Burse - Fonduri mutuale

Vescan anunţă un nou an de criză deşi afacerile Armax Gaz Mediaş au crescut în fiecare an

Vescan anunţă un nou an de criză deşi afacerile Armax Gaz Mediaş au crescut în fiecare an
09.03.2011, 23:40 108

Mircea Vescan, proprietarul producătorului de echipamente pentruindustria de petrol şi gaze Armax Gaz Mediaş (ARAX), a trasat înlinii sumbre perspectivele companiei, spunând că anul 2011 este încontinuare un an de criză.
Cu toate acestea, Armax Gaz este una dintre puţinele companii de peBursă care au raportat mereu creşteri ale afacerilor în ultimii optani de zile, interval în care cifra de afaceri a urcat de pesteşapte ori.

Totodată, segmentul pe care activează compania ar trebui săbeneficieze de pe urma avansului susţinut al preţului petroluluicare a ţinut în ultima vreme capul de afiş pe plan extern."Contextul de piaţă pe plan intern în 2011 este cel al unui anextraordinar de greu. Investiţiile în sectorul energetic românescsunt zero la ora actuală iar perspectivele sunt descurajatoare. Cutoate acestea, Armax Gaz speră să-şi dezvolte relaţiileinternaţionale, pentru a menţine ritmul de creştere constantă dinultimii ani de activitate", a spus Vescan.

În anii de criză 2009 şi 2010, Armax şi-a sporit afacerile cu 16%şi respectiv 21%, iar vânzările au atins anul trecut cifra de 95,7mil. lei (22,7 mil. euro). Totodată, compania a înregistrat în 2010cel mai mare profit din istoria acesteia, de 6,6 mil. lei (1,6 mil.euro), în creştere cu 10% faţă de anul precedent.
Conducerea Armax Gaz spune că va continua în 2011 să majorezecapacitatea de producţie printr-o investiţie de 1-1,5 mil. euroîntr-o nouă hală de producţie finanţată în proporţie de 50% cufonduri europene. "În perioada 2008-2010, am reuşit finalizareaunei hale noi, de peste 2000 mp, proiect ce a beneficiat de unbuget de aproximativ 2 milioane euro/an. Tot în 2010, compania ainvestit şi în îmbunătăţirea proceselor de marketing şi creştereacapacităţii de vânzări, atât pe piaţa românească, cât şi pe pieţeleinternaţionale", spune Mircea Vescan.

Producătorul de echipamente pentru petrol şi gaze a anunţat laînceputul anului că a semnat un contract în valoare de 5,4 mil.euro cu firma turcă Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi pentrurealizarea a două staţii de uscare de gaze, acesta fiind unuldintre cele mai importante contracte încheiate de companie înultimii ani pe plan extern.

De asemenea, Armax Gaz a anunţat în februarie pe Bursă că a semnatcu Romgaz Mediaş un contract în valoare de 6,4 mil. euro, fără TVA,pentru lucrări de proiectare, montare şi punere în funcţiune astaţiilor de uscare gaze de la Danes şi Tigmandru. La începutulanului trecut compania a semnat cu Transgaz un contract-cadru pepatru ani în valoare de 205,3 mil. lei (50 mil. euro).

Tot anul trecut compania a intrat într-un joint-venture cu companiabritanică ZETA Petroleum pentru exploatarea zăcământului de ţiţeiJimbolia pentru care Armax a alocat până la 8 mil. euro, sumă cereprezintă transferul de licenţă a perimetrului de exploatare şicosturile de operare şi punere în funcţiune a echipamentelorpetroliere.

"Activitatea de la Jimbolia este pregătită cu minuţiozitate decătre specialişti în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor.Pentru că avem în perspectivă un parteneriat serios cu cei mai bunijucători internaţionali, probabil că rezultatele concrete se vorvedea în cursul anului 2012. În prezent, proiectul se află în fazade pregătire", spune Mircea Vescan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO