Burse - Fonduri mutuale

Turism Felix a strans 8 mil. euro pe Bursa

Turism Felix a strans 8 mil. euro pe Bursa
21.08.2006, 21:36 18

Societatea Turism Felix din Baile Felix, principalul jucator de pe piata turismului balnear, a strans 8 milioane de euro de la investitori in urma ofertei publice de vanzare de actiuni derulate in aceasta vara. In cadrul ofertei, care s-a incheiat vineri, au fost subscrise 61,7% din pachetul de 77 de milioane de actiuni oferit.
Cea mai mare parte a actiunilor au fost cumparate de SIF-uri, care sunt mereu in cautare de oportunitati de investitii, in conditiile in care dispun de lichiditati importante, dar au dificultati in a-si plasa banii din cauza ofertei reduse de pe piata de capital. Actionarul majoritar al Turism Felix este, de altfel, tot o societate de investitii financiare - SIF Transilvania.
Desi putine companii apeleaza in prezent la finantarea activitatii prin atragerea de capital de pe Bursa, ofertele de actiuni noi au reusit sa atraga interesul investitorilor. De la inceputul acestui an, companii precum Transelectrica, Flamingo, Broker Cluj sau Banca Transilvania au atras impreuna de pe Bursa peste 100 de milioane de euro.
Turism Felix a vandut actiunile la un interval de pret cuprins intre 0,6 lei si 1,1 lei/actiune, la finalul ofertei pretul de vanzare fiind stabilit la 0,6 lei/actiune. Actiunile au fost vandute in doua etape, in prima faza avand dreptul sa subscrie actionarii companiei, iar in a doua, investitorii noi care ar fi vrut sa intre in societate. Din actiunile ramase in etapa a doua, a fost subscris un pachet de 44,3%.
"Ca administrator al societatii, sunt multumit de rezultatul ofertei, in conditiile in care noi am stabilit la 30% pragul minim la care oferta ar fi fost considerata un succes, iar in final s-a subscris dublu", spune Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania. Niciun investitor strain nu a subscris insa in cadrul ofertei, desi oficialii SIF Transilvania spuneau ca au fost mai multe fonduri de investitii straine care s-au aratat interesate de oferta de actiuni.
"Cu doua zile inainte de inchiderea ofertei, semnalele primite de la diverse fonduri de investitii, inclusiv straine - din Suedia, Estonia, indicau ca oferta va fi suprasubscrisa. Nu stiu ce s-a intamplat intre timp de nu au mai subscris", a precizat Firu. Turism Felix va folosi banii atrasi pentru a realiza investitiile planificate in urmatorii ani. Societatea a derulat aceasta oferta si cu scopul translatarii de pe piata RASDAQ la Categoria I a Bursei de Valori.
"Cred ca intr-o luna-doua vor fi indeplinite toate formalitatile pentru ca societatea sa fie listata la Bursa", a spus directorul SIF Transilvania. Ultimul pret pe piata RASDAQ al actiunilor Turism Felix a fost de 0,6 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 42,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO