Burse - Fonduri mutuale

Una din cele mai mari investiţii făcute de Fondul Proprietatea la bursă: Fondul Proprietatea însuşi. Cine a câştigat din această strategie?

Una din cele mai mari investiţii făcute de Fondul Proprietatea la bursă: Fondul Proprietatea însăşi. Cine a câştigat din această strategie?

Autor: Roxana Pricop

05.10.2011, 00:08 1650

Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat acţiuni proprii de 120 milioane de lei (28 mil. euro) în ultimele patru luni, răscumpărările situându-se pe primele locuri în topul celor mai mari investiţii făcute de fond pe bursa din Bucureşti. Doar pe achiziţia de acţiuni BRD-SG a cheltuit fondul mai mult.

Luni, 3 octombrie, Fondul a anunţat că a epuizat cele 120 mil. lei destinate programului de răs­cum­părare a acţiunilor proprii. Din această sumă, fondul a răscumpărat un pachet de 240,27 milioane de acţiuni, reprezentând 1,7% din capital.

Achiziţiile de acţiuni proprii se situează în topul celor mai mari investiţii făcute de fond pe Bursa de la Bucureşti în acest an,

fiind depăşite în valoare doar de achiziţiile de acţiuni BRD-SG, potrivit celor mai recente informaţii disponibile. Astfel, în primul semestru al acestui an, Fondul a cumpărat acţiuni BRD-SG de circa 170 milioane de lei.

Investiţii mai mari a făcut fondul pe bursa de la Viena de unde a cum­părat acţiuni Erste Bank Group, acţionarul majoritar al BCR, în valoare de peste 180 milioane de lei şi la Raiffeisen Bank în valoare de peste 160 mil. lei.

Valabil până în martie 2012, programul de răs­cum­părare a început efectiv pe 11 mai, când a avut loc prima răscumpărare, şi s-a încheiat după doar patru luni şi jumătate din cauza resurselor financiare reduse aflate la dispoziţie. Operaţiunile au fost intermediate de casa cehească de brokeraj Wood & Co.

Scopul anunţat al programului de răscumpărare a fost susţinerea preţului acţiunii. Analiştii spun că răscumpărările nu au reuşit să scoată acţiunile din tendinţa descendentă, ci poate doar să prevină scăderi şi mai mari.

Ultimul preţ din piaţă, de circa 0,42 lei/titlu, este cu 33% mai mic decât preţul din prima zi de tranzacţionare şi cu 60% sub valoarea activului net. Din 11 mai, când a avut loc prima răscumpărare, şi până pe 30 septembrie, acţiunile FP au pierdut 20% în valoare, sub impactul turbulenţelor de pe pieţele externe, dar şi a presiunii la vânzare din partea foştilor proprietari care au primit acţiunile drept despăgubire după ani de aşteptare.

Cele mai consistente răscumpărări, în valoare şi de 25,7 milioane de lei într-o singură săptămână, au avut loc în perioada curprinsă între mijlocul lunii iulie şi începutul lunii august în ajunul retrogradării ratingului SUA.

Într-un interviu acordat ZF în iunie, Greg Konieczny, şeful pe România al companiei Franklin Templeton şi manager al Fondului Proprietatea, a declarat că acţiunile răscumpărate până la acea dată vor fi anulate, nefăcând nicio referire la ce anume se va întâmpla cu restul de acţiuni.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) este de părere că programul de răscum­părare al acţiunilor îşi va îndeplini obiectivul doar prin reducerea capitalului social cu acţiunile răscumpărate, operaţiune pentru care administratorul trebuie să obţină acordul acţionarilor. AIPC cere administratorului FP să convoace AGA pe acest subiect cât mai rapid, pentru a da un semnal pozitiv investitorilor şi acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO