Burse - Fonduri mutuale

Un grup implicat in afaceri cu Gazprom a facut o oferta de preluare a Rolast Pitesti

Un grup implicat in afaceri cu Gazprom a facut o oferta de preluare a Rolast Pitesti

Click pentru imaginea marita

04.08.2006, 19:35 29

O companie inregistrata in Cipru, in spatele careia s-ar afla, conform informatiilor de pe piata, doi cetateni englezi, va derula, incepand de marti, o ofera publica de preluare a actiunilor producatorului de repere de cauciuc Rolast Pitesti, companie care a mers din pierdere in pierdere in ultimii ani.
Naniero Investments Ltd. ofera 0,0675 lei/actiune, valoarea totala a ofertei fiind de 3,93 mil. euro. Societatea a cumparat in luna aprilie de la cele trei fonduri de investitii care controleaza Rolast, pachete reprezentand putin peste 33% din capitalul Rolast. Oferta de preluare evalueaza Rolast la 5,8 mil. euro.
Conform prospectului de oferta, societatea care va lansa oferta este detinuta de alte doua societati inregistrate in Cipru si ai caror actionari nu au fost facuti publici.
Acestea, Dema Trustees Ltd. si Dema Nominees Ltd., mai au afaceri in domeniul comertului cu energie, in special gaze naturale, conform articolelor aparute in presa internationala si publicate pe Internet. O firma detinuta de cele doua a fost acuzata in urma cu cativa ani ca a primit un sprijin financiar nejustificat din partea gigantului rus Gazprom.
Este vorba de Eural Trans Gas care a transportat in 2003 circa 12,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Ucraina, Germania Slovacia si Polonia, conform Hermitage Capital Management, unul din principalii actionari minoritari ai Gazprom. Reprezentantii acestuia declarau in 2004 pentru cotidianul rus The Moskow Times ca traderul de energie ar fi facut un profit net nemeritat de 767 de milioane de dolari, bani care in mod normal ar fi trebuit sa ajunga in buzunarele Gazprom.
Eural Trans Gas a fost inregistrata in Ungaria, fiind fondata de trei cetateni romani din Cluj si un israelian, conform unei anchete a cotidianului rus. Societatea, care a fost pentru o perioada de timp singurul trader de energie cu care Gazprom a lucrat, a fost vanduta ulterior de care fondatori catre trei firme inregistrate in Cipru, controlate la randul lor de Dema Trustees Ltd. si Dema Nominees Ltd, cele doua societati care se afla in spatele ofertei de preluare pentru Rolast.
Conform The Moskow Times, in spatele acestora s-ar fi aflat doi oameni de afaceri britanici, David Brown and Robert Shetler-Jones.
Rolast a mers aproape incontinuu pe pierderi in ultimii ani, fondurile care controleaza compania deruland mai multe programe de restructurare si operand in mai multe randuri schimbari ale managementului in incercarea de a rentabiliza societatea. De altfel, actiunile Rolast au fost in ultimii ani printre cele mai slabe plasamente de pe piata de capital.
Rolast Pitesti a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 0,71 milioane de euro (2,53 milioane de lei), cu 35,7% mai ridicata comparativ cu pierderea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Rolast a tot mers pe pierdere in ultimii ani, din cauza acestui lucru managementul companiei fiind schimbat in mai multe randuri. Rolast a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 3,85 milioane de euro (13,72 mil. lei), in scadere cu 17,9% fata de vanzarile din perioada ianuarie-martie din 2005.
In prezent, actionarii minoritari ai companiei sunt Romanian Investment Fund, care detine 27,6% din actiuni si MIR Asset Management, cu 13,5% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO