Burse - Fonduri mutuale

Un trio, care vrea sa se aleaga la Bursa

15.12.2000, 00:00 19



Reprezentantii societatilor de brokeraj se intrunesc astazi din nou, pentru a alege ceilalti sase membrii ai conducerii Bursei de Valori, si de acesta data sunt sanse de finalizarea alegerilor. Noutatea absoluta este gruparea a trei dintre candidati Dragos Neacsu, Sergiu Oprescu si Septimiu Stoica in jurul unui program comun.



Despre grupuri ale membrilor Asociatiei Bursei s-a vorbit destul de mult, fie ca este vorba de grupari in jurul unor persoane sau dupa alte criterii.

S-a vorbit de grupul din jurul lui Andrei Siminel, Marian Pana (care intre timp s-a retras din cursa) sau Valeriu Velciu. De asemenea s-au facut impartiri dupa capitalul roman sau straini al societatilor de brokeraj in care activeaza candidatii, pe operatori din Bucuresti sau provincie si altele.

Pentru prima data este adusa acum in fata Asociatiei Bursei o grupare a trei candidati care sustin un "mesaj comun, lipsit de partizanat", deocamdata singura grupare de acest tip.

"Esenta acestui mesaj o reprezinta componenta de reprezentare cu profesionalism si echilibru a intereselor breslei in sensul recastigarii credibilitatii pietei de capital in fata comunitatii investitorilor romani si straini, deopotriva" a declarat Ziarului Financiar Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital&Investent.

Sergiu Oprescu este presedintele Alpha Finance, societate de brokeraj din acelasi grup cu Alpha Bank, iar Septimiu Stoica este presedintele Romglobal Invest Group, societate de brokeraj constituita prin aportul mai multor actionari romani.

Totodata, Neacsu, Oprescu si Stoica considera ca absolut necesara reprezentarea de catre un candidat credibil a intereselor specifice ale SVM-urilor ce isi desfasoara activitatea in provincie.

Ei considera ca oferta publica secundara si listarea BRD trebuie sa fie urmata de alte societati care sa contribuie la consolidarea segmentului de investitori de tip retail autohtoni, factor esential in dezvoltarea unei piete de capital emergente.

Un obiectiv considerat important de cei trei, in vederea cresterii lichiditatii titlurilor, prin atragerea investitorilor institutionali si de portofoliu, romani si straini, consta in ridicarea standardelor de transparenta a emitentilor prin introducerea standardelor internationale de contabilitate la societatile de la categoria I si, la modul general, urmarirea consecventa a realizarii raportarilor de evenimente in viata companiilor listate.

Neacsu, Oprescu si Stoica sustin ca micsorarea costurilor de tranzactionare pentru SVM-uri, imbunatatirea managementului de risc si perspectiva listarii titlurilor de stat reclama reluarea procesului de integrare a post-tranzactionarii in cadrul unui depozitar central (SNCDD) care ar trebui sa integreze in structura de actionariat, alaturi de BVB si participantii la piata, atat Banca Nationala cat si Ministerul de Finante.

Daca un asemenea program are sanse sa castige voturi, unul mai radical, ca cel prezentat de Marius Plugaru, director de operatiuni la Global Valori Mobiliare pare ca i-a speriat pe brokeri.

"Activitatea legata de supravegere piatei RASDAQ mi-a adus multe antipatii. Cred insa ca ar trebui intai sa ne facem ordine in curtea noastra, sa creem un climat de practica onesta. Cred ca Comitetul bursei ar trebui sa lucreze in echipa si, chiar daca nu voi fi ales as dori ca semnalul pe care l-am tras referitor la supravegherea pietei sa fie preluat" spune Marius Plugaru.

Programul sau propue unificarea sistemului de supraveghere la nivelul pietei de capital, iar sistemul global ar trebui monitorizat de CNVM. De asemenea el considera necesara configurarea pe site-ul BVB a unei baze de date care sa contina informatii despre persoanele asociate si membrii (licente, alte locuri de munca, sanctiuni primite).

Alegerile comitetului Bursei de Valori, care este format din noua membrii, au demarat pe 17 noiembrie cand a avut loc prima convocare a Asociatiei Bursei. Niciunul dintre cei 32 de candidati nu a reusit sa obtina atunci voturile necesare pentru a intra in Comitet, din cauza numarului mare de candidati si a neintelegerilor dintre grupurile de interese. La a doua convocare, in 4 decembrie, au fost nominalizati din primul tur de scrutin Siminel Andrei, reprezentantul NCH si Dan Apostolescu presedintele Active international.

Apoi s-a votat fara rezultat patru tururi, pentru ca in al cincilea sa fie nominalizat Dan Bunea, directorul Directiei Piete de Capital din BCR.

"Votul uninominal a aratat ca nu poate functiona nici macar in asociatiile profesionale. Totusi cred ca de data acesta se va vota mai compact si ma astept ca din doua, maxim trei tururi sa fie alesi toti membri" a conchis Dragos Neacsu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO