Burse - Fonduri mutuale

Troy Beatty, SEC: Poate urmatorul Google va fi generat de un roman

Troy Beatty, SEC: Poate urmatorul Google va fi generat de un roman

J. Troy Beatty, consilier senior al SEC: Cred ca arbitrii pietelor de capital pot contribui la educatia publicului prin programe adresate investitorului obisnuit, pentru ca astazi banii fiecaruia dintre noi sunt legati intr-un fel sau altul de pietele financiare.

03.06.2009, 00:00 44

Pietele emergente de capital asemeni Romaniei pot contribui la cresterea economica pentru ca antreprenorii care nu au acces la creditarea bancara isi pot finanta ideile de afaceri prin intermediul Bursei, viitorul Google sau Microsoft putand fi generat de un intreprinzator roman, spune J. Troy Beatty, consilier senior in cadrul Biroului de Afaceri Internationale al US Securities Exchange Commission (SEC), institutia omoloaga a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

J. Troy Beatty activeaza in cadrul comisiei de supraveghere si reglementare a pietelor de capital din Statele Unite ale Americii din 2004, in prezent ocupand pozitia de consilier senior in cadrul Biroului de Afaceri Internationale al US Securities Exchange Commission (SEC). Infiintata in 1934, in urma Marii Depresiuni, SEC este in prezent cel mai mare reglementator al pietelor de capital la nivel mondial, cu peste 3.500 de angajati. SEC reglementeaza si supravegheaza pietele de capital din SUA, deciziile acestei comisii avand adesea un impact semnificativ in evolutia burselor la nivel mondial.
"Unul dintre lucrurile extraordinare pe care le vad in pietele emergente precum Romania este faptul ca cresterea economica este stimulata de integritatea pietei de capital. Prin intarirea pietelor de capital, antreprenorii care au idei, dar care nu pot accesa un credit bancar ar putea gasi finantare pe pietele de capital. Cine stie? Poate urmatorul Google sau Microsoft va fi generat de un intreprinzator roman", a spus J. Troy Beatty, in cadrul seminarului international despre dezvoltarea pietelor de capital organizat de CNVM.
 
Tot timpul vor exista tentative de frauda
Alaturi de reglementarea pietelor, una dintre misiunile SEC, precum si a tuturor arbitrilor pietelor de capital la nivel international, este prevenirea fraudelor.
Mari cazuri de frauda precum Enron, Parmalat sau Madoff, ii fac adesea pe reglementatori si nu numai sa se intrebe cum a fost acest lucru posibil, cand sisteme avansate de supraveghere, control si examinare sunt activate pentru a impiedica neregulile.
"Cand o frauda este descoperita aflam adesea ca persoane sunt implicate intr-o alta frauda in alt colt al lumii. Cred ca mari fraude precum Enron sau Parmalat i-au facut pe cei care lucreaza la autoritatile de reglementare sa se intrebe, ca si mine, cum a fost acest lucru posibil", a spus el.
J. Troy Beatty a intrat in SEC pentru ca "am vrut sa ajut la prinderea baietilor rai. Acestia folosesc pietele de capital pentru a fura bani de la investitori, de la oamenii obisnuiti care interactioneaza direct sau indirect - prin intermediul fondurilor de pensii - cu pietele de capital. Daca nu ai un serif in oras, sau cu alte cuvinte un reglementator care sa ii prinda pe cei rai, acestia vor fura banii investitorilor".
Si pe piata din Romania au fost semnalate de la inceputul anului mai multe cazuri de frauda, cel mai rasunator implicand agentia din Deva a societatii de intermediere Broker Cluj.
 
Autoritatile de reglementare trebuie sa comunice cu pietele in momente de criza
Alaturi de fraude, panica si teroarea investitorilor pot avea un impact nociv asupra pietelor de capital. Comunicarea cu pietele este cruciala in momente in care emotiile exarcerbate ale investitorilor ajung sa dicteze evolutia pietelor, si mai putin datele si analizele tehnice.
"Exista exemple de autoritati de reglementare care, pentru a controla impactul negativ al pancii asupra pietelor de capital, comunica cu pietele. La SEC, discursurile presedintelui, ale comisarilor sunt afisate pe site, si cred ca aceasta este o componenta cruciala a comunicarii dintre reglementatori si piata. Cred de asemenea ca arbitrii pietelor de capital pot contribui la educatia publicului prin programe adresate investitorului obisnuit, pentru ca astazi banii fiecaruia dintre noi sunt legati intr-un fel sau altul de pietele financiare", a continuat el. De la inceputul anului, 12 discursuri apartinand fie presedintelui SEC Mary L. Schapiro, fie comisarilor apar publicate pe site-ul oficial al SEC.
"Unii cred ca prin comunicarea cu publicul poate fi cauzata, printre altele, o escaladare a panicii ca rezultat al crizei, dar cred ca depinde de modul in care si ce anume comunica reglementatorul. In multe cazuri, beneficiile comunicarii cu piata sunt mai mari decat acest risc", a spus J. Troy Beatty.
Reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si supraveghere a pietelor de capital din intreaga lume s-au reunit in aceasta saptamana la Bucuresti in cadrul seminarului international Capital Market Development Enforcement & Oversight organizat de CNVM in colaborare cu SEC. Ei au discutat principalele probleme cu care se confrunta autoritatile de reglementare in contextul actual al crizei economice mondiale.
 
 
Opiniile exprimate de J. Troy Beatty sunt personale si nu reprezinta o pozitie oficiala a SEC
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO