Burse - Fonduri mutuale

„Când vine valul se ridică toate bărcile”. Dan Popovici, CEO-ul OTP Asset Management: Valoarea ofertei estimez că va fi între 1,7 şi 2 miliarde de euro, în funcţie de preţul final şi de cât va vinde Fondul Proprietatea din deţinere

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 17:11 3896

Listarea Hidroelectrica reprezintă un eveniment extrem de important pentru toată comunitatea pieţei de capital din România. Încheierea cu succes a ofertei poate reprezenta un catalizator important pentru o evoluţie spectaculoasă în următoarea perioadă (un an-un an şi jumătate) a indicilor bursieri de la Bucureşti şi implicit a fondurilor de investiţii cu expunere pe piaţa locală de acţiuni, scrie Dan Popovici, CEO-ul administratorului de fonduri OTP Asset Management pe blog OTP AM.

În continuare, redăm argumentele lui Dan Popovici menite să susţină afirmaţia de mai sus:

Fondul Proprietatea

După cum ştiţi, vânzătorul în cadrul ofertei publice de vânzare de acţiuni Hidroelectrica este Fondul Proprietatea (FP). Valoarea ofertei estimez că va fi între 1.7 şi 2 miliarde de Euro în funcţie de preţul final şi de cât din deţinere va fi vândut de către Fondul Proprietatea, valoarea pe care o vom afla doar la finalul perioadei de ofertă, respectiv după încheierea tranzacţiei.

Ce este însă important de menţionat este faptul că acţionarii Fondului Proprietatea au decis printr-o hotărâre AGA din noiembrie anul trecut ca în termen de trei luni de la închiderea ofertei publice de vânzare a Hidroelectrica, Fondul Proprietatea să distribuie sub forma unui dividend special toată suma încasată în urma vânzării.

Conform raportărilor FP acţionarii de retail şi instituţionalii din România deţin aproximativ 66% din capitalul Fondului. În aceste condiţii, este de aşteptat ca cel puţin un miliard de euro să se întoarcă către aceşti investitori. Iar aceşti investitori în marea lor majoritate îşi vor folosi banii primiţi de la FP pentru achiziţia altor acţiuni listate la cota BVB (nu doar Hidroelectrica).

Dacă ne gândim că anul acesta valoarea medie zilnică de tranzacţionare s-a situat la un nivel de aproximativ 6.8 mil. Euro, această sumă de 1 mld. Euro care se va întoarce în piaţă, va avea un impact semnificativ. Bineînţeles că odată cu listarea Hidroelectrica valoarea tranzacţionată zilnic la BVB va creşte, dar chiar şi aşa, este de aşteptat ca în următorul an să existe un flux semnificativ de bani îndreptat către acţiunile tranzacţionate la BVB.

Listarea Hidroelectrica ar putea duce la promovarea României în categoria pieţelor emergente din punctul de vedere a clasificării MSCI. În categoria pieţelor emergente sunt ţări precum China, India, Taiwan, Coreea de Sud, Brazilia, etc.

România în pieţe emergente – MSCI?

După cum bine ştim, există doi principali furnizori de indici, unul fiind FTSE Russell, iar cel de al doilea este MSCI. Dacă din punct de vedere a FTSE Russell, România este deja în categoria pieţelor emergente, în cazul MSCI, în prezent România este în categoria pieţelor de frontieră. În acesta categorie se regăsesc companii din Kazahstan, Slovenia, Vietnam, Maroc, etc.

Fondurile pasive de investiţii şi ETF-urile care urmăresc sau au ca şi benchmark indicele MSCI Emerging Market au dimensiuni mult mai mari din punct de vedere a activelor, decât cele care urmăresc indicele MSCI Frontier Market. Ca şi exemplu, fondul iShares MSCI Emerging Market ETF are active sub administrare în valoare de 23,7 mld. USD, comparativ cu iShares MSCI Frontier and Select EM cu active sub administrare de doar 663 mil. USD.

Dacă lucrurile vor merge bine, trecerea la statutul de piaţă emergentă va avea un orizont de timp de uşor peste un an, însă pe parcursul acestui an este de aşteptat ca o serie de investitori internaţionali să înceapă să îşi i-a poziţii pe acţiunile româneşti, care vor fi parte a indicelui.

Comparaţie cu alte ţări

Pentru a ne face o idee de cum ar putea evolua indicele BET al BVB având în vedere o potenţială accedere în categoria de piaţă emergentă, colegii mei din departamentul de investiţii au comparat evoluţiile la -1 / +1 an a altor indici a căror pieţe au fost promovate în trecut de la statutul de piaţă de frontieră, la cel de piaţă emergentă. Pentru comparabilitate, în calculul de mai jos, evoluţiile au fost calculate în moneda ţărilor respective, astfel încât, evoluţia lor să nu fie influenţată de riscul valutar adus de dolarul american.

 

 
 

Sursa: Bloomberg

 

 
 

Sursa: Bloomberg, MSCI, calcule OTP AMR

După cum se poate observa, în anul anterior intrării efective în indicele de piaţă emergentă, evoluţia a fost una pozitivă pentru cele mai multe dintre aceste pieţe. În cazul Kuweitului perioada anterioară promovării în indicii MSCI de pieţe emergente s-a suprapus cu declanşarea pandemiei de Covid ceea ce a făcut ca evoluţia să fie negativă.

Aveţi mai jos un grafic cu evoluţia medie şi mediană la -1 an / + 1 an faţă de intrarea în MSCI EM Index.

 

 
 

Sursa: Bloomberg, MSCI, calcule OTP AMR

Având în vedere cele de mai sus este de aşteptat ca şi piaţa noastră de capital să evolueze similar cu celelalte pieţe care au experimentat o astfel de promovare.

Vine valul şi ridică toate bărcile

Un alt aspect important de spus este faptul că toate aceste fluxuri de bani nu se vor îndrepta doar către acţiunile Hidroelectrica, Banca Transilvania sau OMV Petrom. Este mai mult decât plauzibil ca şi celelalte companii româneşti să beneficieze de aceste fluxuri în mai mare sau mai mică măsură. Altfel spus “atunci când vine valul, se ridică toate bărcile″

Astfel, din punctul meu de vedere, un portofoliu diversificat de acţiuni listate la BVB are şanse ridicate să performeze pe un orizont de timp de cel puţin un an de zile.

Şi bineînţeles să nu uităm că portofoliile fondurilor de acţiuni cu expunere pe România nu sunt altceva decât nişte portofolii diversificate administrate profesionist.

 

Ţinând cont de toate cele de mai sus, cred că pe un orizont de un an – un an şi jumătate există o probabilitate destul de ridicată să asistăm la o evoluţie foarte interesantă pentru cele mai multe dintre companiile listate la BVB.

Totodată, înainte să închei acest articol trebuie să vă reamintesc că performanţele trecute nu sunt o garanţie a performanţelor viitoare, iar piaţa acţiunilor este una caracterizată de volatilitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO