Burse - Fonduri mutuale

Voestalpine Vae Apcarom le propune acţionarilor dividende de 6,6 mil. lei

Voestalpine Vae Apcarom le propune acţionarilor dividende de 6,6 mil. lei

Autor: Adrian Ionut Cojocar

20.03.2012, 00:04 611

Consiliul de administraţie al producătorului de aparate de cale fe­rată Voestalpine Vae Apcarom Buzău (APC), din grupul cu acelaşi nume, le va propune acţionarilor la adunarea anuală acordarea unui dividend brut de 0,09 lei/unitate din profitul realizat de companie anul trecut.

Dacă propunerea va fi aprobată, acţionarii Voestalpine Vae Apcarom vor primi dividende în valoare de 6,6 mil. lei, reprezentând aproape tot profitul realizat de companie anul trecut, care s-a cifrat la 7,2 mil. lei (1,7 mil. euro).

Chiar dacă valoarea dividendului brut ce urmează să fie acordat anul acesta este de peste două ori mai mică comparativ cu anul trecut, când dividendul/acţiune s-a ridicat la 0,22 lei, randamentul din dividende de anul acesta este unul important, de 12% la ultima cotaţie din piaţă, de 0,75 lei/acţiune.

Titlurile Voestalpine Vae Apcarom au urcat ieri cu 3,4% în urma anunţului privind distribuirea de dividende, în timp ce principalul indice al bursei a coborât cu 1%.

Anul trecut profitul producătorului de material rulant a urcat cu 25%, de la 5,8 mil. lei, iar afacerile companiei s-au majorat de asemenea cu 21,7%, până la 90,1 milioane de lei (21,3 milioane de euro).

Producătorul de material rulant a surprins anul trecut investitorii anun­ţând că va distribui dividende pentru prima dată de la listarea companiei pe bursă, valoarea acestora fiind una record, de 16,2 mil. lei. După anunţ acţiunile companiei s-au dublat pe bursă, ajungând să se tranzacţioneze la preţuri de circa 1,2 lei/titlu. Ulterior distribuirii dividendului valoarea titlurilor Voestalpine Vae Apcarom s-a corectat mai mult decât valoarea acestuia.

Producătorul de material rulant este una dintre companiile cu cele mai mari rezerve de cash de pe bursă raportat la valoarea de piaţă a companiei, potrivit unei analize a ZF de la finele anului trecut.

Astfel, la 31 decembrie 2011 Voestalpine Vae Apcarom deţinea în conturi bancare şi sub formă de lichidităţi circa 18,2 mil. lei (4,2 mil. euro) în timp ce toată valoarea de piaţă a companiei se ridică în prezent la 53 mil. lei (12,2 mil. euro). Totodată, compania nu are credite contractate de la bănci.

La adunarea generală care va avea loc luna viitoare acţionarii societăţii vor mai discuta şi bugetul pe anul în curs, precum şi aprobarea plafonului maxim de credite şi scrisori de garanţie.

De la începutul anului acţiunile com­paniei au crescut cu 15,4%, evoluţie apropiată de cea a indicelui general al bursei BET-C.

Vae Gmbh Viena este principalul acţio­nari şi deţine 92,9% din acţiunile Voestalpine Vae Apcarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO