Business Construct

Cine se află în spatele unor mari afaceri din România: Cehul Radovan Vitek prin CPI controlează un sfert din birourile din Bucureşti, Remon Vos este cel mai mare dezvoltator de spaţii logistice şi fraţii Pavăl au urcat în top 3 cei mai mari proprietari de birouri


Adrian şi Dragoş Pavăl

Adrian şi Dragoş Pavăl

Autor: Bogdan Alecu

20.12.2022, 00:08 11148

♦ Antreprenorii din Europa Centrală şi de Est au prins viteză în 2022 şi au investit atât în dezvoltare, cât şi în achiziţia fie de portofolii de birouri, cum este cazul fraţilor Pavăl, fie în pachete majoritare de acţiuni în cadrul Immofinanz sau S Immo, cum este cazul lui Radovan Vitek.

În perioada pandemiei şi postpandemie com­paniile antreprenoriale cu antre­prenori „hands-on“ mai dinamici s-au impus în faţa fondurilor de investiţii. După retragerea austriacă din 2022, cehul Radovan Vitek prin CPI a ajuns să controleze direct sau indirect un sfert din birourile din Bucureşti şi peste 80.000 de corporatişti din Capitală lucrează în birouri în care cehii de la CPI Property sunt acţionari minoritari sau majoritari.

Cehul Radovan Vitek a ajuns în trei ani principalul proprietar de birouri din România după ce a achiziţionat treptat pachete de acţiuni la cei mai mari jucători din  Europa Centrală şi de Est – a început cu Globalworth în 2020 unde alături de nemţii de la Aroundtown deţine 60% din cel mai mare proprietar de birouri din România şi Polonia şi a continuat anul acesta cu Immofinanz şi S Immo.

Investiţiile sale vin în contextul în care austriecii s-au retras discret de pe piaţa de birouri din România fie prin vânzarea directă a birourilor, cum a fost cazul CA Immo, fie prin preluarea companiilor Immofinanz şi S Immo de către cehii de la CPI Property Group.

În doar câteva luni austriecii s-au transformat din investitori strategici care cumpărau şi construiau clădiri de birouri în Bucureşti în investitori care părăsesc în grabă piaţa locală pe care cehii devin un jucător important.

Austria a blocat accesul României la spaţiul Schengen în decembrie 2022 şi implicit a refuzat României posibilitatea de a înregistra o creştere economică mai accelerată în următorii ani.

Cehii au ajuns să controleze aproape 800.000 mp de birouri din Bucureşti, dintr-un total de 3,3 mil. mp de spaţii office moderne, luând în calcul faptul că CPI controlează sau este principalul acţionar al Immofinanz, S Immo şi Globalworth, iar PPF pe lângă Crystal Tower şi Metropolis, care împreună au 35.000 mp, au demarat şi construcţia ARC din zon Orhideea, de 30.000 mp GLA de birouri. Cumulat Globalworth, S Immo şi Immofinanz au 755.000 mp de birouri în Bucureşti.

Fraţii Pavăl au achiziţionat din 2018 şi până în prezent proiecte de birouri închiriate integral, cu portofolii care includ companii de tip „blue chip“ – chiriaşi internaţionali sau locali pentru care de obicei proprietarii de birouri „se bat“ pentru a-i avea în clădire. Cea mai recentă investiţie, de 377 mil. euro a vizat portofoliul din România al CA Immo format din şapte clădiri.

Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al familiei Pavăl, devine cel mai mare proprietar de birouri român, cu un portofoliu care trece de 800 mil. euro şi poate găzdui 35.000 de angajaţi pe 315.000 mp de birouri. Bitdefender, Thales, London Stock Exchange, NN se alătură portofoliului de chiriaşi deja prezenţi în clădirile Pavăl Holding precum Endava, BCR, IBM sau ING Tech.

Remon Vos, care deţine 70% din CTP, cel mai mare proprietar şi dezvoltator de spaţii industriale la nivelul Europei Continentale, a ajuns la 2,5 mil mp de centre logistice în România la final de 2022.

Cu banii obţinuţi de la Bucureşti, CA Immo a finanţat investiţiile din Germania, piaţa sa cheie. Strategia companiei este să ducă portofoliul din Germania de la 62% în prezent, la peste 75% din total. Germania a urcat în T3 2022 cu 21% volumul total de tranzacţii de investment la 15,9 miliarde de euro, conform CBRE.

Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, rămâne singura clădire importantă din portofoliul unei companii austriece - RPHI Romania - Raiffeisen Property Holding International.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO