Business Construct

Cât mai costă o casă de vacanţă?

După prăbuşirea din ultimii doi ani a preţurilor, piaţa locuinţelor de vacanţă din Bulgaria a început să dea primele semne timide de revenire la începutul acestui an

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

30.06.2011, 00:04 3003

Europa Centrală şi de Est a devenit în acest context o ţintăpreferată pentru europenii aflaţi în căutarea unei locuinţe devacanţă sau pentru investitorii care achiziţionau sate de vacanţăîntregi sau vile foarte scumpe pentru a le închiria sau vindeulterior mai scump.

Cumpărătorii au fost însă loviţi puternic de criză, astfel cădupă ce piaţa locuinţelor de vacanţă devenise unul dintre cele maidinamice sectoare din real estate în anii 2006-2007, în ultimii doiani a ajuns să înregistreze scăderi de două cifre.

Datele agregate de mai multe agenţii imobiliare indică înprezent o revenire timidă a cererii, astfel că preţurile s-austabilizat şi în unele zone au intrat deja pe un trend uşorascendent. De exemplu, în Bulgaria se remarcă o creştere anumărului tranzacţiilor încheiate în staţiunile din partea de sud alitoralului Mării Negre, unde preţurile au scăzut mai mult întimpul crizei, în timp ce în Croaţia preţurile caselor de pe coastaMării Adriatice au fost relativ stabile în ultimul an. Cei maimulţi cumpărători sunt în prezent est-europeni, dar şi occidentaliipar mai interesaţi de această piaţă, deşi aceştia caută chilipiruriîn cele mai multe cazuri.

CreŞterea Şi decÂderea Bulgariei. Litoralul bulgăresc al MăriiNegre a fost o adevărată atracţie pentru cumpărătorii europeniînainte de criză, piaţa locuinţelor de vacanţă din Bulgariaajungând în atenţia străinilor după ce investiţiile în acestsegment de piaţă au fost promovate intens în publicaţii decirculaţie internaţională, precum Financial Times sau InternationalHerald Tribune, sau prin spoturi publicitare difuzate de CNN.

Astfel, preţurile au înregistrat creşteri anuale de două cifrepână în 2008, când cumpărătorii ajunseseră să plătească 1.300-1.400de euro/metru pătrat pentru o casă în staţiunile de la MareaNeagră.
Preţurile pentru o casă de vacanţă într-o staţiune de pe litoralul croat ajung în prezent, în medie, la 2.000 euro/mp
Piaţa a fost însă lovită puternic în ultimii doi ani, în condiţiileîn care cumpărătorii vest-europeni aproape au dispărut, iar cererealocală, de asemenea mai slabă, nu a putut compensa aceastăpierdere. De exem­plu, preţul mediu al unui apartament în staţiuneaSunny Beach a scăzut cu 27% numai anul trecut, până la 36.000 deeuro, potrivit portalului bulgarianproperties.com. Preţurile suntînsă mai mari în staţiunile din nord, în Sozopol media fiind deaproape 45.000 de euro. Cei mai activi cumpărători în anii de boomai pieţei din Bulgaria erau britanicii şi irlandezii, aceştia fiindde fapt cei care au pus litoralul bulgăresc al Mării Negre şistaţiunile montane din ţara de la sud de Dunăre pe hartainternaţională a locuinţelor de vacanţă. Preţurile mai redusecomparativ cu destinaţii tradiţionale - precum Spania sau Franţa -au reprezentat un avantaj pentru Bulgaria, care ajunsese în 2007 săfie plasată de studiile efectuate de mai multe agenţii de turism pelocul trei în ceea ce priveşte destinaţia preferată de vacanţă aeuropenilor.

Bulgaria devenise astfel o ţintă şi pentru investitori, careachiziţionau şi 15-20 de locuinţe într-o singură tranzacţie pentrua crea mini-sate de vacanţă. Valoarea cumulată a proprietăţilordeţinute de britanici în afara ţării a crescut de aproape şase oriîn intervalul 2000-2008, ajungând la 58 miliarde lire sterline(circa 70 mld. euro), potrivit datelor agenţiei imo­biliareRightmove.


Vin ruşii. Începând din 2009 însă, interesulvest-europenilor pentru casele de vacanţă din Bulgaria a scăzutbrusc, mulţi dintre cei care cumpăraseră locuinţe în anii de boomîncercând chiar să le revândă fără prea mult succes. Loculbritanicilor şi irlandezilor a fost luat de polonezi sau ruşi, daraceştia nu au reuşit să compenseze retragerea vest-europenilor,astfel că preţurile au intrat pe o pantă puternic descendentă. Ocincime din casele şi apartamentele cumpărate anul trecut destrăini pe piaţa din Bulgaria au ajuns în proprietatearuşilor.

După prăbuşirea din ultimii doi ani a preţurilor, piaţa locuinţelorde vacanţă din Bulgaria a început să dea primele semne timide derevenire la începutul acestui an, datele colectate de agenţiileimobiliare indicând o creştere a numărului de tranzacţii încheiate.Cumpărătorii caută însă case şi apartamente foarte ieftine, astfelcă numărul tranzacţiilor creşte în partea de sud a litoraluluiMării Negre şi mai puţin în staţiunile din nord, unde preţurile aufost mai stabile, potrivit portalului bulgarianproperties.com.

De exemplu, în Sunny Beach preţurile pentru un metru pătratvariază între 350 şi 700 de euro, în timp ce în staţiunile din nordpreţul poate ajunge chiar şi la 1.400 de euro.

În schimb, casele din staţiunile montane îşi aşteaptă încăproprietarii, tranzacţiile efectuate în prezent fiindnesemnificative în condiţiile în care preţurile nu au scăzut foartemult faţă de vârfurile din 2007-2008. Spre exemplu, locuinţele devacanţă din Borovets se vând la preţuri cuprinse între 650 şi 1.400de euro/metru pătrat, în timp ce în Pamporovo ajung la 1.000 deeuro/metru pătrat. Pe lângă dispariţia interesului investitorilorbritanici, nici grecii nu mai sunt atât de activi ca în trecut.Totodată, cumpărătorii ruşi activează mai mult în zona staţiunilorlitorale. Cele mai afectate au fost însă locuinţele din mediulrural, unde preţurile au scăzut cu 50% în 2009 şi 20% anul trecut,ajungând la o medie de 11.000 de euro, nivel similar cu celînregistrat în 2004, potrivit datelor agenţiilor imobiliarelocale.


Austria este a treia cea mai bină văzută destinaţie de vacanţă pentru turiştii europeni după Spania şi FranţaGermanii preferă Croaţia.
Piaţa rezidenţială din Croaţia afost mult mai puţin afectată de recesiune, astfel că preţurile auscăzut cu paşi mărunţi în ultimii doi ani, declinul fiind de circa10%, potrivit calculelor Institutului de Statistică de laZagreb.

Scăderea a fost mai accentuată în capitala Zagreb, în timp cepreţurile proprietăţilor de pe coasta Mării Adriatice au foststabile. Preţurile pentru o casă de vacanţă într-o staţiune de pelitoralul croat ajung în prezent, în medie, la circa 2.000 deeuro/metru pă­trat. Preţurile apartamentelor au scăzut însă cucirca 11% într-un singur an, ajungând la o medie de 1.800 deeuro/metru pătrat, arată datele agenţiei imo­biliare CentarNekretnina.

Litoralul Mării Adriatice înregistrează în prezent cele maimulte tranzacţii cu locuinţe, un adevărat boom imobiliar susţinutde cumpărătorii germani.

Apro­ximativ 55% din locuinţele achiziţionate de stră­ini înCroaţia se află în portofoliul investitorilor germani, urmaţi deaustrieci, cu 33%. Interesul investitorilor străini ar putea creştepe fondul eliminării restricţiilor impuse cetăţănilor străini.Croaţia este obligată să elimine o parte din restricţii, încondiţiile în care se află în negocieri avansate cu Bruxelles-ulpentru a fi integrată în Uniunea Europeană.


Cei cu bani merg în Austria.
Spre deosebire de Bulgaria şiCroaţia, unde cumpărarea unei locuinţe de vacanţă este mai degrabăun sport de masă în rândul occidentalilor, staţiunile montaneaustriece atrag în special cumpărători cu mult mai mulţi bani, aicipreţurile pornind de la câteva sute de mii de euro şi putând ajungela câteva milioane de euro.

Austria este a treia cea mai bină văzută destinaţie de vacanţăpentru turiştii europeni după Spania şi Franţa, staţiunile dinAlpii austrieci fiind vizitate deo­potrivă în sezonul de iarnă, câtşi în cel de vară.

Adresându-se unui segment de clienţi mai puţin afectat de criză,piaţa locuinţelor de vacanţă din Austria nu a resimţit un recul lafel de puternic precum cea din Bulgaria. Totodată, piaţa imobiliarăaustriacă nu a înregistrat ritmurile accelerate de creştereconsemnate de pieţele emergente înainte de criză, astfel că nicideclinul nu a fost la fel de accentuat.

Scăderi uşoare s-au înregistrat în 2008 şi în prima parte a lui2009, dar ulterior piaţa austriacă a revenit pe un trend decreştere moderată, potrivit unui raport al companiei de consultanţăimobiliară Savills International.

Preţurile locuinţelor de vacanţă din staţiunile montane precumZell am See se menţin în medie la circa 4.000-5.000 de euro/metrupătrat, adică de trei-patru ori mai mult decât în Bulgaria. Înstaţiunea Maria Alm, preţul unui apartament cu două camere ajungela 270.000 de euro, în timp ce o locuinţă cu trei camere poatecosta chiar peste 400.000 de euro.

Agenţiile imobiliare afişează, în staţiunile mai cunoscute -precum Salzburg -, oferte de locuinţe de lux ale căror preţuriajung la 5-6 milioane de euro. Spre exemplu, o casă tradiţionalăconstruită în secolul al XIX-lea, cu cinci dormitoare, a fostscoasă la vânzare pentru 4,5 milioane de euro. O altă vilăconstruită în stil tradiţional cu un teren aferent de aproape10.000 de metri pătraţi are un preţ de 6 milioane de euro, potrivitunui anunţ postat pe site-ul de imobiliare themovechannel.com.

Acest gen de locuinţe au însă nevoie o revenire generală aeconomiei pentru a-şi găsi uşor cumpă­rători. Că europeni cu baniîncă sunt destui, inclusiv în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO