Burse - Fonduri mutuale

Wall Street Journal: Mai mulţi americani decât oricând au investiţii în acţiuni. Pandemia şi tranzacţionarea cu comision zero au creat o întreagă generaţie de investitori

Wall Street Journal: Mai mulţi americani decât oricând...

Autor: Tibi Oprea

20.12.2023, 15:18 3110

Ponderea americanilor care deţin acţiuni nu a fost niciodată atât de mare. Aproximativ 58% dintre gospodăriile americane deţineau acţiuni în 2022, potrivit sondajului privind finanţele consumatorilor realizat de Federal Reserve şi publicat în această toamnă.

Wall Street Journal scrie că această cifră este în creştere de la 53% în 2019 şi marchează cea mai mare rată de deţinere de acţiuni de către gospodării înregistrată în cadrul sondajului trienal. Este vorba despre familii care deţin acţiuni individuale în mod direct, dar şi familii care deţin acţiuni în mod indirect, prin intermediul fondurilor mutuale, al fondurilor de pensii şi al conturilor administrate discreţionar.

Datele oferă cea mai cuprinzătoare imagine de până acum a modului în care explozia de investiţii din epoca Covid a remodelat finanţele personale ale americanilor. Blocaţi acasă în timpul pandemiei cu bani în plus, milioane de oameni au sărit pentru prima dată pe piaţa bursieră.

„Acest lucru a creat o întreagă generaţie de investitori", spune Anthony Denier, director executiv al companiei de brokeraj mobil Webull U.S.

Cele mai multe gospodării deţin acţiuni prin intermediul unui cont de pensie, dar în ultimii ani tot mai mulţi americani au investit direct în acţiuni individuale. Deţinerea directă de acţiuni a crescut de la 15% în 2019 la 21% în 2022 – cea mai mare creştere înregistrată de la începutul sondajului, în 1989.

Pe măsură ce mai multe gospodării au cumpărat acţiuni individuale, aceşti nou intraţi au investit cu mai puţini bani decât acţionarii de lungă durată, astfel că valoarea mediană a investiţiilor directe în acţiuni ale gospodăriilor aproape s-a înjumătăţit faţă de 2019, ajungând la aproximativ 15.000 de dolari în 2022, ajustată la inflaţie.

În ultimii ani, agenţiile de brokeraj au făcut ca tranzacţionarea să fie gratuită şi uşoară. Aplicaţii mai noi, precum Robinhood şi Webull, au contribuit la popularizarea tranzacţionării de acţiuni cu comision zero pe smartphone-uri. Charles Schwab, TD Ameritrade şi E*Trade au eliminat toate comisioanele pentru acţiuni la sfârşitul anului 2019. Fidelity şi Schwab au introdus tranzacţionarea fracţionată a acţiunilor în 2020, permiţând persoanelor fizice să cumpere şi să vândă părţi de acţiuni.

„A devenit mai accesibil”, a spus Ashley Feinstein Gerstley, un consultant financiar certificat şi fondator al The Fiscal Femme. „Am demontat în ultimii ani mitul că trebuie să fii bogat sau să lucrezi pe Wall Street pentru a investi”.

Ponderea gospodăriilor care deţin acţiuni a crescut pe toate nivelurile de venit din 2019 până în 2022. Familiile cu venituri medii-superioare au înregistrat cel mai mare salt în ceea ce priveşte deţinerea de acţiuni.

În aceşti trei ani, acţiunile au urcat la noi maxime. S&P 500 a crescut cu 16% în 2020 şi cu 27% în 2021. Chiar şi după o scădere de 19% anul trecut, indicele de referinţă este pe plus în perioada de trei ani. S&P 500 a crescut cu 23% în 2023.

Câştigurile de pe piaţa bursieră şi creşterea preţurilor locuinţelor au contribuit la creşterea bogăţiei gospodăriilor. Averea netă mediană a gospodăriilor a urcat cu 37% din 2019 până în 2022, ajustată la inflaţie, cea mai mare creştere din istoria sondajului.

Înclinaţia americanilor pentru acţiuni este distinctă. Gospodăriile din SUA deţineau aproximativ 39% din activele lor financiare în acţiuni în 2022, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, o alocare mai mare decât cea a majorităţii celorlalte ţări din setul de date.

Acest apetit pentru acţiuni a fost testat de când Fed a început să majoreze ratele dobânzilor anul trecut la cel mai rapid ritm din anii 1980 încoace, angajându-se să le menţină mai ridicate pentru mai mult timp. Investitorii s-au îndreptat către active cu risc redus, cum ar fi fondurile de piaţă monetară, care oferă acum unele dintre cele mai mari randamente din ultimii ani. Investitorii obişnuiţi, care rareori deţin direct obligaţiuni, se uită din nou la active precum obligaţiunile de trezorerie şi obligaţiunile corporative.

Fernando Soto, şeful departamentului de private banking din Chicago al Brown Brothers Harriman, a spus că a primit mai multe întrebări din partea clienţilor despre investiţiile cu venit fix şi mai multe cereri de a cumpăra obligaţiuni în 2023. În portofoliul său personal, şi-a mărit alocarea pentru venituri fixe în acest an.

„Există o mare schimbare”, a spus Soto. „Aceasta este noua normalitate”. Autorul încheie spunând că sondajul Fed privind finanţele consumatorilor din 2025 va oferi probabil cea mai completă imagine a felului în care a schimbat mediul cu dobânzi ridicate finanţele din familiile americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO