Burse - Fonduri mutuale

Ungurii de la OTP Asset Management vor sa listeze fonduri de investitii cu capital garantat la Bursa

Ungurii de la OTP Asset Management vor sa listeze fonduri de investitii cu capital garantat la Bursa

Catalin Iancu, presedintele societatii de administrare a investitiilor OTP AM

29.01.2009, 18:31 81

OTP Asset Management, membra a grupului ungar OTP, administreaza in prezent trei fonduri mutuale si un fond inchis de investitii cu capital garantat - OTP Garantis. Lansat in vara anului trecut, OTP Garantis a atras active de peste 4,7 mil. lei (1,3 mil. euro) de la 289 de investitori. Intreg capitalul fondului inchis este plasat in depozite bancare, investitiile in actiuni fiind realizate indirect prin intermediul unor contracte derivative de tip swap. Durata de viata a fondului este de trei ani, nemaifiind posibile rascumparari sau subscrieri in fond pana la finalul acesteia. In primul an de functionare a fondului administratorul garanteaza un randament de 12% in lei, pentru ca in al doilea si al treilea an sa fie asigurata plata unei cote variabile de pana la 15% in lei.

"Fondul inchis de investitii OTP Garantis este primul dintr-o serie de produse cu capital garantat pe care intentionam sa le lansam anul acesta. Mai exact, avem in plan sa lansam in 2009 doua sau trei fonduri cu capital garantat, pe care ulterior sa le listam la Bursa de Valori Bucuresti", a spus Catalin Iancu, presedintele OTP AM.
Iancu este directorul executiv si presedintele OTP Asset Management din august 2008. Anterior a lucrat la OTP Bank in calitate de director al Directiei Piata de Capital. A absolvit ASE-ul si un MBA la Rotterdam School of Management, din cadrul Universitatii Ersamus din Olanda.
Reprezentantul OTP AM nu a oferit mai multe detalii despre cum vor functiona fondurile cu capital garantat, motivand ca acestea se afla inca in faza de proiect.
"Pentru lansarea acestor produse, vom continua sa beneficiem de sprijinul bancii din grup, atat prin forta de vanzari, cat si prin legarea acestor fonduri cu capital garantat de produse bancare clasice cum ar fi un depozit bancar bonificat cu o dobanda ridicata", a continuat el.
In momentul lansarii, in vara anului trecut, fondul OTP Garantis a facut parte dintr-un produs combinat OTP Premium Duo, care a imbinat investitia in fondul inchis cu plasamentul intr-un depozit la termen cu o dobanda promotionala de 14% pe an. Cea mai mare parte dintre investitorii in fond au ales sa deschida si depozitul cu dobanda promotionala.
La sfarsitul anului trecut, societatea detinea o cota de 4,5% din activele totale de 940 de milioane de lei ale fondurilor mutuale. In cele trei fonduri mutuale ale OTP investesc in total 353 de investitori.
Lansate in luna aprilie a anului trecut, fondul monetar OTP Comodis a inregistrat un randament de 6,7% in 2008, in timp ce fondul diversificat OTP Balansis a pierdut 22,8% din valoare, iar fondul de actiuni OTP Avantis a incheiat 2008 cu o pierdere de 45,1%.
Pentru anul in curs, administratorul estimeaza o dublare a activelor nete pana la 94 mil. lei si a numarului de investitori pana la aproape 1.300.
"Anul acesta tintim o dublare a activelor in administrare si a numarului de investitori, atat prin lansarea de noi produse, cat si prin consolidarea portofoliului existent de produse", a conchis Iancu.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO