Business Construct

Constructorii se lupta pentru spitale de 2,7 mld. euro

29.05.2008, 21:10 38

Cinci dintre cele mai mari companii de constructii din lume, Bouygues, Astaldi, Alpine, Porr sau Aktor, au depus oferte pentru licitatia organizata de Ministerul Sanatatii in vederea construirii a 32 de spitale in patru ani, proiect estimat la 2,7 mld. euro.
Multe dintre companiile mari de constructii de la nivel international au divizii specializate in constructia de spitale si sunt atrase sa participe in astfel de proiecte, mai ales avand in vedere amploarea investitiei.
"Procedura de achizitie pentru constructia de spitale este licitatia deschisa. Dupa finalizarea licitatiilor vom incepe lucrarile de proiectare, construire si dotare la cheie a patru spitale regionale de urgenta, 18 spitale clinice de urgenta si a altor 10 spitale municipale, orasenesti si comunale. In total, in Romania se vor construi in urmatorii patru ani nu mai putin de 32 de spitale", a spus Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
Fondurile necesare acestor investitii vor proveni in special de la bugetul de stat si din alte surse, precum taxa pe viciu. Prima etapa a licitatiei a avut loc pe 5 mai, a doua fiind derulata pe 19 mai pentru spitalele din Bihor si Mures.
Potrivit ministrului sanatatii, spitalele regionale si cele de urgenta sunt concepute ca un ansamblu modular avand intre 460 si 800 de paturi. Medicii si asistentele care urmeaza sa lucreze in cadrul acestor spitale vor proveni de la unitatile ce urmeaza sa fie inchise in momentul in care vor fi date in functiune cele noi, dar si de la centrelele universitare. Potrivit lui Nicolaescu, nu vor fi probleme cu gasirea personalului.
Spre comparatie, in mediul privat, investitia intr-un spital privat cu 70 de paturi este de aproximativ 15 milioane de euro (dar fara dotarile necesare unei unitati in care se pot realiza toate tipurile de interventii). Pe piata Capitalei sunt operationale doua spitale private de mari dimensiuni, Euroclinic si Life Memorial Hospital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO