Burse - Fonduri mutuale

Turbomecanica anunţă un profit de 2,5 mil. lei în ianuarie-septembrie, minus 42%, şi venituri în creştere cu 17%. Acţiunile scad cu 4,3%

Turbomecanica anunţă un profit de 2,5 mil. lei în...

Autor: Eduard Ivanovici

08.11.2022, 11:07 289

Turbomecanica (simbol bursier TBM), singurul producător local de motoare de turbină de gaze şi ansambluri mecanice pentru aeronave, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti un profit net de 2,5 milioane de lei în primele nouă luni din an, de la 4,3 milioane anul trecut, reprezentând un declin de 42%. 

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB, veniturile companiei s-au majorat cu 17,4% la 91,6 milioane de lei, iar datoriile au crescut cu 15% la 65,3 milioane de lei. În cazul capitalurilor proprii, compania a ajuns la 113 mil. lei, în coborâre cu 6,3% faţă de rezultatul raportat în ianuarie-septembrie 2021. 

Cifra de afaceri, în valoare de 91,5 milioane de lei, a fost peste obiectivul stabilit de media T1-T3 din ultimii trei ani, respectiv 76,5 milioane de lei, scrie compania în raportul financiar publicat la Bursă. În ultimele ore ale sesiunii de trading de ieri, acţiunile TBM se depreciau cu 4,3%, pe un rulaj de 41.000 de lei. Capitalizarea atingea 70,4 de milioane de lei.

„O parte dintre angajaţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în S1/2022, ceea ce a influenţat negativ realizarea producţiei. Problemele macroeconomice la nivel mondial, dar mai ales cele regionale cauzate de situaţia războiului din Ucraina, vor continua să crească presiunea costurilor asupra performanţelor financiare ale companiei (creşterea costurilor la materiile prime, a celor legate de transport, energie şi gaze) cu atât mai mult asupra industriei aviatice şi militare”, spun reprezentanţii Turbomecanica.  

Costurile materiale şi cele cu energia electrică, deşi au tendinţa de a se stabiliza, prezintă în continuare riscuri şi incertitudini în contextul multiplelor crize din ultimii ani, adaugă Turbomecanica. În pofida mediului economic instabil, societatea estimează că profitul bugetat de 10 milioane de lei se poate recupera pe parcursul următoarelor luni. 

Acţiunile TBM au o evoluţie liniară de la începutul anului, pe tranzacţii totale de 5,8 milioane de lei. Din acţionariat fac parte Radu Viehmann (participaţie de 26%) şi Dana Maria Ciorapciu (15%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO