Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. James Ashley, Goldman Sachs Asset Management: Încă există probabilitatea de a vedea o recesiune scurtă şi de suprafaţă. Inflaţia pare că a atins un vârf, dar încă vom mai vedea creşteri de dobânzi

ZF Capital Markets Summit 2023

ZF Capital Markets Summit 2023. James Ashley, Goldman...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2023, 12:02 185

Inflaţia pare că a atins un vârf în mai multe economii ale lumii, însă piaţa anticipează că Banca Centrală Europeană (BCE) şi banca centrală americană (FED) vor continua să crească dobânzile, a explicat James Ashley, managing director al Goldman Sachs Asset Management, în cadrul evenimentului ZF Capital Markets Summit 2023.

„Dacă mergem în urmă cu şase luni, conversaţia era despre cât de adâncă şi cât de lungă va fi recesiunea. Acum e o întrebare legitimă dacă vom vedea sau nu o recesiune. Încă există probabilitatea de a vedea o recesiune scurtă şi de suprafaţă, dar subliniez scurtă şi de suprafaţă. În acelaşi timp, pare că inflaţia a atins un vârf şi este moderată în diferite moduri în funcţie de regiune, dar nu este încă suficient pentru ca băncile centrale să schimbe traiectoria politicii monetare. Chiar şi cu veştile din ultimele săptămâni şi ultimele zile anticipăm că BCE şi FED vor continua să normalizeze politica monetară, vor mai veni creşteri de dobânzi”.

El a subliniat că ne aflăm în punctul în care conversaţia este despre când se vor opri băncile centrale din creşterile de dobânzi.

„Este clar că nu vom vedea curând inversarea politicii monetare, dar ne apropiem de punctul în care există posibilitatea ca pe la jumătatea anului băncile centrale să termine cu creşterile de dobânzi.

Una dintre diferenţele care există astăzi faţă de anul trecut vine din modul în care piaţa priveşte viitoarele mutări ale băncilor centrale. Mai exact, creşterile de dobânzi sunt în mare parte „incluse în preţuri”.

„Vreau să fiu foarte clar, noi nu credem că băncile centrale au atins vârful pe politica monetară, anticipăm că BCE va ajunge curând la 3,5%, iar piaţa se aşteaptă la 4%. Ne aşteptăm şi la noi de la FED. Când vine vorba de politica monetară a marilor bănci centrale ne aşteptăm ca direcţia să se menţin. Ce este important este că mare parte din creşteri a fost deja inclusă în preţ. (...) Ne aşteptăm la noi creşteri, dar şi piaţa se aşteaptă, de aceea când ne gândim la fixed income vedem oportunităţi”.

Şeful Goldman Sachs Asset Management spune că apar şi oportunităţi, dar este momentul ca un investitor să fie disciplinat, conştient de riscuri şi, în cazul managerului de fonduri, concentrat pe mai multe clase de active.

„În acest moment tindem să credem că este mai multă valoare în pieţele instrumentelor cu venit fix decât în pieţele de acţiuni, dar aceasta este o declaraţie foarte amplă. Sunt anumite părţi din universul de acţiuni unde vedem oportunităţi foarte atractive, dar dacă spunem că portofoliul nostru are la bază obligaţiuni şi acţiuni, tindem să credem că în următoarele luni obligaţiunile oferă evaluări mai atractive pe câştiguri ajustate la risc”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Tindem să ne aplecăm spre investment grade în loc de high yield. Şi acolo e un univers mare, în funcţie de sectoare, ratinguri, geografii, dar pentru imaginea de ansamblu poziţionarea este pe quality investment grade, mai mult decât pe high yield.
  • Noi nu vedem deglobalizare şi avem o perspectivă puţin diferită, poate vedem ceea ce am putea numi o reglobalizare. Ce am văzut în ultimii 20 de ani este că multe companii europene şi americane au folosit China şi Asia de Sud-Est ca un hub pentru producţia de bunuri. Din mai mulţi factori economici, geopolitici sau factori precum rezilienţa lanţului de aprovizionare în faţa unor ameninţări de tipul Covid, credem că vom vedea lanţuri de aprovizionare mai răsfirate, nu cred că acele companii din Europa de Vest sau din America de Nord vor reloca producţia în jurisdicţiile lor, ci vor continua să aibă o prezenţă în Asia, în timp ce încep să se uite la Europa Centrală şi de Est, la America Latină sau la anumite părţi din Africa pentru noi facilităţi de producţie. Deci dacă există o perturbare într-un colţ al lumii există încă abilitatea de a produce şi de a ţine lanţurile de aprovizionare funcţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO