Burse - Fonduri mutuale

„Vedetele“ Bursei de la Bucureşti au de recuperat 3 mld. lei din capitalizare după crahul din „lunea neagră“

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

03.09.2015, 00:04 722

Cele zece companii din prima ligă a bursei de la Bucureşti, numite „blue-chips“, trebuie să mai câştige în valoare circa 3 miliarde de lei pentru a reveni la ca­pitalizarea de dinainte de „lunea neagră“, societăţile din sectorul ener­ge­tic fiind cele mai afectate şi având astfel cel mai mult teren de recuperat.

Indicele BET, referinţa bursei, s-a pră­buşit cu 4,8% pe 24 august, zi numită „lunea neagră“, însă de atunci a crescut uşor şi ieri se afla cu doar 3,4% sub nive­lul de vineri, 21 august, înaintea minicrizei de pe pieţele fi­nanciare.

Reve­ni­rea se datorează însă în mare parte ac­ţiu­nilor bancare şi Fondului Proprie­ta­tea (FP), care au recuperat decalajul mai rapid decât cele­lalte titluri din com­po­nenţa indicelui, care aparţin unor com­panii energetice.

Astfel, din dife­renţa de 3 miliarde de lei până la capi­talizarea anterioară, doar 340 milioane de lei, sau puţin peste 10%, repre­zintă decalajul atribuit BRD, Băncii Transilvania (TLV) şi Fondului Pro­prietatea (FP).

Cele trei acţiuni „fi­nan­ciare“ mai trebuie să crească, în medie, cu numai 1,5% pentru a reveni dea­su­pra valorii de dinaintea zilei „negre“, diferenţa cea mai mare fiind la BRD, de 2,5%, şi de numai 0,5% în cazul Fondului Pro­prietatea.

Companiile energetice au rămas mult în urmă, în contextul în care inves­titorii se raportează la preţul petrolului, care se menţine sub pragul psihologic de 50 dolari/baril.

Împreună, OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) ar trebui să mai crească cu 6% sau cu 2 miliarde de lei în valoare de piaţă pentru a reveni la nivelul iniţial.

Nici monopolurile energetice - Trans­electrica (TEL) şi Transgaz (TGN) -, ale căror veni­turi sunt regle­men­tate, nu şi-au revenit mai rapid decât restul sectorului, fiind în con­ti­nuare cu 3% şi, respectiv, 5,5% sub co­ta­ţia anterioară.

Titlu­rile Nuclear­elec­trica (SNN) au fost cele mai afectate, fiind pe minus cu 7,5% faţă de preţul anterior crizei de pe burse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO