Burse - Fonduri mutuale

Un fost administrator spune ca SIF-urile au refuzat oferte de peste un miliard de euro

05.05.2009, 00:00 39

Un fost administrator de SIF, care nu a vrut sa fie dat publicitatii, povesteste cum in 2007 a pus pe tapet managementului SIF-urilor oferte primite de la investitori ca acestea sa-si vanda impreuna participatiile detinute la banci, chiar inainte ca primele efecte ale crizei financiare sa inceapa sa-si faca simtita prezenta si sa zdruncine sectorul financiar.

Nicio SIF nu s-a incumetat sa-si vanda din participatiile bancare sau sa-si diminueze expunerea pe Bursa, desi in ultimul an si jumatate activele totale ale celor cinci SIF-uri s-au depreciat de trei ori, cu 2,2 mld. euro iar actiunile lor au cazut si de 10 ori pana in februarie.
Potrivit administratorului, SIF-urile aveau in 2007 oferte de la fonduri de investitii pentru participatia de aproape 25% pe care o detin impreuna la BRD ce depaseau un miliard de euro, insa sefii SIF-urilor nu au fost de acord cu vanzarea pe considerentul ca nu aveau ce sa faca cu banii, piata locala de capital oferind prea putine oportunitati.
In prezent, intreaga valoare a bancii se ridica la o suma apropiata cu cea oferita SIF-urilor pentru mai putin de un sfert din actiuni, capitalizarea acesteia ajungand la 1,2 mld. euro.
Din luna octombrie a anului 2007 si pana la finele lui martie din acest an, valoarea activelor gestionate de SIF-uri a scazut de trei ori, iar SIF-urile au pierdut in total 2,2 mld. euro reprezentand deprecierea activelor in aceasta perioada.
Sefii de SIF spun insa ca nu-si mai amintesc de o astfel de propunere, existand totusi diverse discutii, in special cu privire la pachetele de la BCR sau Bancpost care insa nu s-au concretizat.
"Pachetele la banci nu au fost niciodata la vanzare, pentru ca actiunile BCR si BRD nu au inlocuitor pe piata locala. Discutii cu investitorii au mai fost pentru pachetele reprezentantive la banci, dar discutii in cadru organizat in cadrul conducerii SIF nu au existat. Si pentru Bancpost s-a pus o data aceasta problema. Daca vindeam si BCR la pretul oferit de Erste era ceva", spune Tudor Ciurezu, directorul general al SIF Oltenia.
Strategia pe care a incercat s-o impuna fostul administrator mai prevedea la acea data vanzarea participatiilor SIF-ului la BCR si achizitia mai apoi de titluri la Erste Bank.
El mai povesteste ca SIF-ul din a carui conducere facea parte pana de curand a primit o oferta si de 500 mil. euro pentru vanzarea participatiei de 6% din actiunile BCR, respectiv la un pret chiar mai mare decat cel la care Erste a cumparat pachetul majoritar.
Daca spusele fostului administrator sunt adevarate, SIF-urile puteau sa stea in prezent pe un munte de cash, de pana la 700 mil. euro fiecare. In prezent, SIF-urile au dificultati sa-si vanda participatiile pe piata, a caror valoare este oricum mult diminuata, iar din aceasta cauza au inregistrat anul trecut venituri in scadere si si-au bugetat venituri si mai mici pentru 2009.
 
Nicio SIF nu si-a redus expunerea pe Bursa
In prag de criza subprime pe piata din SUA, niciuna dintre SIF-uri nu s-a grabit sa-si reduca semnificativ expunerea fata de Bursa si in special fata de sectorul financiar, in conditiile in care, spun ei, nimeni nu a prevazut din timp criza.
Ca urmare, actiunile SIF-urilor s-au prabusit pe Bursa, inregistrand o depreciere de sase ori fata de maximele atinse in urma cu un an si jumatate, mai mult decat restul pietei.
SIF Muntenia a renuntat in 2004 la o participatie de 5,1% din Bancpost in schimbul sumei de 9,58 mil. euro, iar SIF Transilvania a vandut in 2006 circa 0,22% din actiunile Bancii Transilvania pe care a incasat circa 6,1 mil. lei.
SIF Muntenia a aplicat totodata o strategie mai prudenta decat restul SIF-urilor, investind in instrumente cu venit fix in loc de Bursa, unde oricum avea cea mai mare expunere, masuri care au restrans pagubele din deprecierea activelor. Conducerea SIF Moldova spune ca daca ar fi stiut de criza, ar fi stopat investitiile pe Bursa.
"Este gresit sa interpretezi in conjunctura actuala ce decizii ar fi fost oportune atunci. Daca am fi stiut ce va urma, poate ca in 2007 n-as mai fi facut plasamente pe piata de capital. Ne-am indragostit de detinerile noastre si am crezut ca nu vom fi asa de afectati", spune Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, spune ca daca ar fi stiut de oferta de la BRD, aceasta ar fi fost foarte interesanta.
"Nu-mi amintesc de o astfel de oferta. Daca stiam de ea, putea sa devina foarte interesanta. 200 de milioane de euro la acea vreme erau bani. Nu stiu de nicio oferta din asta de miliarde care sa ne faca sa tremuram. A existat intr-adevar o discutie ca fiecare SIF sa vanda 1% din BCR. Fonduri americane erau interesate sa cumpere, dar nimeni nu a oferit pretul la care Erste a preluat banca, de 7,65 euro/actiune. Cea mai mare oferta a fost de vreo 5,75 de euro", isi aminteste Fercala.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO