Burse - Fonduri mutuale

Zi cu ghinion pentru vedete la Bursa

16.12.2002, 00:00 9

Sedinta de vineri a Bursei a incheiat o saptamana cu variatii foarte mari de pret de la o zi la alta pentru actiunile cele mai tranzactionate. De aceasta data tendinta in randul vedetelor Bursei a fost de scadere a preturilor de tranzactionate fata de cotatiile din ziua precedenta.
Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a coborat cu 4,4% fata de joi, pana la 5.645,9 puncte, iar indicele oficial BET a pierdut 0,6% ajungand la 1541,6 puntce. In  ansamblul saptamanii trecute, idicele BET-FI a urcat cu 2,54%, in timp ce BET a pierdut 2,55%.
Brokerii spun ca, cel putin in randul societatilor de investitii financiare, scaderea  de vineri era normala dupa cresterile buste de pret din sedinta de joi. Ce mai mare scadere a fost consemnata vineri de actiunile SIF Transilvania, care au coborat la final cu 6,8%, pana la 2.750 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a fost de 2,5 miliarde de lei. Pretul de inchidere de vineri reprezinta sub 30% din valoarea activului net al societatii de investitii financiare. La inceputul saptamanii trecute, SIF Transilvania avea un activ net de 9.310 lei/actiune.
Actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a tranzactiilor de peste 4 miliarde de lei. La inchidere, actiunile celor doua societati de investitii financiare au fost transferate la pretul de 2.400 lei/actiune. SIF Oltenia a pierdut 5,9%, in timp ce scaderea actiunilor SIF Moldova a fost de 4%.
Cele doua banci cotate la Bursa au pierdut cate 1,5% fata de pretul de referinta. Ultima tranzactie cu actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare s-a realizat la pretul de 25.100 lei/actiune, in timp ce pretul de inchidere al actiunilor Bancii Transilvania a fost de 3.300 lei/actiune.
O evolutie similara cu cea a bancilor si a societatilor de investitii financiare au avut si actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi. La inchidere, ultima tranzactie cu actiunile Antibiotice s-a realizat la pretul de 2.000 lei/actiune, in scadere cu 4,7% fata de finalul sedintei de joi. Ceilalti doi producatori de medicamente Terapia Cluj si Sicomed Bucuresti au ramas la preturile de inchidere din ziua anterioara, 4.000 lei/actiune respectiv 2.400 ei/actiune.
Pretul actiunilor companiei de constructii Impact Bucuresti a evoluat vneri intre 4.150 si 4.200 lei/actiune, la fel ca in ultimele saptamani, cand cotatiile actiunilor Impact au trecut printr-o perioada de acalmie. Ultima tranzactie de vineri s-a perfectat la pretul de 4.150 lei/actiune, la fel ca joi.
Pe piata titlurilor necotate, tranzactionate prin sistemul Bursei, cele mai transferate actiuni au fost cele ale producatorului de utilaj tehnologic Uton Onesti. Toate cele 18 transferuri, in valoare de 141 milioane de lei s-au perfectat la pretul de 53.000 lei/actiune. Actiunile Uton au fost intens speculate in ultima perioada datorita existentei pe piata a trei oferte concurente de cumparare pentru actiunile Uton, in care preturile oferite au fosr marite succesiv.
Un pachet de peste 150.000 de actiuni ale companiei Metav Bucuresti a fost transferat vineri pe piata RASDAQ la pretul de 25.403 lei/actiune. Pachetul reprezinta 0,8% din capitalul societatii. Valoarea tranzactiei a fost de 4 miliarde de lei.
Pretul la care s-au transferat actiunile vineri a fost identic cu cotatia precedenta. Metav are un capital social in valoare de 566 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Obiectul de activitate al companiei este cercetarea stiintifica aplicativa, dar societatea va construi anul viitor, impeuna cu alte doua societati un parc industrial in zona Bucuresti- Baneasa. Principalul actionar al Metav este societetea Meteor SA, care detine aproape 60% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara SIF Muntenia, cu 30% din actiuni.
Tot vineri s-a raportat inchiderea ofertei publice de vazare lansata de SIF Transilvania pentru un pachet de 17,3% din actiunile societatii de asigurari ARDAF. Pachetul a fost cumparat la pretul de 1.050 lei/actiune de grupul Tender din Timisoara, care in urma tranzactiei detine un pachet de peste 67% din actiunile ARDAF. Valoarea tranzactiei a fost de 31,7 miliarde de ei (0,94 milioane de dolari).
Actiunile Rafinariei Vega (parte a grupului Rompetrol) au fost cele mai tranzactionate de la categoria I. Cotatiile au oscilat intre 520 si 550 lei/actiune, ar pretul mediu a urcat cu 5,4% fata de cotatia medie anterioara. Valoarea transferurilor a fost de aproape 180 milioane de lei.
Actiunile santierului naval Severnav Mehedinti au urcat cu 11% fata de pretul mediu de joi. In cele cinci operatiuni realizate vineri pretul a oscilat intre 29.000 si 31.500 lei/actiune. Saptamana trecuta, SIF Oltenia a vandul un pachet reprezentand 5% din capitalul santierului naval la pretul de 38.000 lei/actiune, de peste patru ori mai mare fata de pretul la care se tranzactionau actiunile Severnav la mijlocul lunii iulie - 9.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO