Burse - Fonduri mutuale

Viitorii pensionari au 35-40% din acţiunile tranzacţionate la liber la BVB şi asigură 25-30% din lichiditate, dublu faţă de acum cinci ani. Unde vom ajunge în următorii cinci ani când activele fondurilor de pensii sunt estimate a se dubla la 50 de miliarde de euro?

Radu Crăciun, preşedinte APAPR: Cât s-a acumulat în ultimii 15 ani, se va acumula în 5 ani. Este o creştere normală, accelerată a activelor. Întrebarea este cum vom pune banii la treabă.

Radu Crăciun, preşedinte APAPR: Cât s-a acumulat în ultimii 15 ani, se va acumula în 5 ani. Este o creştere normală, accelerată a activelor. Întrebarea este cum vom pune banii la treabă.

Autor: Liviu Popescu

08.11.2023, 07:37 1897

Printre priorităţi se numără diversificarea orizontului investiţional, predictibilitate şi stabilitate legislativă şi creşterea contribuţiei (4,75% în 2024) şi ulterior la 6 % - aşa cum a fost calendarul iniţial.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, ale căror active au urcat cu 150% în ultimii cinci ani la o valoare record de 117 mld. lei (23,5 mld. euro), au 35-40% din cât se tran­zac­ţio­nează la liber la Bursa de Valori Bucureşti, adică din acţiunile disponi­bil la liber la tranzacţionare şi care nu sunt controlate de acţionarii majo­ritari. Din lichiditate acestea asigură 25-30%, dublu faţă de cum era situaţia în urmă cu cinci ani, potrivit unei prezentări a Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR). Astfel se aduce în discuţie diversifi­carea orizontului investiţional – inclusiv prin nevoia de majorări de capital din partea marilor companii de stat, complet absente în prezent - întru­cât în următorii cinci ani activele fondurilor de pensii private Pilon II sunt estimate a se dubla la 50 mld. euro.

„Cât s-a acumulat în ultimii 15 ani, se va acumula în cinci ani. Este o creştere normală, accelerată a activelor. Întrebarea este cum îi vom pune la treabă?“, spune Radu Cră­ciun, preşedinte al Asociaţiei Pensilor Administrat Privat din România (APAPR) şi director general al BCR Pensii, la evenimentul „Primii 15 ani de Pilon II: O reformă de succes pe calea europeană a României“, organizat marţi la BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO