Burse - Fonduri mutuale

Victor Cionga preia conducerea executivă a BVB, după ce a primit aprobarea CNVM

Victor Cionga preia conducerea executivă a BVB, după ce a primit aprobarea CNVM

Autor: Stefan Musgociu

07.09.2012, 14:59 494

Cionga a fost ales director general de Consiliul de Administraţie al Bursei de la Bucureşti la mijlocul lunii iulie, însă preluarea mandatului era condiţionată de primirea aprobării de la CNVM.

"Şansa pe care piaţa de capital locală ar putea-o avea în actualele condiţii de competiţie dură la nivel regional este să treacă printr-un proces de modernizare rapidă, căutând să atragă interesul unor noi emitenţi (companii controlate de stat sau companii private), unor noi investitori străini şi locali, unor noi brokeri (inclusiv a unor «remote brokers»). Soluţiile eficiente în vederea creşterii competitivităţii şi, în fond, a capacităţii sale de a-şi indeplini funcţia importantă rezervată unei burse într-o economie de piaţă pot veni în primul rând dinăuntrul pieţei şi numai în urma unei cooperări mai eficiente decât până acum între actorii acesteia (CNVM, BVB, brokeri, emitenţi şi acţionarii importanţi ai acestora, investitori etc). Cred că în acest proces BVB ar trebui să devină un factor de coagulare şi comunicare atât între actorii pieţei menţionaţi mai sus, cât şi între aceştia şi entităţile publice şi private (adică alţi «stakeholders») a căror activitate are un impact direct şi important asupra pieţei de capital(...) Eforturile menţionate mai sus, care ar trebui să ducă la mărirea atractivităţii bursei locale, vor putea constitui condiţii necesare (dar nu neapărat şi suficiente) realizării obiectivului", a declarat Cionga într-un comunicat transmis vineri de către BVB.

El şi-a început cariera în domeniul financiar în 1993, când a intrat în echipa Capital, prima banca de investiţii din România. Banca a fost înfiinţată ca un joint-venture între BERD, Wasserstein Perrella şi două bănci comerciale locale. Apoi, el s-a mutat la fondul de investiţii Romanian American Enterprise Fund.

La începutul anului 1998, Cionga a fost numit director general adjunct la compania de brokeraj Raiffeisen Capital and Investment, iar apoi a fost promovat director general la Raiffeisen Financial Advisors (RFAR). El a condus RFAR până la începutul anului 2004, când s-a întors la Raiffeisen Capital and Investment pe postul de director general adjunct până în 2007.

În 2007, a fondat AZ Capital Advisors, un parteneriat specializat în consilierea focalizată pe fuziuni şi achizitii (M&A) devenind managing director al firmei, pe care o conduce împreună cu partenerii săi.

Proiectele principale de privatizare au fost reprezentate de oferta publica iniţială a Transelectrica (2006), Sidex şi Petrotub (2002), Siderurgica Hunedoara şi Tepro Iaşi (2003). El a participat şi la oferta publică iniţială derulată de Flamingo în 2005.

Apoi, în 2011, Cionga a condus echipa locală a consorţiului care a intermediat oferta secundară prin care statul a vrut să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom, operaţiune care însă a eşuat. Consorţiul a fost condus atunci de banca rusă de investiţii Renaissance Capital.

Poziţia de director general al Bursei era vacantă din luna noiembrie, de când Valentin Ionescu a fost revocat de fostul Consiliu de Administraţie, după un mandat de aproximativ un an şi trei luni.

După revocarea lui Ionescu, funcţia de director general al Bursei a fost preluată temporat de către Alin Barbu, director general adjunct al BVB. Fostul Consiliu de Administraţie şi-a motivat atunci decizia de revocare prin faptul că Ionescu nu s-ar fi implicat suficient şi nu a îndeplinit anumite criterii de performanţă, iar "riscurile operaţionale au crescut nejustificat".

La începutul acestui an a fost schimbat Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori, iar şase din cei nouă membri fac parte din aşa-numitul "grup al băncilor", care l-a susţinut pe noul preşedinte CA Lucian Anghel, economist şef la BCR. De altfel, BCR are doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, pe Anghel şi pe Valerian Ionescu.

Noii administratori au angajat firma Leadership Development Solutions, condusă de Radu Furnică, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţă, să găsească un director general care să dezvolte bursa şi să o facă un jucător mai important pe piaţa financiară românească, dar şi cea regională.

După mai multe luni de căutări şi negocieri Furnică a prezentat o listă scurtă Consiliului de Administraţie al BVB. Printre numele vehiculate pentru postul de director general al Bursei s-au mai regăsit Bogdan Patriniche, un specialist în instrumente financiare de la Londra, şi Astridel Rădulescu, şeful Direcţiei de Supraveghere a Bursei de la Milano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO