Burse - Fonduri mutuale

Trofeu de un miliard de euro: bursa joacă pentru un loc pe lista scurtă a pieţelor emergente

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Roxana Pricop

09.01.2015, 07:00 869

Anul 2015 are şanse să fie începutul renaşterii pieţei româneşti de capital dacă în următoarele două luni bursa de la Bucureşti reuşeşte să convingă fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari că a făcut progrese şi că merită să intre pe lista scurtă pentru a promova în divizia pieţelor emergente, alături de Ungaria şi Polonia.

O promovare în liga pie­ţe­lor emergente ar putea aduce pe piaţa lo­cală capitaluri de peste un miliard de euro, iar rulajele zilnice cu acţiuni s-a putea dubla până la peste 20 mil. euro.

În fiecare an în luna februarie firma americană MSCI, cel mai mare fur­nizor de indici bursieri din lume, începe consultările cu fondurile de in­ves­tiţii, analiştii şi investitorii inter­na­ţionali pentru întocmirea listei scurte cu pieţele care se pot califica pentru un posibil upgrade.

Piaţa românească de capital, cali­fi­cată acum drept piaţă de frontieră (echivalentul Diviziei C din fotbal) şi-a unit forţele şi anul trecut a eliminat mare parte din barierele care îi ţineau pe loc dezvoltarea. Piaţa locală şi-a modernizat infrastructura pentru a intra în 2015 pe lista scurtă a MSCI pentru un upgrade în Divizia B a indicilor pieţelor emergente urmărite de fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari. Spre comparaţie, indicii MSCI ai pieţelor de frontieră, unde România este inclusă alături de ţări precum Slovenia, Serbia, Croaţia, dar şi Vietnam, Pakistan, Kenya şi Bangladesh, este urmărită de fonduri cu active de 12,4 miliarde de dolari.

„Meciul calificării pe lista scurtă în ve­derea upgrade-ului la statutul de piaţă emergentă încă se joacă. Sunt şanse să intrăm pe lista scurtă a MSCI în acest an, însă nu ne limităm doar la indicii MSCI, ci colaborăm şi cu celalte două mari companii de indici S&P şi FTSE. În circa doi ani, vom obţine o de­cizie de upgrade cel puţin din partea uneia dintre cele trei com­panii“, a spus Lucian Anghel, preşe­dintele Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO