consideră Maria Florea, head of office agency-contractor JLL România. De altfel, dezvoltatorii de birouri din localitate cred că Braşovul are potenţial pentru a se dezvolta în zona IT. Va mai fi însă nevoie de timp până când oraşul va putea fi considerat şi el un hub pentru birourile com­pa­niilor din IT, după cum estimează con­sultanţii din piaţa imobiliară, care spun că tot oraşele Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca sunt următoarele destinaţii, după Bucureşti, pe care firmele mari le preferă pentru deschiderea de birouri.

„În ţară (în afara Capitalei - n. red.), primele pieţe de birouri au apărut în 2008-2009 şi se află acum la finalul celui de-al doilea ciclu de închiriere. Cea mai mare piaţă de birouri este Cluj-Napoca, cu un stoc la finalul anului trecut de 230.000 de metri pătraţi, dar în comparaţie cu principalele oraşe regionale din Cehia sau Polonia, piaţa de birouri din acest oraş este subdez­voltată“, spune Mihaela Gălă­ţanu, head of research în cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Dacă nivelul chiriilor pentru spaţiile premium se încadrează în intervalul 15,5-18,5 euro metrul pătrat pe lună în Capitală, în restul ţării chiriile ajung la 12-13 euro/mp în Cluj-Napoca şi Iaşi, 12-14 euro/mp în Timişoara, iar în Braşov sunt cuprinse între 11 şi 13 euro/mp, potrivit studiilor din piaţă.

Totuşi, rămân zone din ţară încă neaco­perite de spaţii de birouri mo­derne, după cum spun consultanţii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO