Business Construct

Analiza: Cine va acoperi golul din zid

Analiza: Cine va acoperi golul din zid

Eugen Pitic, directorul comercial al Xella Ro: "Preturile solicitate de catre companiile locale nu justifica costul real al unitatilor de productie, care au echipamente si utilaje foarte vechi. Este mult mai rentabil sa facem o investitie in sistem greenfield decat sa achizitionam o fabrica veche si sa investim in modernizare. In acest moment, achizitiile in Romania nu sunt o prioritate pana la finalizarea proiectului propriu".

31.07.2008, 15:45 34

Cresterea pietei de profil, lipsa de transparenta si competitia tot mai puternica dintre producatorii de pe piata de zidarie i-au determinat pe opt dintre producatorii de BCA, care detin circa 91% din piata, sa formeze de la 1 septembrie o asociatie denumita Pro BCA care va reprezenta interesele producatorilor de profil. Din aceasta asociatie vor face parte initial companiile Celco, Macon, Soceram, Simcor, Ecoblock, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest si Somaco. Asociatia Pro BCA va fi condusa de Mihail Voiculescu, unul din actionarii companiei Simcor Oradea. Cifra de afaceri cumulata a celor opt producatori se ridica la peste 200 de milioane de euro si produc circa 2 milioane de metri cubi de BCA. In prezent se poarta negocieri si pentru atragerea companiei Prefab din Calarasi, controlata de omul de afaceri Marian Petre Milut.
"Am decis sa formam aceasta asociatie cu mai multi ani in urma, insa abia anul acesta am ajuns la un consens cu ceilalti producatori de pe piata. Au fost mai multe atacuri asupra producatorilor de BCA si doar prin formarea unei entitati care sa ne reprezinte interesele putem sa avem o comunicare mai buna catre consumatorul final", a declarat Nicolae Dusu, presedintele Celco Constanta.
Potrivit reprezentantilor asociatiei, cresterea redusa a productiei de BCA a permis producatorilor de caramizi sa-si majoreze cota de piata, prin investitii succesive in unitati noi de productie, cel mai puternic jucator fiind grupul austriac Wienerberger.
Asociatia Pro BCA va reprezenta producatorii de profil atat in tara, cat si in strainatate, va aduna date statistice referitoare la piata, va crea o colaborare cu facultati si licee de profil si va reprezenta membrii Asociatiei in fata autoritatilor.
Piata de BCA este estimata la circa 2,5 milioane de metri cubi la nivelul anului 2007 si va inregistra anul acesta o crestere de 15% comparativ cu anul trecut.
"Tendinta de crestere a pietei se va mentine in urmatorii cinci ani urmand apoi o stabilizare a pietei. In prezent BCA-ul ocupa o pondere de 38-40% din piata de zidarie, in timp ce caramida detine 32%", a declarat Marius Marin, director general al Macon Deva.
Cresterea pietei va proveni in proportie de doar 5% din majorarea productiei, restul de 10% fiind din majorarea preturilor. Majorarea productiei a fost realizata in ultimii ani mai ales prin repunerea in functiune a fabricilor construite in perioada comunista, care au devenit aproape nefunctionale in anii ?90.
"Sectorul de BCA este o industrie locala, unde fiecare fabrica alimenteaza o raza de circa 150-200 de kilometri. Importurile sunt foarte reduse din cauza costurilor ridicate de livrare, iar constructia unei fabrici de la zero dureaza circa un an si jumatate-doi. De aceea am dezvoltat organic afacerea prin construirea unei fabrici de adezivi speciali si a unei fabrici de var", spune Dusu de la Celco.
Compania si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 120,9 milioane lei (circa 33 milioane euro), in crestere cu 30%, in urma deschiderii unei fabrici de var. Celco va incepe productia de var la fabrica situata in localitatea Corbu, judetul Constanta, construita in urma unei investitii de peste 20 de milioane de euro, au anuntat reprezentantii companiei.
Fabrica permite productia tuturor tipurilor de var, iar echipamentele, de ultima generatie, au fost importate in principal din Elvetia si Italia.
Unitatea va produce 200 de tone de var pe zi, intr-o prima faza, urmand sa atinga, la capacitate maxima, un nivel de peste 500 de tone de var pe zi. Investitia succeda fabrica de adezivi si mortare inaugurata anul trecut de Celco in Dobrogea. Compania are o retea de distributie alcatuita din peste 100 de parteneri si este controlata de oamenii de afaceri Nicolae si Ion Dusu, cu o participatie egala de 41,51% din titluri.


Magnet pentru investitori
Dezvoltarea pietei de zidarie a atras atentia investitorilor straini care au patruns puternic pe piata locala. Astfel, la sfarsitul anului trecut grupul irlandez CRH a preluat compania Elpreco din Craiova in cadrul unei tranzactii care s-a ridicat la 65 de milioane de euro.
Insa, cel mai agresiv investitor a fost fondul de investitii polonez Enterprise Investors, care a preluat in 2006 compania Macon Deva in cadrul unei tranzactii care s-a ridicat la 35 de milioane de euro, iar anul acesta polonezii au achizitionat grupul Simcor din Oradea pentru 53 de milioane de euro. In urma acestor achizitii, Macon Deva a devenit cel mai mare producator de BCA de pe piata locala.
Tranzactia in valoare de 53 de milioane de euro dintre Macon Deva, companie detinuta de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, si Simcor Oradea, grup controlat de oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, a fost aprobata de catre Consiliul Concurentei, potrivit reprezentantilor Enterprise Investors. Actionarii Simcor au scos la vanzare sapte firme din grup, respectiv Simcor, Simbeton, Simterac, Simcor Var, Simcor Management, Simpromat si Simsped, primele doua fiind listate pe piata RASDAQ.
Macon Deva a preluat pe Rasdaq 53,34% din actiunile Simcor si 40% din titlurile Simbeton, pentru
48 de milioane de lei (13,4 milioane euro), in principal de la omul de afaceri Stache Lutz. Lutz va primi de la Macon Deva, companie controlata de Enterprise Investors, 44,8 milioane lei (12,5 milioane euro) pentru 53,34% din capitalul Simcor. Tranzactia a fost realizata printr-o operatiune speciala la un pret de 17,2 lei/actiune, cotatie cu 22,86% peste referinta.
Grupul Simcor a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 57 de milioane de euro, in scadere cu circa 7%. Simcor detine doua fabrici de beton celular autoclavizat (BCA), la Oradea si Suceava, cu o capacitate totala de 315.000 de metri cubi pe an, precum si doua unitati de productie a varului, la Targu Jiu si Medgidia.
O alta tranzactie care se afla in derulare este cea dintre fondul de investitii suedez Oresa Ventures, care va prelua trei fabrici de la Somaco pentru 32,5 milioane de euro.


Xella construieste singura fabrica de pe piata
Compania germana Xella, cel mai mare producator de BCA din lume, cu afaceri anuale de 1,3 miliarde de euro, intentioneaza sa construiasca doua fabrici pe termen mediu pe piata locala, cu o capacitate de productie de circa 600.000 de metri cubi care vor fi suficiente pentru acoperirea pietei locale. Prima fabrica va fi construita langa Ploiesti, in urma unei investitii de peste 20 de milioane de euro.
"Am achizitionat terenul pentru fabrica de langa Ploiesti in decembrie 2007 si acum asteptam sa primim autorizatia de constructie. Investitia in fabrica se va ridica la peste 20 de milioane de euro in functie de echipamentele pe care le vom utiliza, iar constructia fabricii va incepe in luna august", a declarat Eugen Pitic, directorul comercial al Xella Ro, subsidiara locala a Xella.
Fabrica va avea o capacitate de productie de circa 300.000 de metri cubi, va fi situata pe un teren de 83.000 de metri patrati in localitatea Paulesti (judetul Prahova), si va fi finalizata in 18 luni de la inceperea lucrarilor de constructie. "Am decis sa construim o fabrica pe piata locala pentru ca este un moment favorabil pentru o astfel de investitie, datorita boomului imobiliar si stabilizarii conditiilor comerciale. Noua fabrica va conduce la dublarea vanzarilor pe piata locala", explica Pitic.
Strategia Xella pe piata romaneasca este sa finalizeze investitia de la Ploiesti si sa stabilizeze echipa comerciala, pentru a fi pregatiti pentru momentul cand piata nu va mai avea acelasi ritm de crestere.
"Intentionam sa construim si o fabrica la Cluj, pentru a putea acoperi cererea mare din vestul tarii, insa nu s-a luat nicio decizie in acest sens. Am decis sa deschidem mai intai fabrica de la Ploiesti, pentru ca putem avea un control administrativ si logistic mai eficient pentru ca este mai apropiat de Bucuresti", spune Pitic.
Germanii de la Xella considera ca majoritatea producatorilor locali sunt prea scumpi, avand in vedere ca detin o tehnologie destul de invechita.
"Preturile solicitate de catre companiile locale nu justifica costul real al unitatilor de productie, care au echipamente si utilaje foarte vechi. Este mult mai rentabil sa facem o investitie in sistem greenfield decat sa achizitionam o fabrica veche si sa investim in modernizare. In acest moment, achizitiile in Romania nu sunt o prioritate pana la finalizarea proiectului propriu".
Xella are o cota de piata de 7% in prezent pe piata de BCA, prin derularea de importuri de la fabricile din Ungaria si Bulgaria. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 11,5 milioane de euro si estimeaza pentru anul acesta un ritm de crestere de circa 40%.
"In prezent importam circa 200.000 de metri cubi de la fabricile din Ungaria si Bulgaria, care au fost construite pentru a acoperi si cererea de pe piata romaneasca", spune reprezentantul Xella.
Cea mai mare cerere de BCA este realizata de locuintele individuale, urmate de proiectele de apartamente si de centre comerciale. Xella a intrat pe piata locala in 1997, deruland importuri din Ungaria, si a ajuns in prezent la 114 distribuitori directi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO