Business Construct

Ianco Zifceak, Grupul Maxagro: Pe partea de construcţii preţurile sunt bune, anul 2023 a fost un an excelent şi anul 2024 va fi un an extraordinar

Conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Timişoara

Ianco Zifceak, Grupul Maxagro: Pe partea de construcţii...

Autor: Alex Ciutacu

20.03.2024, 23:51 157

Sectorul de construcţii se bucură de o perioadă în care apar tot mai multe lucrări în piaţă, mai ales în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură şi infrastructură mare, a explicat Ianco Zifceak, acţionar al Grupului Maxagro, prezent la conferinţa ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara alături de CEC Bank.

„Pe partea de construcţii preţurile sunt bune, avem contracte de drumuri, că asta facem, şi văd că se investeşte foarte mult în infrastructură rutieră. Anul 2023 a fost un an excelent şi anul 2024 va fi un an extraordinar de bun pentru noi”.

Grupul Maxagro din Timiş are trei linii mari de business: producţia de cerale, pe o suprafaţă de peste 10.000 de hectare, zootehnie, cu un efectiv de 3.000 de capete de bovine şi construcţii, unde are atât componentă de execuţie de lucrări, cât şi componentă de producţie proprie.

„Anul 2023 a avut provocări, noi avem consumuri mari de gaz, de energie electrică. De exemplu, producem asfalt. Dacă în 2021 consumam 150.000 de lei pe gaz pe an, în anul următor s-a triplat cât am plătit pentru gaz”.

Pentru a-şi eficientiza activitate şi pentru a-şi reduce costurile, Grupul Maxagro a investit în tehnologie.

„Am construit două staţii de asfalt noi care au un consum undeva la 70% din consumul pe care l-am avut cu vechea staţia. Asta pe deoparte, dar am făcut şi proiecte pe parcuri fotovoltaice şi noi în ferme pe acoperişuri şi am încercat cumva să amortizăm creşterea de preţ la energie electrică”.

Una dintre principalele provocări este legată de scrisorile de garanţii bancare care le sunt solicitate firmelor din domeniu atunci când se înscriu la lucrări publice.

„Aici ne doare pe noi, partea de cash şi non-cash pentru scrisori de garanţii bancare. Ca să participi la o licitaţie trebuie să vii cu o garanţie. Poate nici nu câştigi licitaţia, dacă ai 10 licitaţii vii cu 10 garanţii sau poliţe de asigurări. Asta cred că e o problemă în dezvoltarea noastră”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului

  • Anul agricol a fost foarte greu. Anul 2023 a fost un an bun, dar preţurile s-au prăbuşit. Am vândut cu 1,78 lei/kg în noiembrie şi în vară, când toată lumea spera să ajungă preţurile la 2 lei, preţurile au ajuns undeva la 60 de bani/kg de grâu sau porumb, deci de două-trei ori au scăzut preţurile aţă de iarnă.
  • Scăderile de preţuri au fost suprapuse cu inputuri foarte scumpe. De exemplu, o tonă de uree era undeva la 1.000 şi ceva de lei tona şi a ajuns la 4-5.000 de lei tona, deci preţuri de 3-5 ori mai mari.
  • Văd un an extraordinar de bun ca producţie agricolă, din punct de vedere climatic, a poluat, culturile arată bine. Preţurile sunt jos în continuare, dar şi inputurile s-au aliniat cumva şi au coborât.
  • Investim an de an milioane de euro pentru a ne dezvolta. Ne dorim să fim mai eficienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO