Burse - Fonduri mutuale

Va fi 2010 anul SIF-urilor odata cu ridicarea pragului de detinere la 5%?

Va fi 2010 anul SIF-urilor odata cu ridicarea pragului de detinere la 5%?
13.11.2009, 00:00 53

Anul viitor ar putea sa fie anul societatilor de investitiifinanciare (SIF), in conditiile in care ridicarea pragului dedetinere de la 1% la 5% ar putea impulsiona titlurile companiilor,ducand la o apreciere considerabila a pretului de pe Bursa, insabrokerii spun ca este nevoie si de un context general favorabilpentru ca SIF-urile sa poata repeta performantele din 2005, candpragul a fost ridicat pentru prima data de la 0,1% la 1%.

Dupa scaderile puternice consemnate in 2008, indicele deansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a crescut in acest an cu circa 66%,in special datorita stirilor privind posibila ridicare a praguluide detinere. Cu toate acestea, brokerii nu cred ca ar putea vedeacresteri spectaculoase anul viitor, in conditiile in care proiectullegislativ ar putea sa treaca de Camera Deputatilor intr-un contexteconomic mai putin favorabil.

"Ridicarea pragului de detinere la 5% nu este deloc neglijabil,insa nu se stie in ce context va fi adoptat proiectul de lege, dacava veni intr-un moment in care piata va creste sau, dimpotriva, vascadea. Nu stiu daca anul viitor va fi anul SIF-urilor, inconditiile in care ar putea fi listat si Fondul Propietatea laBursa", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Acesta este insa de parere ca SIF-urile au un potential mare decrestere, in conditiile in care criza economica a scazut puternicpretul actiunilor.

"Ridicarea pragului de detinere ar reprezenta un impuls pentrurecuperarea scaderilor din ultimul timp, insa nu cred ca vom vedeacresteri spectaculoase. Trebuie sa pastram totusi proportiile, estegreu sa ne raportam in momentul de fata la maximele din 2007",spune Pasol.

Andrei Radulescu, analist la casa de brokeraj Target Capital,spune ca evolutia SIF-urilor in 2010 este dependenta in primul randde climatul bursier international.

"Dat fiind ca, personal, ma astept mai degraba la declin bursierin urmatoarele trimestre, consider ca SIF-urile vor resimti dinplin climatul international. Pe de alta parte, in cazul in care amasista la un climat bursier favorabil pe plan international, atuncivom asista cu siguranta la cresteri semnificative ale SIF-urilor",spune Radulescu.

In 2005, cand pragul la SIF-uri a fost majorat pentru primadata, SIF-urile au inregistrat cea mai buna evolutie de la listare,crescand cu peste 175%. Astfel, daca initial actiunile SIF setranzactionau cu discounturi semnificative fata de valoareaactivelor, in 2006 acestea au ajuns sa se tranzactioneze aproape devaloarea activelor raportata conform reglementarilor CNVM.

In prezent, SIF-urile se tranzactioneaza din nou cu discounturide pana la 50% fata de valoarea activelor, desi au crescut cu peste100% fata de minimele atinse la inceputul anului.

Ridicarea pragului va intensifica luptele dintreactionari si conducatorii SIF-urilor

Majorarea pragului de detinere la 5% ar putea intensifica luptadintre actionari si managementul societatilor de investitiifinanciare, in conditiile in care fiecare dintre parti va incercasa isi impuna punctul de vedere.

Daca pana in prezent actionarii SIF-urilor nu aveauposibilitatea de a introduce un nou punct pe ordinea de zi aAdunarilor Generale datorita limitarii dreptului de vot la 1% si aimposibilitatii de a se actiona in mod concertat, precum sidatorita regulamentelor pietei care spun ca pentru introducereaunui punct pe ordinea de zi este nevoie de minim 5% din drepturilede vot, actionarii isi vor putea manifesta mai usor punctele devedere odata cu majorarea pragului de detinere.

"Cred ca majorarea detinerilor la un maxim de 5% este suficientapentru impunerea vointei actionarilor in AGA, iar 2010 va fi anulSIF-urilor doar la cele la care administratorii nu se vor agata descaune si nu vor impiedica convocarea si derularea AdunarilorGenerale ale Actionarilor de modificare a actelor constitutive",spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.

In prezent, in conditiile in care actionarii nu au o puterefoarte mare in cadrul SIF-urilor datorita limitarii puterii de vota acestora la maxim 1%, deciziile importante sunt luate in cadrulsocietatilor de catre conducerea acestora.

Ridicarea pragului de detinere la 5% ar putea diminuasemnificativ puterea conducatorilor SIF-urilor si ar acorda oinfluenta mai mare actionarilor, lucru care ar putea genera noiconflicte intre actionari si conducere.

"SIF-urile nu s-au constituit natural, ca efect de vointa alactionarilor, ca atare protestele conducerii SIF-urilor sunt dedeparte imorale, deoarece pragul de detinere impus initial de statcu buna credinta a fost utilizat in ultimii ani tocmai in scopulimpiedicarii vointei actionarilor", spune Ghergus.

Radulescu este de parere ca este putin probabil ca sistemulactual de management sa se schimbe atata vreme cat vor existapraguri de detinere la SIF-uri.

"Mai mult, cred ca actualii manageri vor incerca sa aperestatutul actual, de aceea consider ca procesul de eliminare apragurilor la SIF-uri va fi unul destul de greoi", consideraRadulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO