Burse - Fonduri mutuale

Vosganian promite listarea Transgaz in noiembrie

07.09.2007, 17:52 14

Primele subscrieri in cadrul ofertei publice initiale prin care statul vrea sa vanda 10% din actiunile companiei de transport a gazelor naturale Transgaz Medias se vor realiza in luna noiembrie, a declarat ieri Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.
"Probabil ca vom avea o suprasubscriere", a precizat Vosganian, care nu a facut insa nicio referire la modalitatea in care se va realiza subscrierea sau la pretul la care vor fi vandute actiunile. Titlurile Transgaz ar putea intra la tranzactionare pe Bursa la inceputul anului viitor.
Contactati de catre ZF, reprezentantii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital& Investment, care intermediaza oferta, nu au dorit sa ofere detalii cu privire la oferta.
In urma cu doua luni, Vosganian declara ca Transgaz ar putea obtine intre 50 si 60 de milioane de euro in urma listarii la Bursa.
Astfel, listarea Transgaz ar putea fi cea mai mare afacere de acest fel derulata pe Bursa, depasind ca valoare oferta derulata in urma cu un an de Transelectrica, care a strans circa 35 de milioane de euro de pe Bursa.
Transgaz Medias, care este detinuta in proportie de 100% de stat, este una dintre cele mai profitabile companii din Romania. Anul trecut, Transgaz a raportat un profit net de 67,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de 257 de milioane de euro, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante. Compania a obtinut astfel o marja a profitului net de peste 25%.
In comparatie, Transelectrica, singura companie de utilitati listata in prezent la Bursa, a obtinut anul trecut un profit net de 78,7 milioane de euro la afaceri de 696 de milioane de euro. Transelectrica are o capitalizare de 926 de milioane de euro.
Transgaz a anuntat ca va aloca in acest an 62 de milioane de euro pentru investitii in modernizarea si extinderea retelei de conducte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO