Burse - Fonduri mutuale

XTB Investors’ Day: ce investiţii mai sunt sau nu rentabile anul viitor, în contextul creşterii inflaţiei

XTB Investors’ Day: ce investiţii mai sunt sau nu...

Autor: Eduard Ivanovici

27.10.2022, 00:00 300

Opt speakeri dezbat astăzi, 27 octombrie, riscurile şi oportunităţile care ar putea apărea pe burse anul viitor, la conferinţa online Investors’ Day, eveniment organizat de XTB România, casă de brokeraj pe burse internaţionale, potrivit unui comunicat de presă. Publicul va putea intra în dialog direct cu specialiştii aşteptaţi la eveniment: Cristian Istrăţescu, partener la Ştiinţa Banilor, Dan Sulica, fondatorul IdeişiBani, Claudiu Ioniţă, senior tax manager la BDO România, Valentin Nedelcu, financial coach la Ştiinţa Banilor, Bogdan Andrei, trader şi antreprenor la Iqtrading.ro, Mihai Tiepac, consultant de investiţii şi fontador al iTradeHub, Bogdan Dinu, consultant private banking la CarutaCubani.ro şi Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România. „Riscurile se anunţă foarte ridicate, într-un 2023 plin de incertitudini, care vine după un an de încercări grele pentru investitori, cu bulversări în piaţa energiei, inflaţie cum nu s-a mai văzut de ani sau decenii şi scăderi de două cifre în tărâmul acţiunilor”, avertizează Claudiu Cazacu.

Analistul XTB România preconizează că „bursele ar putea oferi totuşi, în ciuda norilor percepuţi acum şi a riscului de recesiune, opţiuni interesante pentru investitorii deosebit de răbdători şi disciplinaţi, în cazul companiilor cu bilanţuri solide şi branduri puternice, dispuse să se adapteze. De asemenea, opţiuni interesante apar şi pentru participanţii din piaţă, care vor putea decodifica în timp util semnalele oferite de băncile centrale şi datele macro, care pot duce la mişcări puternice în cadre relativ scurte de timp”.

Cel mai mare risc este generat de păstrarea portofoliului preponderent în cash, spune Cristian Istrăţescu, partener la Ştiinţa Banilor. „2023 este şi anul în care consider că vom atinge apogeul crizei economice şi mă aştept la o redresare abia în a doua jumătate a anului, odată cu reducerea inflaţiei”, afirmă Mihai Tiepac, consultant de investiţii, conform comunicatului. La rândul său, Valentin Nedelcu, Financial Coach, avertizează că „foarte multe depind de cum va evolua inflaţia în următoarele luni. în mod normal, ar trebui să vedem o inflaţie în scădere, pe măsură ce efectul de bază îşi va spune cuvântul şi consumul ar trebui să scadă din cauza creşterii dobânzilor şi recesiunii economice. Astfel, primele care ar trebui să îşi revină ar fi titlurile de stat, pe măsură ce FED-ul stopează creşterile de dobânzi sau chiar începe să le scadă. Apoi pieţele de acţiuni.”, estimează Valentin Nedelcu.

Bogdan Dinu, Consultant private banking, atrage atenţia: „Atâta timp cât inflaţia nu va fi ţinută în frâu, ca mai apoi să înceapă să scadă, ţinta FED-ului fiind de 2%, pe piaţa bursieră vom tot experimenta o volatilitate ridicată. Într-un astfel de context, cele mai afectate companii sunt cele de tipul growth şi mai ales acele companii care sunt supraîndatorate sau încă nu sunt pe profit.  Pe de altă parte, istoric vorbind, companiile de tip quality au mai multe şanse să treacă mai bine prin această perioadă.” Oportunităţi pe pieţele de IT (tech), energii alternative şi mărfuri „Pentru 2023, cele mai mari oportunităţi o să fie în zona de IT (tech), unde evaluările vor scădea mult datorită creşterii dobânzilor bancare şi a păstrării inflaţiei la cote înalte. în orice recesiune mare, aceste companii scad accelerat, dar totodată, pentru cei care au viziune pe termen cel puţin mediu (3-5 ani), pot să reprezinte momente excelente de a construi poziţii bune ce vor aduce randamente de 3 cifre în doar câţiva ani.”, consideră Cristian Istrăţescu, Partener la ştiinţa Banilor.

La rândul său, Mihai Tiepac, consultant de investiţii, apreciază că „în perioada următoare oportunităţile sunt în zona companiilor care dezvoltă energii alternative, regenerabile, cât şi tehnologiile din spatele lor. Pentru investitori, unul dintre instrumentele de interes poate fi ETF-ul IUES.UK. şi spun acest lucru deoarece se doreşte, ca urmare a experienţei actuale din geopolitică, să se atingă un nivel cât mai mare de independenţă energetică.” „Însă, anul viitor, commodities va fi zona cu oportunităţi mult mai mari. Aici, pe bursa de mărfuri vom vedea creşteri semnificative, şi nu mă refer neapărat la petrol, ci in toate ramurile: grâu, metale, etc.”, adaugă Mihai Tiepac.

Valentin Nedelcu, Finacial Coach, concluzionează că: „Avem un an atipic, 2022, în care au scăzut în tandem acţiunile, titlurile de stat, aurul şi cash-ul prin inflaţie şi acum pare că şi piaţa imobiliară dă semne de oboseală. Este un an în care toate clasele de active s-au corectat, mai puţin mărfurile, se arată în comunicat.

Rezilienţa la inflaţie

Aurul ar putea reveni la statutul de activ de refugiu.  „Statistic, undeva până la jumătatea anului 2023 ar trebui să avem o revenire a pieţelor de acţiuni. Dacă ar fi să aleg, aş merge pe acţiuni quality din SUA ca primă opţiune pentru 2023.” subliniază Valentin Nedelcu. El explică faptul că „ar trebui să urmărim efectele pe termen mai lung ale creşterilor de masă monetară din perioada pandemiei. Este posibil ca inflaţia să revină şi după o scădere iniţială. Oportunităţile cele mai bune pe termen mediu (2-3 ani) sunt cele care au suferit corecţii, dar au şi rezilienţă la inflaţie, cum ar fi acţiunile quality, dar şi acţiunile de tehnologie cu profitabilitate ridicată. în plus, mă aştept ca şi aurul să performeze bine." Andrei Bogdan, trader şi antreprenor, mizează pe tranzacţionarea unor „reveniri la normal”. Când două asset-uri sunt istoric şi  statistic corelate, atunci când corelaţia respectivă deviază de la normă, se poate tranzacţiona revenirea la corelaţia istorică. O astfel de tranzacţie se numeşte Pair-Trade. De exemplu, aurul şi argintul sunt istoric corelate, iar această corelaţie are un anumit specific, măsurabil cu diverse instrumente/indicatori. Atunci când corelaţia deviază de la normă (de obicei dorim să vedem o deviaţie mai mare de 2 deviaţii standard), se poate tranzacţiona revenirea la normal".  Se cumpără un assset şi se vinde celălalt. Tranzacţia nu este direcţională - revenirea la corelarea standard dintre cele două asset-uri se poate realiza fie prin creşterea celor două, fie prin scăderea celor două. Aşadar,  piaţa poate să evolueze în orice direcţie. Câtă vreme ele se recorelează, trade-ul e câştigător. Cu alte cuvinte, aici se mizează pe faptul că  o anomalie se „normalizează". Scăderea inflaţiei, mai ales spre sfârşitul anului Dan Sulica are o viziune mai optimistă: „Anul 2023, în principiu, va fi un an mai puţin dificil decât anul acesta, în care s-au suprapus atâtea probleme. Cred că anul viitor vom avea mai curând consolidări ale preţurilor (dacă nu chiar unele reveniri) şi vom putea beneficia astfel, din plin, de avantajele strategiei DCA (dollar cost averaging) de a cumpăra în mod constant, regulat, şi dacă bursele scad, şi dacă bursele îşi revin." Bogdan Dinu, consultant private banking: ,,Obligaţiunile de tipul treasury din SUA pot deveni o variantă interesantă de la anul, odată ce inflaţia va fi atins maximum şi începe să scadă. Dacă fix în aceste luni perspectivele nu sunt foarte încurajatoare pentru investitori, Bank of America ne arată săptămâna aceasta cum managerii de fonduri au cele mai mari rezerve de cash din ultimii 21 de ani, cu aproximativ 30% peste media istorică. Acest lucru ne indică faptul că se aşteaptă în următoarele 6-12 luni, piaţa să fi atins minimum, ca mai apoi să înceapă să crească.”  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO