Business Construct

Cronologia unui eşec. Cum a ajuns fondul suedez de investiţii Greenbridge, care a cumpărat grupul românesc Rus Savitar-Casa Rusu cu gândul să-l transforme în actor regional, să treacă holdingul „la categoria pierderi“

Toate magazinele Casa Rusu au fost închise, conform datelor publicate în presa suedeză. Pe site-ul companiei nu mai apare nicio unitate.

Toate magazinele Casa Rusu au fost închise, conform datelor publicate în presa suedeză. Pe site-ul companiei nu mai apare nicio unitate.

Autor: Cristina Roşca

17.04.2024, 17:00 4050

„Am avut de ales între a declara falimentul şi a lăsa 1.000 de oameni fără loc de muncă şi a vinde către foştii acţionari (fondatorii businessului - n.red.)“  Fondatorul afacerii, Cristian Rusu, împreună cu familia sa au răscumpărat businessul după ce l-au vândut în 2019 pentru câteva zeci de milioane de euro, conform informaţiilor de la acea vreme.

Fondul de investiţii Greenbridge din Suedia, care în 2019 a cum­părat pachetul majoritar (75%) din grupul Rus Savitar-Casa Rusu, activ în producţia şi retailul de mobilă, pentru ca în 2022 să preia şi restul de acţiuni, a ieşit din această afacere, asumându-şi eşecul şi pierderea suferite.

„Pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia record au fost factorii care au dus la colapsul acestei investiţii. Am închis toate cele 19 magazine, dar asta nu a ajutat. Compania avea un împrumut pe o perioadă de cinci ani de la Unicredit, iar în primăvara lui 2023, când Rus Savitar şi Greenbridge au realizat că nu vor putea plăti ratele, au cerut să plătească doar do­bân­zile. Banca a refuzat“, a răspuns un reprezentant al fondului la solicitările ziarului suedez Dagens Industri (di.se).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO