Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii cu 8,9% din VAE Apcarom

27.02.2007, 19:01 13

Actiunile producatorului de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale importante, prin care s-au transferat peste 5,6 milioane de actiuni, reprezentand circa 8,9% din capitalul social.
Valoarea tranzactiei a fost de 4,27 milioane de lei (circa1,2 milioane de euro). Pretul de transfer al pachetului a fost de 0,65 lei/actiune, cu circa 11,5% sub ultimul pret de inchidere din sedinta precedenta, de 0,735 lei/actiune.
Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei de ieri pentru a oferi mai multe detalii cu privire la tranzactie.
Cel mai probabil, vanzatorul este fondul de investitii Danube Tiger, administrat de societatea elvetiana Hyposwiss, care detinea inainte de aceasta tranzactie o participatie similara cu cea transferata ieri pe Bursa.
Fondul de investitii a intrat in actionariatul VAE Apcarom la sfarsitul lui 2004, cand aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii ridicate care au insumat circa 5,3 milioane de lei (aproximativ 2,4 milioane de euro).
La acea data, principalul actionar minoritar al companiei era un alt fond strain de investitii, si anume Broadhurst, care detinea circa 6,1% din actiuni.
Transferul de ieri vine in contextul in care compania raportase anterior rezultatele financiare preliminare la sfarsitul anului trecut.
Astfel, producatorul de echipamente de cale ferata a incheiat ultimul trimestru al anului trecut cu o pierdere de 0,5 milioane de lei (0,15 milioane de euro), in scadere fata de pierderea de 0,84 milioane de lei inregistrata in ultimul trimestru al anului precedent. In acelasi timp, profitul net realizat de Apcarom la nivelul anului trecut s-a ridicat la 2 milioane de lei (0,57 milioane de euro), de circa 2,4 ori mai redus fata de castigul aferent anului 2005.
Desi pe ansamblul anului precedent afacerile companiei au urcat cu 6,3%, in ultimul trimestru din 2006 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,2 milioane de lei (0,95 milioane de euro), de peste trei ori mai mica comparativ cu perioada similara din 2005.
Compania s-a confruntat anul trecut cu intarzieri la plata din partea CFR, unul dintre principalii clienti ai companiei.
De la data prezentarii rezultatelor, actiunile companiei au pierdut circa 16% pe Bursa, dupa ce anterior inregistrasera una dintre cele mai puternice cresteri de la sfarsitul anului precedent.
Apcarom este controlata de grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, care detine 77,4% din companie, VAE este controlata la randul sau de Voestalpine.
Actiunile VAE Apcarom s-au mentinut ieri la acelasi nivel din sedinta precedenta, de 0,735 lei/actiune, tranzactiile in piata cu aceste titluri fiind extrem de reduse. De altfel, actiunile Apcarom au fost foarte putin tranzactionate in ultimii ani.
La nivelul ultimului pret de ieri, capitalizarea companiei este de circa 16 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO