Business Construct

Ciment fierbinte

Ciment fierbinte

Click pentru imaginea marita

26.04.2007, 19:10 76

Valoarea pietei de profil ar putea ajunge anul acesta la peste 600 de milioane de euro, impinsa de investitiile din sectorul privat, in crestere cu circa 15-20% in volum, ritm la care se va adauga o majorare a de 4-5% a preturilor.
"Sezonul rece, supus conditiilor nefavorabile ale climei, determina o activitate redusa, cateodata chiar oprirea constructiilor. Nu a fost deloc cazul in aceasta iarna. Volumul de ciment vandut in al patrulea trimestru al anului trecut a fost cu 40% mai mare decat cel din perioada similara din 2005. Desigur, acesta este doar un element care a influentat cresterea volumului vanzarilor de ciment cu peste 20% in primul trimestru din 2007", spune Philippe Questiaux, directorul general al Lafarge Ciment. Compania sustine ca si in ritmul unei cresteri de 15-20% a pietei are resursele necesare pentru a sustine acest avans. Piata cimentului ar putea ajunge la peste un miliard de euro pana in 2010, cu un ritm de crestere anual de circa 15%, potrivit jucatorilor de profil.
"Piata constructiilor va creste anual cu circa 12-15% in urmatorii cinci ani. Motoarele de crestere ale pietei vor fi inceperea lucrarilor la autostrazi, lucrarile de reabilitare a aeroporturilor, porturilor, lucrarile de modernizare a drumurilor nationale, judetene si comunale, lucrarile de locuinte si depozite, precum si proiectele de reabilitare termica a locuintelor existente", precizeaza Mihai Rohan de la Carpatcement Holding.
Totusi, principala sursa de crestere a consumului de ciment va proveni din sectorul privat. "Si anul acesta piata rezidentiala isi va mentine ritmul de crestere datorita cererii de locuinte in Bucuresti si in alte zone urbane, dar si ca urmare a noilor perspective de creditare pentru achizitionarea unui apartament sau a unei case", afirma directorul general al Holcim Romania. Pretul cimentului nu va depasi in acest an ritmul de crestere a inflatiei, anul trecut cresterea preturilor fiind de circa 4%, potrivit jucatorilor de pe piata. Astfel, pretul mediu al cimentului ar putea ajunge la circa 65 de euro. Piata constructiilor a realizat o crestere record anul trecut, de circa 20%, fiind cea mai dinamica de dupa 1990. Majorarea rapida a cererii de materiale de constructii a dinamizat piata de ciment, producatorii de profil fiind nevoiti sa anunte investitii masive in capacitati de productie.
Trendul de crestere a pietei de constructii din 2006 s-a mentinut si in primul trimestru al acestui an. In luna februarie constructiile de case au crescut cu 35% fata de aceeasi luna din anul precedent, potrivit Institutului National de Statistica. "Cresterea volumului vanzarilor in primele trei luni ale anului acesta comparativ cu aceeasi perioada din 2006 a fost semnificativ mai mare decat cresterea prognozata de Institutul National de Statistica pentru piata constructiilor de case", afirma Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding. Compania a anuntat ca va dubla capacitatile celor trei fabrici de la Bicaz, Fieni si Deva, pana in 2010. Investitiile necesare pentru acest proiect sunt estimate la circa 100 de milioane de euro. Planuri similare au si ceilalti producatori de ciment, care deruleaza in prezent investitii masive in majorarea si modernizarea capacitatilor de productie.
"Anul trecut am reusit sa producem cu 300.000 de tone de ciment mai mult comparativ cu 2005, pentru a satisface nevoile pietei. Vom face tot posibilul ca si anul acesta sa raspundem cererii de ciment", afirma Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania. Compania a anuntat pentru anul acesta investitii de 86 de milioane de euro pentru modernizarea liniilor de productie, constructia de statii de betoane si agregate, spatii de logistica si protectia mediului.


Consumul se apropie de media europeana

Fabricile de ciment au lucrat aproape fara oprire in 2006, pentru a putea face cererii, situatie care nu a permis producatorilor sa faca reparatiile anuale. Spre exemplu, fabrica de ciment de la Fieni a lucrat si de Revelion pentru a onora comenzile. Practic, in lunile de vara vanzarile de ciment au crescut cu pana la 40%, datorita proiectelor imobiliare din Bucuresti si din tara, precum si lucrarilor de infrastructura rutiera.
In ansamblu, piata cimentului a crescut anul trecut cu 26%, cu un ritm dublu fata de previziuni, ajungand la 7,7 milioane tone, iar ritmul de crestere a pietei se va mentine la 15% anul acesta, potrivit datelor prezentate de CIROM (Patronatul din Industria Cimentului). In prezent, consumul de ciment din Romania este de 334 kg pe cap de locuitor, media consumului in tarile Uniunii Europene fiind de 538 kg, desi in tari ca Portugalia sau Grecia nivelul consumului ajunge la circa o mie de kilograme, raportat la populatie.
Consumul de ciment va ajunge in 2007 la 385 de kilograme pe cap de locuitor, datorita cresterii sectorul privat. Sectorul rezidential este in prezent unul dintre cele mai dinamice din piata constructiilor, potentialul fiind dat de deficitul de locuinte din Romania.
De exemplu, pe piata locala se construiesc 0,6 locuinte noi la mia de locuitori fata de 1,8 de locuinte in Polonia sau 18 locuinte in Irlanda, iar anul acesta se estimeaza ca se va ajunge la un ritm de constructie de o locuinta la mia de locuitori, potrivit companiilor de profil. Businessul cu ciment este impartit intre trei mari jucatori - HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia), fiecare controland circa o treime din piata de profil.


Exportul, redirectionat catre piata interna

Cresterea consumului de ciment i-a determinat pe francezii de la Lafarge, singurul producator de ciment, sa redirectioneze o parte din productia de export catre piata locala. "Din 2006, cand cererea a fost robusta, am redirectionat o parte din volumele destinate exportului catre clientii pietei interne si intentionam ca supracapacitatea de la Medgidia, care a fost mentinuta in conditiile in care cererea interna nu acoperea productia realizata, sa poata satisface cerintele pietei domestice", explica Questiaux de la Lafarge. Cea mai mare pondere in vanzarile Lafarge este detinuta de livrarile la vrac, care reprezinta aproximativ 60%, in timp ce diferenta este reprezentata de vanzarile in saci.
Anul trecut, investitiile Lafarge dedicate exclusiv activitatii cu ciment au ajuns la aproximativ 50 de milioane de euro. Lafarge Ciment, divizia locala a producatorului francez de materiale de constructii Lafarge, cel mai mare jucator de pe piata locala, a inregistrat in 2006 o majorare de 30,3% a cantitatii vandute, in timp ce majorarea preturilor a determinat o crestere a vanzarilor cu 4%. In plus, profitul operational a crescut semnificativ pe fondul cererii masive de pe piata, precum si al exportului de ciment. Lafarge are in derulare un program de investitii de circa 100 de milioane de euro in perioada 2006-2012, in protectia mediului - respectarea normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana si in imbunatatirea productivitatii si a calitatii serviciilor. Investitiile totale ale celor trei companii de pe piata de profil au depasit anul trecut un miliard de euro.


Vanzari record in 2006

Producatorii de ciment au realizat anul trecut cresteri record ale vanzarilor, de circa 30-40%, dublu fata de previziunile initiale. Astfel, Lafarge Ciment a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de 34,3% fata de anul precedent, un ritm de crestere dublu fata de previziunile initiale. Astfel, cifra de afaceri a Lafarge Ciment a ajuns la circa 233 de milioane de euro in 2006. Grupul francez estimeaza pentru acest an o crestere a vanzarilor de ciment de aproximativ 10-15%, ceea ce ar putea determina atingerea unei cifre de afaceri de peste 260 de milioane de euro pana la finele lui 2007. Grupul german Heidelberg Cement a inregistrat anul trecut pe piata romaneasca o cifra de afaceri de 980 de milioane de lei (circa 278 mil. euro), in crestere cu 39%, pe toate cele trei divizii ale grupului, respectiv ciment, betoane si agregate.
Divizia de ciment a grupului a realizat anul trecut afaceri de 781 de milioane de lei (221 mil. euro), in crestere cu circa 40% fata de anul precedent. Carpatcement a investit anul trecut circa 25 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii de la Fieni, reducerea consumului de energie si actiuni de protectie a mediului in cele trei unitati de productie a cimentului detinute de companie, la Fieni, Bicaz si Deva. Din suma totala, investitiile in protectia mediului au reprezentat cinci milioane de euro. Anul acesta, Carpatcement va investi 32 de milioane de euro pentru modernizarea si extinderea celor trei fabrici de ciment. Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de circa 219 mil. euro (774 milioane de lei), in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in anul precedent, peste ritmul previzionat initial. Anul trecut reprezentantii Holcim au estimat o crestere a afacerilor pana la 190 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO