Business Construct

Amenajari interioare: Bambusul si ratanul, vedetele verii

Amenajari interioare: Bambusul si ratanul, vedetele verii

Designerii definesc mobilierul exotic drept mobilierul realizat manual, in general in culoare rosie, din lemn de bambus, ratan

26.07.2007, 19:33 659

In industria mobilei a inceput era simplitatii, a revenirii la natura si la culorile calde, a detasarii de tot ce inseamna masiv si incarcat. Ca alternativa la spatiile ticsite de obiecte si de culori tari, stilul exotic sau oriental propune elementele coloniale, cu design caracteristic, unicate, completate cu decoratiuni din lemn sau bronz in aceeasi tenta.
Designerii definesc mobilierul exotic drept mobilierul realizat manual, in general in culoare rosie, din lemn de bambus, ratan, caracteristic unor zone precum Tibet, Malaiezia, Thailanda, India, Indonezia sau China.


Bambusul, purtatorul de cuvant al oceanului
Mobilierul din bambus spre exemplu este pentru multi producatori orientali piesa de rezistenta care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa. Si in Romania, acesta a incetat sa mai fie o excentricitate si a devenit ceva normal pentru cei care s-au plictisit de mobilierul din PAL sau lemn masiv.
Dual Bamboo din Bucuresti este singurul producator de astfel de mobilier de pe piata locala. Furnizorii Dual Bamboo de materii exotice provin din Asia, Indonezia, China, Vietnam, restul de materii prime fiind achizitionate din Romania.
"Cererea de mobila din bambus, impletituri, fibre naturale este din ce in ce mai mare. Este o moda, dar si o optiune estetica a acelor cumparatori care isi doresc o ambianta cat mai prietenoasa in locuinta. Principalii nostri clienti sunt minihotelurile si pensiunile, precum si saloanele de infrumusetare sau de masaj", spune Iulian Munteanu, director de proiect al diviziei Dual Bamboo din cadrul companiei Dual Man din Bucuresti.
Dual Bamboo a inceput sa vanda mobilier din mai 2006, prin deschiderea primului showroom, iar cele mai bine vandute piese din portofoliu sunt dormitoarele, al caror pret variaza intre 398 euro plus TVA si 532 euro plus TVA.
"Produsele nostre se adreseaza in special dormitoarelor, sufrageriilor, spatiilor publice interioare. Uneori avem si cereri mai ciudate: un baldachin pentru un caine, o casuta din bambus pentru o pisica. La timpul respectiv ni s-a parut ciudata si comanda de 10 dormitoare complete pentru un salon de masaj erotic. Acum nu ni se mai pare pentru ca sunt tot mai multe asemenea cereri", a mai declarat Iulian Munteanu.


Mobila coloniala nu se demodeaza niciodata
In oferta Dual Bamboo, un set de sufragerie care cuprinde o canapea, doua fotolii si o masa costa intre 3.500 si 4.000 de lei (1.100-1.250 euro). In ceea ce priveste perioada la care compania isi innoieste oferta, Iulian Munteanu spune ca acest lucru se intampla continuu. "Exista in primul rand acele "coloniale clasice" pe care le producem permanent, dar venim si cu modele noi, deoarece ne obliga clientii, mai ales aceia pentru care facem amenajari interioare. Cred ca intotdeauna va fi o categorie de cumparatori pentru acest tip de mobila. Nivelul veniturilor precum si cresterea exigentelor estetice ne vor ajuta sa vindem mai mult si ne vor obliga sa fim creativi, sa facem modele noi incontinuu", explica Iulian Munteanu.
Mobilierul din bambus este in totalitate realizat manual, iar una dintre caracteristicile sale este ca manopera reprezinta 70% din costuri. Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei se dubleaza de la luna la luna. "In urma contactului direct cu clientii, atat in showromm-ul propriu, cat si la expozitiile interne si internationale am constatat ca trebuie sa mergem pe doua directii: mobilier colonial clasic, cu un design specific, usor mai incarcat cu elemente decorative, iar cealalta linie, mobilier modern, stilizat, dar punctat
cu elemente naturale, ca de exemplu, rogojina din bambus sau fibrele din bambus", afirma reprezentantul Dual Bamboo. Dual Bamboo ofera si consultanta pentru amenajarea casei sau realizarea de amenjari speciale, cum ar fi un bar sau o piesa de mobilier care sa includa bambusul sau alte materiale oferite de companie.


Decoratiunile peruane completeaza peisajul
O amenajare in stil exotic nu ar fi completa fara decoratiuni la fel de simple si realizate la fel de migalos. Retailerii precum Totem si-au facut un nume din acestea, iar businessul lor creste de la an la an. Lemnul folosit este cel din abanos, mahon, albesia, teck, mabus sau mango.
"Produsele noastre sunt importate din Asia de Sud-Est, Indonezia si Thailanda, India, Africa, Kenia si Tanzania, dar si America de Sud, Mexic, Peru, Ecuador. Sunt obiecte lucrate manual si de aceea se potrivesc foarte bine cu mobilierul exotic", spune Nicoleta Ciovlica, reprezentat al Totem Gifts. Ea explica faptul ca pentru acest tip de mobilier sunt indicate si decoratiunile din ceramica, textilele imprimate cu vopsele naturale, dar si cele din metal.
"Aceste obiecte sunt lucrate cu suflet si de cele mai multe ori spun o poveste, au o semnificatie, o istorie. Pentru a crea o atmosfera coloniala sau tropicala se pot folosi statuete din lemn, ceramica, piatra , masti, cuverturi, perdele si draperii", afirma reprezentanta Totem.
In exotism, aproape orice obiect capata valente decorative. Suporturile pentru farfurii din radacina de iarba, suporturile de pahare sau farfurii din ratan impletit, scrumierele din lemn de mango cu aplicatii metalice, cutiile pentru servetele din ratan sunt numai cateva exemple de decoratiuni care nu au numai un statut strict practic. Pentru a intregi atmosfera sunt recomandate lumanarile si uleiurile parfumate. "Pot fi folosite esente ca ylang-ylang, mosk, santal, chandan, frangipani, magnolie, care completeaza atmosfera de gradina tropicala. Pentru cei care prefera tablourile, acestea ar trebui sa fie nu foarte elaborate, poate pictura naiva, tot din zonele respcetive, sau tablourile facute manual din plante uscate sau cu frunze", a mai spus Nicoleta Ciovlica.


Clopoteii din bambus, pe gustul romanilor
Terasele in aer liber sau gradinile de vara se gasesc si ele pe lista designerilor. "In acesta perioada a anului se cauta foarte mult clopoteii de vant din bambus sau tuburi metalice. Daca se adauga mai multi, de dimensiuni diferite, vor suna pe diferite tonalitati la fiecare adiere de vant", spune reprezentanta Totem. Cizelarea gusturilor romanilor a devenit de mult o certitudine. Fie ca este vorba de decorarea unei terase, a unui dormitor sau a unui spatiu de primire, romanii au dezvoltat acelasi simt estetic ca si alte popoare, iar acest lucru este si mai vizibil cand vine vorba de stilul exotic.
"In ultimii ani, tot mai multi romani, au avut posibilitatea sa calatoreasca in tari exotice, sa cunoasca astfel culturile tarilor respective , modul de viata al oamenilor de acolo si sa imprumute ce le-a placut din acest stil. Romanii cauta aceste obiecte fie pentru a-si decora casele, fie pentru a oferi un cadou original, neconventional. Se vand foarte bine statuetele si mastile, poate pentru ca transmit mesaje puternice", conchide Nicoleta Ciovlica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO