Burse - Fonduri mutuale

Turism Felix: Modernizarile vor tine profitul pe loc

Turism Felix: Modernizarile vor tine profitul pe loc

Click pentru imaginea intreaga

22.03.2007, 18:17 20

Societatea Turism Felix din Baile Felix, principalul jucator de pe piata turismului balnear, a obtinut anul trecut un profit brut de circa 7,4 milioane de lei (2,1 milioane de euro), cu 4% peste profitul inregistrat in 2005.
Profitul companiei este in acelasi timp usor peste estimarile conducerii Turism Felix , care se astepta la obtinerea unui profit similar celui din 2005, in conditiile in care jumatatea din capacitatea de 3 stele a fost scoasa din functiune pentru modernizarea complexului International.
Turism Felix a intrat ieri la categoria a 2-a a Bursei, actiunile societatii incheind ziua la un pret de 1,6 lei/actiune, in crestere cu 23% fata de ultimul pret la care titlurile s-au tranzactionat pe piata RASDAQ. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni a fost de 0,85 milioane de lei (0,25 milioane de euro).
SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei, cu o participatie de 63,4%, a anuntat ca intentioneaza sa-si reduca participatia pana la 51-52% pentru a crea lichiditate actiunilor si a permite si altor investitori mai mari sa intre in actionariat.
Compania de turism balnear a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 37,5 milioane de lei, in crestere cu 6% fata de afacerile din 2005.
Pentru perioada 2007-2008, societatea si-a propus cresterea veniturilor totale cu 10-11% pe an, sustinuta in principal de cresterea venitului mediu pe zi-turist, ca urmare a cresterii ponderii turismului de 3 stele. Turism Felix estimeaza din nou o stagnare a profitului brut din acest an la un nivel de 7,4 milioane de lei, similar celui inregistrat in 2006, din cauza faptului ca repunerea in circuitul turistic a hotelului International se va face in luna aprilie, iar, tot in acest an, a fost inchis hotelul Lotus in vederea modernizarii. Pentru 2008, compania estimeaza un profit brut de 8,7 milioane de lei. Turism Felix si-a planificat investitii de 42,9 milioane de lei (circa 13 milioane de euro) in urmatorii doi ani, indreptate in directia modernizarii si extinderii capacitatilor hoteliere.
"In urmatorii trei-patru ani, estimam ca cifra de afaceri a companiei se va dubla, iar profitul ar urma sa depaseasca 15-20 milioane lei, in urma investitiilor pe care le vom derula", a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania. Pana in 2010, societatea si-a programat investitii de 25 milioane de euro.
SIF Transilvania intentioneaza sa deruleze un proces de fuziune in a doua jumatate a acestui an a celor patru companii de turism balnear pe care le detine in portofoliu, fuziunea urmand sa se faca sub "umbrela" Turism Felix. Turism Felix va incepe, in toamna acestui an, la Baile Felix constructia primului hotel de cinci stele dintr-o statiune balneoclimaterica din Romania. Hotelul va avea 220-250 de camere, iar investitia totala se ridica la peste 20 milioane de euro.
Turism Felix a cumparat recent actiuni la SIF Transilvania in valoare de aproximativ 100.000 de euro. Reprezentantii companiei au spus ca actiunile nu au fost luate pentru dividende, ci pentru a castiga din speculatii pe o perioada de 2-3 luni.
"Societatea deruleaza un program investitional complex. Are foarte multi bani pe care sa-i investeasca. Cei care conduc societatea au considerat oportun sa cumpere actiuni la SIF Transilvania urmand sa le vanda intr-o perioada de cateva luni pentru ca din aceste speculatii sa castige mai mult decat din dobanda bancara", spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania si presedintele CA al Turism Felix.


THR Marea Neagra vinde cinci hoteluri
Compania THR Marea Neagra, detinuta de SIF Transilvania, intentioneaza sa obtina 12-13 milioane de euro din vanzarea a cinci hoteluri de pe litoral in acest an, dupa ce a vandut deja trei unitati de cazare din cele peste 75 pe care le detine, pentru zece milioane de euro.
"Pana in anul 2010 vom termina procesul de modernizare a hotelurilor pe care le detinem pe Litoral. In fiecare din urmatorii ani vom investi in ele intre 15 si 18 milioane de euro. Vom mai si vinde unele dintre ele si vom demola circa 25 de unitati de cazare, care au camere mici, toalete comune si structuri de rezistenta proaste; in locul lor vom construi altele noi", a declarat agentiei MEDIAFAX Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO