Business Construct

Briefingul zilei de 17 octombrie 2023

Briefingul zilei de 17 octombrie 2023
18.10.2023, 00:06 98

» Premierul Marcel Ciolcu, în vizită în Israel

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, marţi, în Israel, unde a avut întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti, afectaţi de deteriorarea situaţiei de securitate din zonă. Ciolacu a făcut un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza, dar şi pentru evacuarea românilor din zonă.  „Îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza”, a spus Marcel Ciolacu.

 

» ANPC, amenzi de 800.000 de lei în Centrul Vechi al Capitalei

ANPC a controlat 82 de firme din Centrul Vechi al Bucureştiului şi a dat amenzi de peste 800.000 de lei. În plus, autoritatea a confiscat peste 500 de kilograme de alimente neconforme, a oprit temporar activitatea a 23 de operatori economici a fost oprită temporar, iar două unităţi au fost închise pentru 6-12 luni, arată un comunicat al ANPC.

 

» OMS: 2.800 de oameni au murit şi 11.000 au fost răniţi în Gaza

Cel puţin 2.800 de persoane au fost ucise în Gaza şi alte 11.000 au fost rănite, a anunţat un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În cea mai recentă actualizare a situaţiei, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a susţinut că apa rămâne o problemă cheie în Gaza şi că oamenii vor începe să moară fără ea. „Preocupările cu privire la deshidratare şi bolile transmise de apă sunt mari, având în vedere colapsul serviciilor de apă şi canalizare”, scrie comunicatul UNRWA.

 

» O jumătate de milion de copii au primit ordin să se mute din casele lor din Gaza

O jumătate de milion de copii au primit ordin să se mute din casele lor din Gaza şi singura cale de ieşire este printr-o încetare a focului, susţine UNICEF, potrivit Sky News. James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF, spune că singura modalitate de a-i scoate pe copii din Gaza este printr-o încetare a focului. „Nu are niciun sens să-i muţi într-un alt oraş supraaglomerat, unde ar putea fi bombardaţi pe drum. Asta înseamnă a lua decizii de viaţă sau de moarte. Ştiu că oamenii au obosit să tot audă asta, dar singurul mod prin care copiii ies este printr-o încetare a focului”, a declarat Elder.

 

» Reuniune de urgenţă a liderilor UE pentru discuta despre criza din Israel şi Fâşia Gaza

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit, marţi, pentru a încerca să adopte o poziţie faţă de criza declanşată de atacul Hamas asupra Israelului. Consiliul European, care reuneşte liderii celor 27 de ţări membre ale UE, s-a reunit într-o videoconferinţă pentru a încerca să stabilească o poziţie comună şi vor analiza consecinţele crizei din Israel şi Gaza, potrivit Reuters. Deşi guvernele ţărilor membre au condamnat atacul Hamas din Fâşia Gaza, există numeroase diferenţe de abordare în interiorul UE.

 

» Alegeri în Polonia: partidul aflat la guvernare a pierdut majoritatea

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia a câştigat cele mai multe voturi la alegerile naţionale de duminică, dar nu a reuşit să obţină majoritatea, au arătat marţi rezultatele oficiale finale. Astfel, opoziţia liberală pro-UE ar putea forma următorul guvern. Rezultatele oficiale finale din toate circumscripţiile electorale au dat PiS, un partid naţionalist, social-conservator, 35,38% din voturi, în timp ce Coaliţia Civică (KO) liberală a fost pe locul doi cu 30,70%, potrivit Reuters.

 

» Creştere a cantităţii de lapte de vacă în primele opt luni

Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a  crescut în primele opt luni ale anului cu 10,3%, în timp ce importul de lapte brut s-a redus cu 31,7%, arată datele publicate marţi de INS. În total, cantitatea de lapte de vacă colectată s-a ridicat la 834.005 tone, iar laptele brut importat a totalizat 65.352 tone.

 

» Lucrările la ambulatoriul spitalului Victor Babeş, realizate în proporţie de 85%

Lucrările la ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti sunt realizate în proporţie de 85%. Acesta trebuie finalizat până în decembrie. Potrivit primarului general Nicuşor Dan, au fost executate compartimentările interioare şi au început lucrările de izolaţie a elementelor din beton, de pe exteriorul clădirii, scrie Mediafax. Ambulatoriul clinic integrat va avea 15 paturi cu spitalizare de zi pentru copii şi adulţi şi 15 cabinete medicale pentru consultaţii.

 

» Circa 21% din start-up-urile româneşti detin drepturi de proprietate intelectuală, sub media UE de 29%

În România, doar 21% din start-up-uri au depus un dosar de drepturi de proprietate intelectuală, sub media Uniunii Europene, de 29%, arată un studiu realizat deOficiul European de Brevete (OEB) şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). La nivel european, biotehnologia este de departe sectorul cu cea mai mare prezenţă a drepturilor de proprietate intelectuală, aproape jumătate dintre start-up-uri utilizând brevete sau mărci înregistrate.

 

» Spania va creşte ajutorul pentru Fâşia Gaza cu 1 mil. euro

Spania va mări valoarea ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza cu un pachet în valoare de un milion de euro şi este pregătită să trimită mai mult, a declarat, marţi, ministrul de externe al ţării, citat de Reuters, conform Mediafax.  Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ajutorul trebuie să ajungă la populaţia civilă din Gaza, iar Spania este pregătită şi dispusă să participe”, a spus ministrul Jose Manuel Albares.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO