Burse - Fonduri mutuale

Tranzactiile speciale pe Terapia sustin lichiditatea

05.11.2002, 00:00 19

Tranzactiile speciale cu pachete de cate  2,1 milioane de actiuni ale producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca au devenit un lucru obisnuit la Bursa. Ieri s-a realizat cel de-al patrulea astfel de transfer din ultima perioada.
Operatiunea de ieri s-a realizat, la fel ca cea anterioara, la pretul de 4.500 lei/actiune, iar valoarea acesteia a fost de 9,5 miliarde de lei. Pe piata, actiunile producatorului de medicamente s-au inscris pe o tendinta descendenta. Pretul a scazut ieri pana la 4.050 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la 4.150 lei/actiune, la fel ca in ziua precedenta.
Valoarea celorlalte tranzactii din piata a fost de sub 20 miliarde de lei. Companiile mari cotate la Bursa au consemnat variatii minime ale preturilor fata de ultima sedinta a saptamanii trecute. Indicii bursieri au cunoscut cresteri de sub un procent, in special datorita cresterii actiunilor companiilor mici. Totusi, putine sunt companiile ale caror actiuni inregistreaza o tendinta clara de crestere sau scadere."Piata a inregistrat in ultimele saptamani o tendinta de stabilizare. Dupa parerea mea motive de scadere nu exista. In cel mai rau caz preturile vor ramane la nivelurile la care sunt acum," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Pretul la care s-a realizat ultima tranzactie cu actiunile Petrom a fost de 1.360 ei/actiune, identic cu pretul de referinta. Tranzactiile de ieri, in valoare de 3,5 miliarde de lei s-au perfectat la preturi cuprinse intre 1.350 si 1.380 lei/actiune.
O evolutie similara au avut si actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare, care au inchis sadinta de ieri la pretul de 28.200 lei/actiune, la fel ca vineri. Actiunile BRD au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 1,3 miliarde de lei. Banca Transilvania a urcat, in schimb, cu 1,4%, pana la 3.400 lei/actiune, pret care cioncide cu maximul istoric atins cu doua luni in urma. Actiunile bancii a fost cele mai tranzactionate de pe piata, transferurile insumand 3,5 miliarde de lei.
Compania de constructii Impact Bucuresti a consemnat la finalul sedintei de luni o crestere de 7,2% fata de pretul de inchidere anterior. Pretul a urcat pe parcursul zilei de la 4.150 lei/actiune, iar ultimul transfer de ieri s-a perfectat la 4.450 lei/actiune, pretul mazim al zilei. In fiecare din ultimele trei sedinte ale saptamanii trecute actiunile Impact au urcat cu cate 50 de lei.
Actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti au urcat ieri cu 5,6% fata de cotatia precedenta. Ultimul trensfer de ieri s-a perfectat la pretul de 75.000 lei/actiune. Luni s-au transferat actiuni in valoare de 60 milioane de lei. In numai trei luni, pretul actiunilor companiei bucurestene a crescut cu peste 100%.
Actiunile Santierului Naval Orsova au urcat cu 7%, pana la 23.000 lei/actiune, care a fost si pretul maxim al zilei. Valoarea tranzactiilor de ieri de 112 milioane de lei a fost mai mare fata de o zi obisnuita de tranzactionare.
Producatorul de tuburi de fonta si otel Petrotub Roman a pierdut un procent din valoarea actiunilor fata de pretul mediu anterior. Transferurile in valoare de 257 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 26.000 si 26.500 lei/actiune. Societatea este listata la Categoria I a pietei RASDAQ.
Toate cele sase tranzactii cu actiunile Feroneria Arad s-au realizat la pretul de 3.000 lei/actiune, pret identic cu pretul mediu anterior. Titlurile companiei au fost cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ, transferurile de ieri insumand aproape 1,2 miliarde de lei. Principalul actionar al Feroneria este Asociatia Salariatilor - PAS, care detine 40,5% din actiuni.
Scandic Distilleries SA, membra a grupului European Drinks a fost raportata ieri ca actionar semnificativ al companiei de servicii pentru agricultura Comceral Timisoara, cu o detinere de 5%. In urma cu aproape doua luni European Food SA, care face parte parte tot din grupul European Drinks a fost raportata cu o detinere de 7% din actiunile Comcereal.
Producatorul de motoare electrice Ana Imep Pitesti a consemnat ieri o scadere a pretului de tranzactionare de aproape 7%, pe fondul unei lichiditati reduse. Singura tranzactie a zilei s-a realizat la pretul de 2.000 lei/actiune.
Actiunile Hotelului Lido din Bucuresti au castigat 23% fata de cotatia anterioara. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 3.200 si 4.100 lei/actiune, iar pretul mediu a fost de 4.070 lei/actiune.
Pretul mediu al actiunilor Rafinariei Vega (Rompetrol) a urcat cu 2,6% fata de cotatia precedenta. Dupa ce cotatiile au urcat pana la 600 lei/actiune, ultimul transfer al zilei s-a realizat la pretul de 590 lei/actiune. Valoarea operatiunilor realizate luni a fost de 196 milioane de lei.
Actiunile Rafinariei Petrotel (Lukoil) au scazut ieri pana la 7.700 lei/actiune, iar pretul mediu de 8.008 lei/actiune a fost cu 3,7% mai mic fata de pretul pretul de referinta. Ieri s-au perfectat 19 tranzactii in valoare de 86 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO