Burse - Fonduri mutuale

Un semnal pozitiv pentru investitorii de la Bursă ar fi scăderea dobânzilor

Autor: Stefan Musgociu

09.02.2011, 23:45 24

Bursa a crescut joi cu 0,79%, într-o piaţă în care majoritateainvestitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfelcă lichiditatea a fost de numai 23,6 milioane lei, sumă din care72% au reprezentat operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea(FP). Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovancrede că piaţa a intrat într-o perioadă de aşteptare, întrucâtbanii încasaţi din vânzarea acţiunilor FP nu au fost reinvestiţi înalte titluri.

Pe de altă parte, Nicolae Gherguş, directorul general alConfident Invest, spune că investitorii străini aşteaptă să vadăsemnale privind redresarea economiei înainte să investească înRomânia.

"Excepţia (efectelor listării FP - n.red.) este declaraţiatriumfătoare a premierului cum că România nu va mai lua ultimatranşă de la FMI. Declaraţia nu are nicio valoare pentru pieţelefinanciare, iar faptul că la trei ani de la preluarea puteriiacesta nu înţelege că declaraţiile populiste nu ţin la investitoriistrăini şi că aceştia fac diferenţa între rezerva valutară a bănciicentrale şi starea economiei unei ţări este de neînţeles. Aşadar,până când primul barometru economic - dobânda de referinţă a BNR -nu va da primul semnal de scădere şi de însănătoşire a economiei,este greu să aşteptăm minuni pe Bursă", a declarat Gherguş.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni analizatede indicele BET au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic auridicat indicele BET-NG cu numai 0,16%.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,75% sub nivelul de lafinalul şedinţei anterioare.

Transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 16milioane lei şi au susţinut, astfel, 72% din lichiditatea Bursei.Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la0,627 lei, preţ în scădere cu 0,4%.

Moldovan crede că rezultatele financiare şi dividendele pe carecompaniile le vor anunţa vor influenţa numai punctual evoluţiaacţiunilor, iar reacţiile investitorilor vor fi semnificative numaidacă raportările vor diferi mult de estimările iniţiale.

"Pe de altă parte, acordul cu FMI poate fi un factor deîncredere pentru investiţii, însă decisiv ar fi un upgrade pentruratingul internaţional al României", a mai spus el.

Acţiunile FP au fost urmate în topul rulajelor de titlurile BRD(BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) cu operaţiuni de 1,5 milioane lei şirespectiv 1,3 milioane lei. Cotaţia titlurilor BRD a crescut cu0,71%, la 14,51 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunileSIF Oltenia a fost realizată la 1,416 lei, preţ în scădere cu0,91%.

Cu titlurile băncii au fost realizate doar tranzacţii, iar celmai mare pachet de acţiuni BRD a fost transferat la ora 12:22,pentru 1,4 milioane lei. Operaţiunea a fost efectuată la preţul de14,25 lei, cu 1,42% peste ultima cotaţie de marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO