Burse - Fonduri mutuale

Vestile bune au ocolit Bursa de la Bucuresti. La fel si cresterile

24.04.2003, 00:00 13

Rezultatele financiare pe anul trecut ale companiilor cotate la Bursa nu au adus surprize pentru brokeri. In aceste condtitii, deciziile de cumparare si vanzare ale actiunilor s-au bazat in primele luni ale anului mai mult pe zvonuri si informatii nefinanciare, iar acestea au fost aproape de fiecare data nefavorabile companiilor.
Dupa fluctuatii puternice indicele BET a urcat in primele patru luni cu 3%, iar BET-FI a pierdut 8%."Anul a inceput prost pentru principalele actiuni cotate. Scandalurile prin  care au trecut cea mai mare parte a companiilor mari provocat fluctuatii puternice care au diminuat increderea investitorilor in piata," a comantat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Valoarea tranzactiilor din primele patru luni indica o crestere fata de anul trecut, dar pe piata au avut loc multe tranzactii de valoare mare cum ar fi oferte publice si operatiuni speciale care, spun brokerii au mascat scaderea valorii tranzactiilor din piata.
Petrom, compania care a adus anul trecut investitorilor printre cele mai mari castiguri, 200%, a fost printe principalele perdante ale inceputului de an, cu o scadere de 11%. Pretul a inregistrat fluctuatii puternice, intre 1.480 si 1.000 lei/actiune. Crearea unui gigant petrochimic prin preluarea uneio parti din activele companiei, scandalul cecurilor fara acoperire de la sucursala din Arad si indoielile asupra succesului privatizarii au fost tot atatea cauze de scadere a cotatiilor. Lichiditatea titlurilor Petrom a scazut, iar analistii spun ca printre cauze se numara imposibilitatea de a evalua efectele scandalului de la Arad asupra situatiei financiare a companiei.
Toate cele cinci societatil de investitii financiare au fost implicate in scandalul controlului declansat de Curtea de Conturi. Cele cinci au contestat controlul sustinad ca instritutia nu are atributii in acest sens si ca s-ar putea ca motivul sa fie nationalizarea unei parti din activul lor. Disputa a ajuns i n Parlament, unde Curtii de Conturi i s-a cerut sa reformuleze obiectul controlului. "Daca finalizarea disputei dintre Curtea de Conturi si SIF-uri ar fi durat mai mult, probalil ca tot mai multi investitori ar fi intrat in panica si preturile ar fi coborat si mai mult," comenta un broker. Preturile actiunilor SIF au scazut in februarie de la 40-50% din activul net pana spre 30%.
Dupa scandalul de anul trecut privind sumele din patrimonilul sau care ar putea fi executate se AVAB, SIF Moldova a mai trecut printr-un scandal. Societatea a fost acuzata ca a incredintat unei societati de brokeraj sume importante din patrimoniul sau. Aceasta are printre actionari persoane care ar fi prejudiciat in trecut SIF Moldova si ar fi realizat cu banii SIF tranzactii pentru care nu era autorizata. Chiar daca luam in calcul si dividendele brute ce urmeaza sa fie platite de SIF-uri castigurile inregistrate de acestea sunt nesemnificative.
Bancile au fost singurele vedete ale Bursei care au fost ferite de scandaluri. Bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora indica pentru acest an o stagnare sau chiar scadere a profiturilor. Investitorii au preferat insa aceste actiuni comparand situatia acestora cu cea a SIF-urilor sau cea a Petrom. "Dobanzile bancare sunt in scadere, iar fata de un plasament intr-un depozit bancar, investotorii prefera actiuni ale bancilor, chiar daca pentru acest an nu sunt perspective cresteri spectaculoase," a comentat Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest.
Desi cotatiile actiunilor BRD si cele ale Bancii Transilvania nu au inregistrat cresteri spectaculoase, investitorii au beneficiat de pe urma actiunilor distribuite gratuit de Banca Transilvania si a dividendului ce urmeaza sa fie platit de BRD, astfel ca profiturile obtinute de pe urma actiunilor bancilor au fost printe cele mai mari de la Bursa: 16% la BRD si 28% la Banca Transilvania.
BRD va acorda un dividend brut de 862 lei/actiune. Banca a distribuit anul aceasta actiuni gratuite, in medie 0,2 pentru fiecare titlu detinut, dar de acestea au beneficiat actionarii inregistrati in luna noiembrie a anului trecut. Majorarea s-a facut in prin includerea rezervelor din reevaluare cadrul unei operatiuni mai complexe prin care actiunile au fost divizate, valoarea nominala a acestora scazad de le 5.000 de lei la 3.000 de lei.
Banca Transilvania urmeza sa distribuie din profit, 36 de actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute, iar cotatia unui titlu  este cu 6% mai mica fata de inceputul anului.
Actiunile producatorilor de medicamante au stat sub semnul  crizei financiare din sistemul sanitar, care, se asteapta brokerii le-a afectat si mai mult incasarile in primul trimestru. Desi au aparut unele semne de imbunatatire, situatia este dificila in continuare. Titlurile Sicomed si cele ale Antibiotice au inregistrat randamente negative, iar actiunie Terapia au consemnat o evolutie stabila , in asteptarea ofertei de preluare, care urmeaza sa fie lansata cel mai probalil in acest an de un investitor strategic.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au adus pana acum, de departe cel mai mare randament, aproximativ 200%. Anuntarea unei majorari de capital, la care brokerii se asteptau mai mult, dar nu stiau cand va avea loc, a propulsat pretul actiunilor Oltchim de la 600 lei/actiune pana la 2.000 lei/actiune. Sociatatea a convocat AGA pentru a discuta includerea rezervelor din reevaluare in capitalul social. Actionarii Oltchim ar putea primi astfel 9 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Cresterea actiunilor Oltchim a inceput inainte de anuntul oficial privind majorarea, iar CNVM a demerat o ancheta pentru a verifica daca au existat investitori care au incercat sa beneficieze de pe urma unor informatii privilegiate, fapt pedepsit de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO