Business Construct

Infrastructura va atrage peste jumatate din fondurile UE

Infrastructura va atrage peste jumatate din fondurile UE
26.07.2007, 16:43 18

Fondurile alocate Romaniei pentru infrastructura de transport si integrarea retelei in cea a Uniunii Europene vor atinge 3,3 miliarde euro, in urma implementarii Programului Operational Sectorial de Transport (POS-T), care cuprinde finantari destinate realizarii proiectelor de modernizare in sectorul rutier, feroviar si naval.
"Cea mai importanta axa, din cele patru axe ale POS-T, vizeaza dezvoltarea unui sistem durabil de transport si integrarea acestuia in retelele de transport ale Uniunii Europene. Fondurile care vor fi cheltuite pentru infrastructura rutiera vor ajunge la 1,3 miliarde euro si vizeaza tronsoanele de autostrada ale Coridorului IV paneuropean, iar pentru modernizarea infrastructurii feroviare vor fi alocate 1,5 miliarde euro", a declarat ministrul transporturilor, Ludovic Orban.
Proiectele de modernizare a infrastructurii feroviare vizeaza, de asemenea, reabilitarea tronsoanelor de cale ferata de pe Coridorul IV paneuropean.
POS-T are patru axe prioritare, care vizeaza dezvoltarea sistemului durabil de transport, integrarea in retelele de transport ale Uniunii Europene, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport in afara axelor prioritare, proiecte de modernizare a transporturilor in scopul imbunatatirii protectiei mediului, sanatatii si a sigurantei pasagerilor, precum si o axa de asistenta tehnica pentru implementarea acestor proiecte.
Bugetul total al POS-T pentru perioada 2007-2013 este de 5,7 miliarde euro, din care 1,09 miliarde euro vor fi asigurate din finantari de la bugetul de stat. Finantarea din partea UE va fi realizata prin fondurile de coeziune si Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Comisia Europeana a aprobat Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational
Sectorial Mediu. Aceste programe cumuleaza alocari de fonduri de la Uniunea Europeana de aproape 16 miliarde de euro, din cele 19,3 miliarde euro cat reprezinta fondurile totale pe care Romania le va putea atrage din fondurile structurale si de coeziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO