Business Construct

Afacerile producătorului de mobilier Artemob International, controlat de francezii de la P3G Industries, au scăzut cu 22,7% în 2022, ajungând la 134,3 mil. lei

Afacerile producătorului de mobilier Artemob...

Autor: Laurentiu Cotu

27.10.2023, 00:03 58

Producătorul de mobilier Artemob International, controlat de compania franceză P3G Industries, cu fabrici în Bucureşti, Sovata şi Târnăveni, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 134,3 mil. lei (27,2 mil. euro), în scădere cu 22,7% faţă de anul anterior, când compania a realizat afaceri de 173,8 mil. lei (35,3 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania a trecut pe pierdere anul trecut, având un rezultat negativ de 8,8 mil. lei (1,7 mil. euro), de la un profit net de peste 6 mil. lei (1,2 mil. euro), obţinut în 2021, conform datelor publice. Artemob International a ajuns anul trecut la un număr mediu de 767 de angajaţi, cu 99 de oameni mai puţin decât în anul anterior.

Artemob International şi-a început activitatea în România în anul 1990, când grupul francez a achiziţionat două fabrici româneşti, de la Ilefor (în Sovata) şi Mobilux (în Bucureşti), Cele două fabrici purtau numele de Mobilux şi Mobilă Sovata. În 2005, compania a investit în dezvoltarea fabricii din Târnăveni pentru a creşte capacitatea de producţie.

În 2018, Mobilux şi Mobila Sovata au fuzionat, iar împreună cu cea de-a treia fabrică din Târnăveni au adoptat numele Artemob International SRL. Compania mai deţine un depozit în România, la Oradea.

România a exportat în 2022 mobilă în valoare de 2,6 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, arată datele de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Astfel, exporturile au continuat să crească în valoare, singurul an din ultimii zece în care livrările peste hotare au făcut un pas în spate fiind 2020, atunci când pandemia a dat economiile lumii peste cap şi a ţinut închise magazinele de mobilă şi consumatorii departe de acestea. În plus, multe fabrici au fost închise în această perioadă din cauza lipsei de comenzi iar unele au fost nevoite să concedieze oameni şi să-şi restrângă activitatea.

Principala ţară de export este Germania, acolo unde fabricile locale au trimis mobilă în valoare de peste 440 de milioane de euro. Vestul Europei reprezintă principala zonă de destinaţie a produselor de mobilier care trec graniţa României, astfel că în top se mai află şi Franţa, dar şi Italia. Acestea sunt urmate în clasament de Cehia şi Olanda. De altfel, produsele vândute pe aceste cinci pieţe reprezintă jumătate din valoarea produselor de mobilier trimise peste hotare de România.

Cei mai mari exportatori de mobilă sunt şi cei mai mari producători. Astfel, conform ultimelor date în clasamentul celor mai mari exportatori se află Aramis Invest, Ecolor, PGS Sofa&Co, Italsofa, Taparo sau Ada Fabrica de Mobilă. Fabricile româneşti sunt importanţi furnizori şi pentru retaileri precum IKEA sau JYSK, în special pentru magazinele din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO